- ПОПОВА: Лютий ознаменувався цілою серією скандальних викриттів іноземної агентури, розкиданої по всій території України. Тільки за перші два тижні місяця СБУ відзвітувала про результати п'яти резонансних розслідувань діяльності шпигунів, завербованих російською розвідкою. Детальніше про ці епізоди поговоримо сьогодні в програмі Код безпеки з представниками української Служби безпеки.

— ПОПОВА: Отже, 1 лютого СБУ повідомило про викриття масштабної агентурної мережі, яка займалася розвідувально-підривною діяльністю через Telegram-канали. Створена ця мережа була спецслужбою Генерального штабу Збройних Сил РФ. До її складу входили мешканці Харкова та Одеси, активісти так званої «російської весни». Вони адміністрували канали популярного месенджера, метою яких була дестабілізація ситуації в Україні.

- ДУДІН: Вказані регіональні канали накривають усю Південно-Східну територію України. І саме вона входить в зону зацікавленості Російської Федерації як проект «Новоросія». За висновками експертизи розміщення цих публікацій носить системний характер з вираженим стилем оформлення. Контент направлений на дестабілізацію ситуації в державі, цілеспрямовану дискредитацію представників органів влади і управління, здійснення впливу на державну політику, виникнення соціальної напруги та протесних настроїв серед населення. Зазначений проект цікавий саме тим, що фактично він після досягнення певної кількості підписників дозволив перейти на самоокупність, тобто ці гроші, котрі вони отримували за публікації, вони їх використовували для власних потреб, і втому числі для фінансування і залученням нових осіб.

- ПОПОВА: 5 ЛЮТОГО. Контррозвідники Служби безпеки викрили і припинили діяльність агентурної мережі ФСБ РФ, що діяла на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей. До її складу входили колишні спецназівці військової розвідки. Вони, зокрема, планували диверсії на аеродромі в Миколаївській області та викрадення екс-командувача Силами спецоперацій. Що це за люди і як на них вийшли контррозвідники, дізнаємося у колишнього заступника голови СБУ генерал-майора запасу Віктора Ягуна. Добрий вечір. Розкажіть про це будь ласка.

- ЯГУН: Насправді хочеться подякувати тим змінам, які відбулися в Збройних Силах України. Чому? Тому що ті агенти російських спецслужб, які вийшли на своїх колишніх колег в Збройних Силах України, вони якраз вийшли на людей, які патріотично були налаштовані і не сприймали ту пропозицію, яку їм надали агенти іноземної країни.

- ПОПОВА: Тобто вони намагалися їх підкупити і їх здали?

- ЯГУН: Ні, вони просто виходили на своїх колишніх співслуживців, на знайомих. І пропозиції були різні – від можливості продовжити службу у Російській Федерації до матеріального заохочення. Тобто там різні були пропозиції. І на щастя, вони вийшли на тих людей, які патріотично налаштовані і вони сприйняли цю пропозицію серйозно і вони вийшли на співробітників контррозвідки і тоді вже почалася така спільна операція, коли відбулися документування і оперативна гра з ворожою агентурою.

- ПОПОВА: Це ж не перший випадок. 9 лютого був затриманий агент-одинак. Шпигун, завербований ФСБ РФ, який збирав секретні відомості, що становлять державну таємницю. І якщо я не помиляюся, 21 або 22 лютого також був затриманий в Харкові.

- ЯГУН: Це не якась окрема компанія на початку року. Це планова робота спецслужби. І вона планомірно вибиває ворожу агентуру з нашого поля.

- ПОПОВА: Але раніше ж не було такої активності в цьому напрямку?

- ЯГУН: Іде дуже посилена робота російських спецслужб на предмет отримання тої чи іншої інформації. Наприклад, те, що відбулося 21 числа – це інформація стосувалася нашої бронетехніки. Активізація відбулася по залученню громадян України в мережу інтернет-агітаторів. Відбулася активізація по можливості входження в наші Збройні Сили. Намагання підійти до співробітників спецслужб України. Намагання увійти в кадрові підрозділи не тільки спецслужб, а й правоохоронних органів. Це все фіксується і Слава Богу, що не реалізовується і ми бачимо роботу спецслужби на вищому рівні.

- ПОПОВА: 15 лютого кіберспеціалісти Служби безпеки відзвітували про те, що вони теж викрили координовану Росією міжрегіональну мережу. Як працюють зараз кіберспецслужби?

- ЯГУН: Дивіться, насправді це дуже важка і планова робота. Чому? Тому що треба визначити ті напрямки, які цікавлять Російську Федерацію, де їх найбільша така потужна інформаційна хвиля піднімається і відповідно до цього вираховувати ті фейкові або не фейкові аккаунти і ті групи, які є в соцмережах різноманітних, які відразу включаються в підтримку цих меседжів і намагаються розповсюдити і в нашому інформаційному полі. За цим це все вкладається в часовий простір, після цього вже йде робота кіберфахівців, які вираховують хто саме модерує ту чи іншу групу в соцмережах. І відповідно вже коли відпрацьовується схема по затриманню людей, які причетні до розповсюдження фейкової або неправдивої інформації в нашому інформаційному просторі за завданням Російської Федерації. Це все робиться одночасно в декількох регіонах України для того, щоб не дозволити їм…

- ПОПОВА: Позбутися від доказів.

