На даний момент, фактично, такого законопроекту не існує. Є лише концепція. Але й рівно 365 днів тому про блокування податкових накладних мова не йшла – а вже 1-го липня 2017 року блокування почнеться на повну потужність. Тож, слід освітити проблему ще до того, як вона матеріалізувалася.
Непрямі методи оподаткування – це коли податкова (сучасною, реформаторською мовою – органи ДФС) оподатковують Ваші витрати, а не доходи.
Цей прогресивно-агресивний метод оподаткування вітають всі, хто з подивом дізнався про статки, ікони, церкви та інші гламурні цяцьки депутатів. А також ті, хто любить бабусь у селах і ненавидить незаконних бурштинокопачів та сусідів (що мають квартиру на три квадратні метри більшу та машину, що на цілу тисячу доларів дорожча за власну). Одним словом, за непряме оподаткування всі ті, хто вбачає у ближньому — грошові вади, прояви корупції та уникнення оподаткування.
Суто теоретично, у непрямих методах оподаткування немає нічого жахливого. І лише ті, хто хоч раз постраждав від податкової, із тремтінням сприймають цей метод. Але ж податківці геть змінилися, вони тепер – чесні, правдиві і борються за державний бюджет, правда ж?
Справді, реформування органів ДФС відбулося, але, як безпосередній очевидець, маю констатувати, що методи не змінилися: спочатку треба наповнити бюджет, а потім вже думати про права та закон.

За оприлюдненою концепцією, спочатку проведеться всезагальне всеукраїнське оподаткування. Ви та решта громадян України повинні будуть задекларувати все своє майно. Не треба буде лише тим, у кого майно менше 1 млн. грн. Все, що задекларовано вважатиметься — оподаткованим. І, так би мовити, ми почнемо свої взаємовідносини із Державою, з чистого листа.
Особисто мені цей захід не подобається з багатьох причин. Хоча б тому, що мешканці Криму та інших окупованих територій фактично цього зробити не зможуть. А ще тому, що… Ну, от маєте Ви, приміром 40 тис. доларів США. На момент нульового декларування, нехай це буде 1 млн. грн. Ви декларацію не подаєте. А за півроку, долар зріс до 30 грн. за 1 долар США. Отже, якщо Ви витратите, 1,2 млн. грн. (40тис.х 30) на купівлю квартири, Вас оподаткують на 200 тис. грн., хоча при цьому Ви жодних доходів не отримували (інфляція не вважається за дохід).


Що таке непрямі методи? Це коли податкова рахує Ваші витрати за своє методикою. Нічого страшного? А може, подивимося на декілька прикладів?
Скажімо, Ви відправляєтеся до Львова, чи до… нехай – Берліна (з безвізом зараз це можливо). Ви — людина економна, використовуєте автостоп, або лоукост, мешкаєте у хостелі тощо. Як рахує Ваші витрати податкова? Дуже просто. Бере ринкову ціну на квитки та на проживання у готелі. Ревізор просто бере ціни на проживання у п'ятьох готелях в центрі міста (з сайту готелів), складає їх, ділить на 5 – і ось Ваші витрати готові! Ви можете заперечити, що Ви проживали в хостелі, а там ціни в десять-сто разів менші. Але ж діють непрямі методи – а це специфічна методика. Отже, використовуються ринкові ціни. І якщо Держава для розрахунку цін на вугілля використовує формулу – Роттердам плюс, то що заважає ревізору порахувати Ваші витрати на підставі ринкових цін на готелі з центру міста? Як захиститися? Зберігайте всі чеки протягом 5-ти років (якщо не більше).


Ще один приклад. У Вас є картка на знижку у супермаркеті. Ваш кум/хресний/дядько Петро просить Вас позичити картку, адже він готується до весілля дочки. Ви, як не жадібна людина позичаєте картку (особливо, якщо їдете у відпустку). А за місяць податкова визначає Вам податок за непрямими методами. В ДФС дурні не працюють. Ревізори в ДФС знають: хто і скільки карток на знижку має. А Ваша картка придбала – ого-го скільки! Треба Ваші витрати терміново оподаткувати. І тут, щоб виправдатися Вам треба буде пред'являти докази, що Вас не було на місці. Ну, ще й кума/хресного/дядька Петра в суд, як свідка тягати…


Ще один приклад. Дехто скаже, що він — надуманий. Але наша ДФС і не таке може! Отже, Ваше авто заглухло і тепер — на ремонті. Ваш милий і добрий кум/хресний/дядько Петро позичає Вам своє авто. Ви радісно керуєте ним і не помічаєте як жвавий ревізор, чи заздрісний сусід фотографує Вас. Ще тиждень і Вас викликає податкова, із вимогою заплатити податок за нове авто.
— Побійтеся Бога! – кажете Ви. – Я це авто не купляв. Ви нічого не доведете у суді. Немає державної реєстрації авта на мене!
Але ревізор не сумує. Він дуже-дуже ввічливо просить Вас написати пояснення, чому Ви були у тому авто. Ви погоджуєтеся, ставите підпис – і ось вже Вам донараховують податок за безкоштовну оренду машини.

Отже, непрямий метод оподаткування небезпечний тим, що він ґрунтується на припущеннях – а припущення надзвичайно важко спростувати.
Непрямий метод оподаткування небезпечний тим, що ДФС рахуватиме суми витрат за власними ринковими цінами, тоді як людина може користуватися пільгами та знижками. Крім цього, ринкові ціни, які визначають органи ДФС доволі часто бувають найвищими цінами.
Непрямий метод оподаткування – дуже гарний інструмент тиску на тих, хто не подобається владі.
Непрямий метод оподаткування вважається таким, що поборе корупцію, але насправді — він її дуже поживлює.


А ще…. Сучасне податкове законодавство дає змогу оподатковувати всіх. Однак, ДФС з невідомих підстав бореться не з так званою тінню, а знищує тих, хто працює у світлі. Можливо, проблема не в оподаткуванні, а втому, хто повинен контролювати сплату податків, як Ви вважаєте?