5e519306b5a97.jpg

Одного чудового дня Я помітив пост у Facebook Oleksiy Skrypnyk, який шукав собі розумного помічника на два роки.

За кілька днів натрапив знову на той пост у когось з друзів, перечитав і дозволив собі прокоментувати:

«Який сенс українцю з вільною англійською працювати в Україні за $24-48К на рік, якщо в USA, EU, GB за таку само роботу платять $100-300К на рік?

Хто ці люди з рівнем англійської B2, C1, які залишаються жити і працювати з вище перерахованими вміннями і знаннями? Може їм героїв України давати?»

Це не було маніпуляцією, можливо я виступив як «диванний експерт», але більшість знайомих в Україні заробляють від $1500 до $3000, опитування на DOU показують від $2К до $5К. Тому шляхом нескладних арифметичних операцій прийшов до цифр $24-48К на рік. Що приблизно відповідає дійсності.

Зарплати в США нема сенсу обговорювати, адже Вадим в своїх коментарях до статті «Исследование: Где в США платят хорошо» досить докладно все виклав і розписав.

Тому повернусь до тем, якими цікавлюсь більше 10 років: економіка, стартапи, інвестиції, інновації. За минулі 10 років моя бібліотека поповнилась кількома десятками книг з бізнесу, саморозвитку, економіки, стартапів, інвестицій, тощо.

«Але є одне але!» Чим більше читаю книжок з економіки, фінансів, стартапів, MBA тим гірше розуміння!

Саме таку думку я висловив Oleksiy Skrypnyk і виклав фото з двох десятків книжок, які зараз читаю або прочитав. Мене вразила відповідь: «половина книжок гарні. Половина — ацстой. Супер книга тільки одна.

Супер книга — Кенеман. Вважаю її найкращою книгою 10 років. Все інше або попса або напів попса.»

Той же Канеман відверто вказує, що чимало книг з бізнесу «спеціально створені для задоволення цієї потреби». Потреби у заспокоєнні і створенні ілюзії, що світ досить простий, узгоджений, передбачуваний і прогнозований.

Так ми живемо у ілюзії і лише #чорнілебеді іноді залишають на ній хвилі як від каменю, що падає у воду. Через кілька секунд #ілюзія відновлюється.

В економіці після чорних лебедів ілюзія відновлюється за місяці і роки.

Так, багато книжок іноземних авторів за словами одного з друзів можна стиснути з 200-300 сторінок до 20-30. Тому хочу у Вас запитати: що читаєте і перечитуєте Ви? Які книги найбільше вплинули на Ваш бізнес, спонукали заробляти, інвестувати, відкривати власну справу, ризикувати?