5cee2da6b5bd9.jpg

Традиція і культура візьмуть своє. Поки державні форми будуть фундаментально несумісні з культурою, архетипами нас очікує період революцій, турбулентності.

В нашій культурі не приживається чуже. Можна нав'язувати силою, пропагандою, системою «освіти» десятки років елементи чужинської культури, теоретичну маячню (монархію, комунізм, соціалізм, демократію, лібералізм). Але залишиться тільки те, що сумісне з культурою і архетипами.

Завжди відбуватиметься відкат і творче руйнування до основ. Вітер війн, переворотів катаклізмів знесе за століття все, що не може вкоренитись.

Тонкий баланс землеробської і кочової культур намагатиметься прийти у стан рівноваги.

Які кордони у степу? Намаганяя збудувати кордони, перевести кочівників у осідлий стан марні. Кочівники подорожуватимуть, мігруватимуть. Не варто боятись еміграції мільйонів в інші землі, на незвідані континенти.

Намагання держав кордонами зупинити тік енергії народів, розділяти і володарювати марні. Скільки таких форм державних утворень виникло ізникло за тисячу років?

Є довговічні утворення типу імперій, які завдяки сотням тисяч і мільйонів життів людей продовжують своє існування на десятки років або навіть на сотні.

Але чи виправдана ціна?

Правління кількох сімей, кількох тисяч прибічників впродовж десятків років варте

сотень тисяч і мільйонів людських життів?

Лише в минулому столітті було більше п'яти державних утворень на українських землях. Це природній процес. Все колись з'являється і зникає у небуття.

Так було тисячі років до нас, так буде після.