Всі українські студенти не зможуть поїхати вчитись в найкращі університети світу. Не у всіх єфінансова можливість віддати €20-50 тисяч за освіту дитини за кордоном.

60-80% українських студентів все одно вчитимуться в Україні. Університети закладають, створюють мережі майбутньої «еліти» країни.

Якщо людина вчилась в Оксфорді, Йелі, Стенфорді, Гарварді, то вона зробила спробу увійти в іноземну правлячу верхівку, долучилась до іноземної мережі, 90% залишиться в країні, в якій вчилась.

Українську «еліту», правлячий клас формували і створювали завжди десяток топових українських університетів, академій.

Україною керуватимуть тільки ті, хто вчився в Україні.

В студентські роки у людини виникає патріотизм, людина «дозріває» і отримує певне виховання, долучається до традиції.

Якщо взяти випускників МГУ та інших російських вишів, то між нами і ними завжди існувала ментальна прірва. Так, можливо у них краща імперська освіта, вони краще прошарені, підготовані в професійному плані. Але вони «під'єднані до російських мереж», навіть якщо народились і виросли в Україні. Вища освіта має надзвичайне значення для людини.

Крім випускників російських університетів в країні за 28 років з'явились люди з класичною англійською, американською, польською, німецькою, данською освітою. Їм з нами «не цікаво». Хоч деякі контакти на особистому рівні відбуваються.

Є певна «зверхність» до українців, які отримали освіту в Україні з боку українців, які отримали освіту в РФ, USA, GB та інших країнах. Може зверхність це не дуже вдале слово. Але певна культурна інакшість відчувається. Що Ви думаєте з цього приводу? Які у Вас відчуття, ставлення до тих, хто вчився тут?

P.S. Працювати з вищою освітою чорноробом за кордоном?

Так «загинула», «зійшла на пси» біла еміграція минулого століття.

Українським емігрантам 1918-1990 теж було не солодко за кордоном.

Хто з українців крім Христі Фріланд, Яна Кума, Богдана Гаврилишина та ще небагатьох за 100 років увійшов до владної еліти інших країн?

Тобто став головами банків, міністрами, президентами, головами корпорацій?