Відповідно до ст.67 Конституції України, усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Таким законом, у нашому випадку (УВАГА! Це не стосується державних осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування!), є Податковий кодекс України (далі – ПКУ).

Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) викладений у ст.179 ПКУ. Тому, раджу Вам ще раз перечитати цю норму законодавства. Для тих, кому ліньки, підсумую. У вказаній статті ПКУ передбачено, коли можна не подавати податкову декларацію.

Зокрема, якщо Ви отримуєте кошти від податкового агента (фірми, підприємця, чи самозайнятої особи), які за Вас утримують і перераховують податок на доходи фізичних осіб (далі – податок) до бюджету. Щоб переконатися, що ваш роботодавець – податковий агент, можете запитати у нього про це, або звірити свої доходи (заробітну плату), із грошима, які отримуєте «на руки». Наприклад, Вам встановлено ЗП на рівні 3200 грн., а на руки Ви отримуєте — 2576 грн. Отже, роботодавець сплатив за Вас податок до бюджету (або надурив Вас, але ризик існує завжди).

Можете не подавати декларацію, якщо отримали спадщину від батьків або дітей (сподіваюся, що цього не сталося).

Крім того, Ви звільнені від подання декларації, якщо Ви отримували доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок або у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку (отримано від батьків/дітей) та/або з яких сплачено податок (дивіться п.173.3 ПКУ). Але у випадках, зазначених у цьому абзаці, допитливі органи ДФС все одно можуть спробувати зобов'язати Вас подати декларацію.

Також Ви можете не подавати декларацію:

- якщо Ви — є малолітніми/неповнолітніми (до 18 років) або недієздатними особами (недієздатність встановлюється судом) і при цьому перебуваєте на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

- сподіваюся, положення цього пункту Вас не стосуються: перебуваєте під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебуває у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації. Тобто, Олег Сєнцов декларацію не подає за 2016 рік (хіба, що його звільнять 02 травня 2017 року), а от Надія Савченко повинна;

- перебуваєте у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

- перебуваєте на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

- в інших випадках, визначених цим розділом. Очевидно, шановні депутати мали на увазі, випадки зі спадщиною та отриманням доходів від податкових агентів.

Отже, якщо Ви отримали інші доходи, то маєте подати декларацію до 1 травня 2017 року (фактично останнім днем подачі декларації безпосередньо у відділення ДФС – є 03 травня 2017 року).

Наприклад, Ваш сусіда отримав хабар та проценти за депозитом у банку. Чи потрібно йому подавати декларацію? Так, тому що він отримав хабар. Якби сусіда отримав лише проценти за депозит, то відповідно до п.п.170.4.1 ПКУ, йому подавати декларацію не потрібно було, адже банк виступає податковим агентом — Податковим агентом платника податку під час нарахування на його користь доходів у вигляді процентів є особа, яка здійснює таке нарахування.

Податкова декларація заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою платником податку здійснювати таке заповнення. Тобто, Ви йдете до нотаріуса, та можете виписати нотаріальну довіреність на знайомого бухгалтера і зобов'язати його/її подавати Вашу декларацію. При цьому, відповідальність (штрафи) за неправильно оформлену декларацію буде нести не лише Ваш знайомий, але й Ви п.п. 47.1.2 ПКУ — відповідальність несуть фізичні особи — платники податків та їх законні чи уповноважені представники у випадках, передбачених законом.

Також, пунктом 179.6 ПКУ передбачено низку осіб, на яких покладений обов'язок щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника. Можете зазирнути до цього пункту і переконатися, що він на Вас не поширюється.

Коли Ви декларуватимете свої доходи, не забудьте, що до 01 серпня 2017 року Ви маєте сплатити суму податкового зобов'язання (податку), зазначену у податковій декларації. (п.179.7 ПКУ). І Державі начхати, чи є у Вас гроші на податок, чи немає.

Згідно з п.п.179.10 ПКУ, платник податку має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням. Живете Ви, приміром, у Шевченківському районі міста Києва. Отже, Ви можете запитати у посадових осіб ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м.Києві про допомогу. Бажано, запит подати письмово та сідати за нього (формувати) вже зараз. Тоді, представники контролюючого органу дадуть відповідь Вам вчасно. Однак! Дуже часто посадові особи органів ДФС надають не зовсім… хм… адекватні поради, а потім приходять до платника податків і штрафують його. Тому, вважаю доцільним порадити Вам — звернутися до аудитора, розумного бухгалтера та/або юриста. Краще вже заплатити за послуги і мати професійну консультацію. Але, з жалем можу констатувати, що деякі професіонали в реальності є профффесіоналами, а відповідальність нестимете — Ви, а не профффесіонал.

Декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів, на вибір платника податку:

1) особисто платником податку або уповноваженою на це особою ( візьміть із собою другий аналогічний примірник і вимагайте від представника орану ДФС штампу на Вашому примірнику);

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше 24 квітня 2017 року);

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису.

Інструкцію, щодо порядку заповнення декларації, можете прочитати тут: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1298-15/print1472843261462001 Тут же ж є і бланк декларації.

Сподіваюся, ця стаття допомогла щасливим платникам податків ^_^.