5cd47028ca3a0.jpg

Сьогодні була на зустрічі, присвяченій буферній зоні Національного заповідника «Софія Київська» і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, де були присутні: експертка ЮНЕСКО(яка приїхала вчора з Софії для вирішення цього питання), представники Мінкульту, Департаменту охорони культурної спадщини, працівники цих двох заповідників та представники громадськості(ми: 4 людини).

Отже, в чому прикол: вчора нам Олександр Єпіфанов пообіцяв зустріч з експерткою ЮНЕСКО. (Особиста зустріч з цією міжнародною організацією потрібна була для надання ПОВНОЇ інформації про ситуацію в Києві, а не як зазвичай все робиться).
Сьогодні його колега Тамара Мазур каже, що по процедурі громада не може бути присутня на зустрічі з експерткою ЮНЕСКО — просто тому що. Не може, от і все. Не може і тому, що цю зустріч оплачує держава(а оплачує державу хто? хто плате податки?)

Ми запропоновали залишити на цій зустрічі тільки Олю Рутковську — фахівця, мистецтвознавицю, дійсну членкиню ICOMOS з 20ти річним стажем роботи, Оля є автором численних наукових статтей, автором-розробником історико-архітектурних опорних планів, облікової документації тощо. (Оля разом з Михайлом Сагайдаком складала документацію на пам'ятку археології національного значення на Поштовій площі — безкоштовно. Щоб ви розуміли, складання цієї документації коштує десятки тисяч гривень).

Але зам.міністра культури Тамара Мазур все торочила про те, що присутність Олі неможлива: на зустрічі з ЮНЕСКО можуть бути тільки ті, хто зацікавлені в цьому(WTF?)

Пізніше зійшлися на тому, що присутність Олі Рутковської може бути, але при умові, що вона не говоритиме і не ставитиме питань експертці ЮНЕСКО (знову ж таки — конвенція ООН про права людини вважатиме нормальним забороняти конструктивні коментарі на діловій зустрічі?)

Але знаєте, що найбільше бісить? Не зам. міністра, не вся мінкультівська шайка, а Оліні «колеги», які просто сиділи і мовчали! Які дивилися в підлогу і робили вигляд ділових людей, не вступаючись за свою колегу. Ніхто з вас не має права називатися пам'яткоохоронцями! Саме завдяки вам — культурна спадщина така, яку ми бачимо: коли хтось з вас промовчав, а потім це стало нормою.

Щури нещасні, чекайте, кінець вашої кар'єри близько.
#heritagetime #heritageofukraine