У Римській імперії громадянські права і право користуватись землею надавали лише тим, хто воював за імперію. #Шляхта 16-17 століття виховувалась на римському праві. Тому право на землі Хмельництких, Острозьких, Вишневецьких та інших шляхетьських родів були зароблені кров'ю і потом поколінь, участю у війнах за те, щоб мати право на землю. Тому підняв повстання #Хмельницький, коли забрали родинний хутір, а #Вишневецький боронив «свою» землю. Деталі юридичного оформлення не так важливі. Це #традиція ще з римських часів.

В Російській імперії цар надавав поміщикам землі за службу у війську, службу імперії. В Гетьманщині старшина(шляхта), #козаки мабуть теж отримували право користуватись землею як наслідок служби у війську, участі у війнах.

Потуги України видати по 10 соток землі учасникам війни хіба не та сама римська традиція?

Юристи в Україні починають вивчення науки саме з Римського права. Наше законодавство як і законодавство решти країн Європи базується, має за витоки Римське #право.

Але прямий зв'язок між військовим обов'язком і громадянськими правами, земельними правами втрачено!

Людина, яка купила землю і та, яка проливала за неї кров, воювала це різні люди з різною мотивацією.

Якщо купив землю, то можеш легко продати або віддати. Заробити грошей і купити ще. Нема сенсу воювати за куплену землю, бо це просто бізнес. А #бізнесмени не воюють, вони домовляються!

#земля #Європа