#Україна — не #Німеччина!
Пару тижнів спостерігаю жваві дискусії правих(ніби капіталістів, націоналістів) і лівих(соціалістів, комуністів, комсомольців, націоналістів) у FB, інтернет виданнях.
Пости і статті про #ФОП Кириченко Владислав, Oleg Ustenko, Eduard Rubin «Что нам с этим делать? О ФОПах, МВФ, жадности и политруках от экономики» та інших ІТ спеціалістів, підприємців, аналітиків, економістів.

Сьогодні зранку прочитав чергову статтю на #Hvylya «Как задрот Вася из IT крутит педали экономики: расчеты для народных депутатов», «Задрот Василий из IT vs. учительница Ольга Петровна: идеологическая полемика по поводу справедливости».

Прийшов до парадоксального висновку, що праві і ліві не можуть ужитись в одній країні! Потрібно розділити країну, зробити дві!
В одній житимуть праві, капіталісти, не буде соцвиплат, громадського транспорту; буде мінімум чиновників, «#Новапошта„: чистий капіталізм і рай для охочих гарувати по 8-12 годин на день для свого маленького капіталістичного щастя. Пенсії люди отримуватимуть з НПФ!
В другій житимуть всі ці соціалісти, депутати, вчительки, соцпрацівники, чиновники, комуністи-комсомольці, міністри-соціалісти, пенсіонери, працівники ЖЕКів, комунального транспорту, #Укрпошта, тощо.
Вже почав думати, що важко буде поділити, переселити мільйони людей...

Але стоп! Здається такий експеримент людство вже провело у 1945-1989 роках на прикладі Німеччини з поділом на ФРН, НДР. Експеримент з тріском провалився після 44 років, Берлінського муру, штазі, та інших всім відомих соціальних процесів. Який висновок? Народ хоч і визнає відмінність правих/лівих, капіталістів/соціалістів, але хоче жити в одній країні. Різний суспільний лад з поділом країни на дві, три чи більше частин не є панацеєю.
Ще є приклад Південної та Північної Корей.
Може варто все ж вчитись на чужих помилках?
Тим більше, що розвиток об'єднаної Німеччини з 1989 року перевершив усі сподівання. Хоч відмінність між східними та західними німцями збереглась і досі. Вірю, що Корея теж об'єднається.
Варто повчитись у німців вмінню знаходити компроміс, розбудовувати країну, підвищувати добробут нації.
Проблема вибору суспільного ладу в Україні виникла більше 100 років тому! Але в 1917-1920 рр «перемагали» переважно соціалісти: Грушевський, Винниченко, Петлюра, капіталіст-латифундист гетьман Скоропадський не зміг протистояти соціалістичній і комуністичній пропаганді більшовиків, які заволоділи головами робітників і селян.
До чого призвів соціалістичний вибір населення Ви самі добре знаєте: колективізація, голодомор, індустріалізація.
Закликаю уважно поставитись до вибору подальшого шляху, державного ладу, майбутнього Ваших дітей і країни, нації.

Мені Важко уявити Власника ІТ компанії, видавництва, який в один чудовий день скаже своїм програмістам, перекладачам, технічним працівникам, які працюють як ФОП: завтра Ви напишете заяви про прийом на посади як штатні працівники, будете отримувати ту саму платню на руки як і до цього, а компанія(видавництво) заплатить всі податки держави, зменьшить свої прибутки на кілька відсотків, бо треба утримувати депутатів, чиновників, лікарів, вчителів, поліцію будувати дороги, купувати електрички, трамваї, вагони, прокладати метро, будувати нові аеропорти.

«Скажіть мені, яку державу будувати, і я збудую», — звернувся якось другий президент України Леонід Кучма.

Жоден з наступних президентів, міністрів, депутатів так і не відповіли на запитання. Надто складне, тому зосередились на будівництві будок, БЦ, ТЦ, ТРЦ, багатоповерхівок для багатших громадян, віл, приватних маєтків, аеропортів для можновладців.