Знавці англійської знають, що слово «едвайзер» означає –"радник", але не тоді, коли йдеться про податкового едвайзера. Розробники законопроекту про податкових едвайзерів створюють такий собі гібрид з самозайнятої особи (дуже грубо кажучи – підприємця), яка підкоряється МінФіну та здійснює дії, які властиві виключно податковим органам. http://golos.ngoipr.org.ua/uploads/b0101fe823a.pdf

Фактично, платникам податків пропонують заплатити власним коштом за споживання арсену (або ціаністого калію) у гарній упаковці.

Що можуть податкові едвайзери? Вони можуть – все. Від приймання податкових декларацій, до перевірок платника податків (та його контрагентів), який оплачує з власної кишені послуги едвайзера. Від отримання безоплатно документів (від клієнта, державних органів), до внесення змін у бази Центрального органу виконавчої влади – МінФіну.

Яка відповідальність податкового едвайзера? Та — ніякої. Все, що прописано в оприлюдненому проекті – це лише спосіб натиснути на податкового едвайзера, щоб він більше штрафів для Державного бюджету збирав. Не назбирає податки та штрафи, передбачені планами МінФіну – його діяльність зупинять, або припинять.

Отже, податковий едвайзер – це фактично працівник податкової, який за гроші платників податків, їм же й нараховує шалені штрафи. При цьому, оскаржити рішення податкового едвайзера щодо накладання штрафу – можна. А от оскаржити його дії, чи бездіяльність – неможливо.

Наприклад, приймає податковий едвайзер Вашу декларацію та каже: "Мені не подобається Ваше обличчя. Я не прийму декларацію". І як би Ви його не просили, не прийме. Хіба що за певну суму винагороди. Довести його бездіяльність – не вдасться. Навіть, якщо Ви маєте із собою 2 неупереджених свідків, це не допоможе: оскаржити дії чи бездіяльність податкового едвайзера – неможливо.

Коли платники податків надаватимуть звітність податковому едвайзеру, вони обов'язково повинні придбати папір та принтер – щоб подати примірник звітності на паперовому носії. Навіщо це? Для того, щоб податковий едвайзер поставив свою печатку та підпис. Пам'ятаєте, як років 10 тому здавалася звітність до податкової? Ось так і тут. А якщо не буде печатки та підпису едвайзера на паперовій декларації – вважається, що звітність не подана, отже держава отримає додаткові штрафи, а едвайзера — погладять по головці. Навіщо тоді вводити електронний кабінет платника податків?

Звичайно, зробити підконтрольну МінФіну людину самозайнятою особою це — геніальна ідея. По-перше, економія бюджету при тотальному податковому тиску. По-друге, податковий едвайзер сам може встановлювати собі платню, яку захоче – верхньої межі не передбачено. По-третє, йде важлива боротьба з корупцією: працівники ДФС хабарів не беруть. А те, що податковий едвайзер напише акт перевірки, якщо бізнес не заплатить потрібну суму грошей, то це не корупція, а – шантаж.

І як, Вам подобається такий законопроект? Ви готові залежати від розміру жадібності лише 1 людини?