Чим ближче до 1-го липня 2017 року, тим більше статей та консультацій щодо прийдешнього апокаліпсису зупинки податкових накладних. Що і як буде, достеменно сказати важко, адже станом на 0-01 годин 19.06.2017 року МінФін, що мав виробити відповідні критерії — ще вагається. Критерії для зупинки податкових накладних є, але — не офіційні. Можливо, ввечері 30-го червня 2017 року, легендарне міністерство все ж здолає природну скромність і оприлюднить критерії. Що може бути кращим, ніж читання вночі нових карколомних критеріїв, коли вранці треба вже готувати звітність за перше півріччя? Це знають лише бухгалтери…
Щодо мене, то п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) суперечить ст.62 Конституції України та презумпції невинуватості. А 45-ть народних депутатів могли б прославити свою партію серед бухгалтерів та власників бізнесу, якби оскаржили дану норму в Конституційному суді. Яке б рішення не прийняв Конституційний суд, бухгалтери б знали, що є люди, що виступають за них і проти свавілля податкової…
Коли приймався п.201.16 ПКУ, суспільство переконували, що це нововведення торкнеться лише і виключно «ділків та нечесного бізнесу» (С). Ви бухгалтер, а Вашу податкову накладну заблоковано у тестовому режимі? Тоді біжить, бєгітє, вшивайтеся якнайшвидше з тієї фірми, адже Ви працюєте — на ділка та нечесного, непорядного бізнесмена!


А тепер серйозно. Як будуть розвиватися справи з 01.07.2017 року? А буде — так. Безліч податкових накладних буде зупинено. Оскільки розглядати скарги буде центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику (людською мовою — ДФС України на даний момент), то буде…. Колапс. Чому? Тому що, ще за мораторію на проведення перевірок ДФС України розглядали скарги щасливих платників податків на протязі 2-х місяців. Гадаєте, вони зможуть розглянути нескінчені скарги протягом 5-ти днів?
Багатим щасливчикам пощастить, і їхню податкову накладну дозволять зареєструвати. Решті – пряма дорога до адміністративного суду.
Ваші податкові накладні блокують вже у тестовому режимі? Тоді — готуйтеся. Одним з критеріїв, поки-що-незатверджених-МінФіном є: «обсяг постачання, зазначений в податкових накладних, зареєстрованих у поточному місяці, становить менше 500 тис. грн. та керівник — посадова особа такого платника податку займає аналогічну посаду менше ніж у чотирьох платників податків». Продавайте менше. Дивіться за директором – нехай не працює на багатьох роботах. А ще краще, коли Ваша фірма шляхом виділу перетвориться на: 2, 3, 4… Одним словом, МінФін — проти великих оборотів…
Як вбачається з багатьох форумів, найуспішнішими з уникнення тестового блокування виявилися фірми, що продають свої товари/послуги/роботи кінцевим споживачам – НЕ платникам ПДВ. Диверсифікуйтеся! Продавайте свої товари/послуги НЕ платникам ПДВ. Чому так? Держава економить на податковому кредиті з ПДВ. Навіщо Державі давати комусь зайвий кредит з ПДВ, правильно ж?
Суд. Готуйтеся вже зараз, особливо, якщо Ви – виробник. Готуйте первинні документи. У суді доведеться доводити та пояснювати: як ваші матеріали та сировина перетворилися на готову продукцію. Вже зараз починайте шукати гарного юриста. Юристів та адвокатів — багато, спеціалістів з податкового обліку – одиниці.
Розмір судового збору. Знайдіть свій суд і запитайте у сайту розмір судового збору http://court.gov.ua/sudova-vlada/sudy/ Зрештою, якщо помилитеся, суд від коректує суму. Але справа дещо затягнеться.
Пам'ятайте: зупинити податкову накладу можуть у кожного платника податків. Але найбільше така зупинка вдарить по Ваших клієнтах, що можуть відвернутися від Вас та знайти іншого продавця, якому податкові накладні не блокують. Штрафні санкції, прописані в договорі не врятують Вас від зупинки податкової накладної. Такі штрафи можуть лише частково відшкодувати Ваші витрати (або витрати Вашого покупця. І такі штрафи не є гарантією, що покупець і надалі буде Вам вірним)..
Зверніть увагу на п.п.201.16.4 ПКУ — Податкова накладна/розрахунок коригування, реєстрацію якої в Єдиному реєстрі податкових накладних було зупинено, реєструється у день настання однієї із таких подій:
а) прийнято рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
б) набрало законної сили рішення суду про реєстрацію відповідної податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних
.
Тобто, навіть якщо Ви виграєте суд в першій інстанції, допоки орган ДФС не оскаржить вказану Постанову в апеляції, Вашу податкову накладну не зареєструють. Єдине, що може втішити Ваших покупців – «У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних згідно з пунктом 201.16 статті 201 цього Кодексу перебіг зазначеного строку переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації згідно з підпунктом 201.16.4 пункту 201.16 статті 201 цього Кодексу» (п.198.6 ПКУ). Тобто, якщо Ви виграєте суд та апеляцію, Вашу податкову накладу зареєструють, а Ваш клієнт отримає право на податковий кредит. Але, чи погодиться Ваш клієнт чекати, чи може піде до іншого постачальника не такого «ділка», висловлюючись формулюваннями авторів блискучого нововведення….