5d329849781f1.jpg

Який суспільний лад в країні? Частина населення живе з елементами капіталізму, інша залишається в системі комун, суспільної власності. Якщо нема дієвих механізмів захисту приватної власності і певних цінностей, то який це капіталізм?

Коли на одній території впродовж 30 років співіснують приватна, суспільна, колективна, комунальна власність, то це призводить до якоїсь «шизофренії», мішанини суспільних ладів.

Наприклад Київ: ось тут ніби капіталізм, земля, споруда у приватній власності, а зовсім поруч земля і споруди в колективній, суспільній.

Який відсоток суспільства сприйняв цінності приватної власності? Який відсоток території(землі) міста Києва у приватній власності? Який відсоток будинків Києва має одного приватного власника?

Симулякр ОСББ це не приватна власність, а фікція. Навіть у багатоквартирного будинку має бути один власник, якщо це «капіталізм». Те, що створили зараз, це якісь колгоспи.

Нема методик легкого переходу від суспільства з колективною, суспільною власністю на все до суспільства, де на все приватна власність. Власність будуть ділити і перерозподіляти десятки років постійно. Справедливості в «приватизації» не буде. Багатоквартирний будинок, в якому «приватні» квартири, але сам будинок у якійсь незрозумілій власності це як автівка з кількома десятками власників, де в кожного у власності окремі запчастини. Але автівку можна розібрати і поділити між співвласниками, багатоквартирний будинок ні!

Якщо робити «правильно», то у багатоквартирного будинку має бути один власник і земельна ділянка під будинком має бути в того самого власника. Скільки відсотків з 3 мільйонів киян захочуть перейти до такої реальності? Поділити і «продати» багатоквартирні будинки одноосібним власникам, компаніям вже не реально. Патова ситуація.

І головне як перейти? От і маємо реально постсоціалізм з комунами великими і маленькими. Є розумний вихід, мезанізм переходу, зміни суспільного ладу без суспільних катаклізмів?

Теоретично вся земля і нерухомість Києва коштує мільярди доларів. Практично під окремі квартири банки дають кредити, якісь «права» на нерухомість купуються і продаються... Але реально як в тому анекдоті про безлюдний острів, авіатрощу $100 і «люк літака».

Це лише верхівка айсбергу. Наочний приклад, можете підставити близьке Вам місто.

Крім землі і будинків столиці є ще 630 тис км2 території, на якій з легітимність власності на землю, ліси, споруди, підприємства під великим питанням. Є якась домовленість між частиною населення, суспільна угода, кому все це «належить», у «чиїй власності». Але це крихка угода, де все може змінитись за кілька років.

Хто реально розподілив власність в країні за минулі 30 років? Кілька тисяч депутатів, чиновників, «бізнесменів» та інших діячів. Реально 90% «власності» у мізерного відсотка населення. Це є базовим елементом крихкості системи, суспільного ладу, адже десятки мільйонів пострадянського населення можуть мати інші цінності.

Які цінності має українське суспільство? Приватизація промисловості, землі перетворила мільйони українок і українців на адептів, прихильників приватної власності і капіталізму? Ці права власності захищені державою, люди вільно розпоряджаються власністю? В країні є прошарок середнього класу власників, який захищатиме відповідний суспільний лад, систему?