5cd1853c9c518.jpg

(на фото коворкінг на факультеті кібернетики КНУ)

Українську освіту може врятувати щось фундаментальне: нова мова програмування, створення мільярдної компанії українцем, виникнення спільноти, яка створить «нереальних драконів», того чого в науці, бізнесі не існувало. Тільки це може потягнути за собою «університети», нові форми освіти і навчання, виховування талантів.

Наші університети занадто зв'язані законодавством, чиновниками, які гальмують розвиток, стримують зміни, єрегулюють через фінансування. Є консервативна частина викладачів, суспільства.

Дехто намагається взяти найкраще у західних університетів і запровадити в Україні. Але це нагадуює спробу держави реформувати саму себе командою младореформаторів з зарплатами від $300 до $1000.)

Можливо створення нового університету за зразком найкращих допоможе зрозуміти які західні методи і практики працюють, а які ні.

Це коштуватиме близько $300 млн. Можна вкласти $1 млрд, створити три університети, через 10 років оцінити результат.

Можливо причина в тому, що від 10 до 50 відсотків студентів найкращі університети готують «на експорт». Бо люди з якісною фундаментальною освітою «не потрібні» державі та українському бізнесу.

Часто бізнес і держава не розуміють для чого і для кого університети готують спеціалістів. Тому наймають експатів міністрів, топ менеджерів.

Французи можуть відпустити Лагард порулити IMF, але потім з радістю повернуть її прем'єром або президентом країни. Корпораціями США керуватимуть американці. В уряд США, губернаторами, сенаторами теж шукатимуть своїх, американців.