- ЯГУН: Так.

- ПОПОВА: Скажіть, найяскравішою, напевно, подією лютого, поступово підходимо, — Анатолій Шарій. Заява про підозру Анатолію Шарію з боку Служби безпеки України в державній зраді. Наскільки це обґрунтовано?

- ЯГУН: Те, що стосується державної зради – це совокупність тої інформації, яка вже накопичувалася декілька років. Тобто, вона давно опрацьовувалася у Службі безпеки України. Відразу було зрозуміло, що риторика Шарія була не просто включена в протидію діям нашої державної влади, а власне він ішов просто в тому контексті і виконував ті самі завдання, що і виконувалися представниками російських інформаційних агентств на території України. Тобто, просто зараз картина склалась, повністю всі пазли склались в тому плані, що він не одиночка в тій боротьбі, він один з тих, можливо ключових елементів інформаційної боротьби з нашою державою, расової нетерпимості. Тому що те, що він розповсюджував через свій YouTube-канал, через свої блоги в соціальних мережах, воно можливо навіть більше шкоди наносило ніж те, що стосується державної політики. Чому? Тому що він точково бив по нашій національній гідності, по намаганні розпалювати ворожнечу в середовищі українців, розколоти наше суспільство. І це не менш небезпечно, ніж державна зрада, насправді.

- ПОПОВА: Просто якщо він дійсно, як написано було, по-моєму, в заяві СБУ, що він приїхав на територію Росії, був підкуплений, де з ним там домовилися про роботу. Це одна історія. Якщо ж людина просто говорила якісь негативні речі — це просто бан на YouTube.

- ЯГУН: Завжди, коли йдеться про державну зраду, має бути інша сторона, яка дає вказівки і ті вказівки виконуються. Це 100%.

- ПОПОВА: На Вашу думку такі докази є?

- ЯГУН: Є. Тому що інакше не можна було пред'явити це звинувачення.

- ПОПОВА: 19 лютого РНБО включив до списку санкцій 8 осіб і 19 компаній, причому там є і громадяни України та громадяни Росії, але там є і Медведчук і його дружина Оксана Марченко, і цивільна дружина пана Козака проти якого санкції були застосовані раніше. Такі ж санкції вони можуть застосовувати щодо громадян України тільки виключно якщо вони є учасниками, спонсорами терористичної діяльності? Наскільки все це обґрунтовано?

- ЯГУН: Власне, найбільша була проблема – це довести проходження коштів, які б можна було пред'явити в судді по фінансуванню тероризму.

- ПОПОВА: Але Ви впевнені, що СБУ відповідно, напевно, є аналогічні документи?

- ЯГУН: Є і платіжки, є і підписи, є і прийняття рішення тою чи іншою людиною, якщо вона відповідає за цей бізнес, якщо вона власник тої чи іншої компанії, вона має відповідати. Якщо б вони відписалися або закрили ті бізнеси або комусь там передали, то ще б можна було підняти питання чи вони там мають до того відношення чи ні. Тут стоїть питання конкретне – ці компанії працювали з терористичними організаціями, вони фактично їх фінансували, вони використовували надра України в своїх цілях.

- ПОПОВА: І нафтопровід.

- ЯГУН: І не тільки нафтопровід, але і вугілля і інші моменти, які пов'язані з надрами на території окупованих територій. Тобто це все підпадає під фінансування тероризму.

- ПОПОВА: Але при цьому американське посольство зробило заяву: «ми вітаємо, що Україна нарешті теж включила Медведчука до списку санкцій». І ця заява виглядає так, як нібито є якась, ну не претензія, а такий ось натяк — а що ж ви, хлопці, раніше цього не зробили?

- ЯГУН: Насправді воно так і є. Тому що у всіх виникало питання, чому починаючи з 2014 і по 2021 рік ця людина себе вільно почувала, оформляла на себе телеканали, купляла якісь фірми, здобувала собі можливості і політичні, вільно пересувалась літаками напряму з Києва до Москви або через інші країни на Сочі, могла собі дозволити спілкуватись з керівництвом країни-агресора. І все це йому сходило з рук. Це виникало дуже багато питань в людей.

- ПОПОВА: А чому так відбувалося на Вашу думку?

- ЯГУН: Я думаю, що були якісь умовні домовленості ще на рівні початку контактів в Мінській групі, що саме ця людина може виконувати ті функції комунікатора між керівництвом України і Росією.

- ПОПОВА: Тому йому потрібно було дати Нафтопровід, газовий ринок.

- ЯГУН: Напевно були там якісь преференції – ви нам, я – вам.

- ПОПОВА: І не вводити санкції.

- ЯГУН: На жаль, ця система, як кажуть політики, незакінчена, вона буде ще довго нам відхаркуватись в нашій політиці, розумієте. Чим скорше ми цього позбудемось, чим більше у нас буде відкритості і демократичності в нашій політиці без якихось там задніх домовленостей. Я думаю, що це краще буде і для України і для світу.

— ПОПОВА: Резонансні викриття секретних агентів російської розвідки, що проводять підривну діяльність в Україні, ми обговорили з представниками української СБУ — генерал-майором запасу Віктором Ягуном і Романом Дудіним з представником Харківського управління Служби Безпеки.