Жодна мисляча людина не може звинувачити чинний Уряд у неефектиному використанні коштів.

Знаєте яку суму добових витрат отримують бюджетники та працівники підприємств, які хоча б частково фінансуються бюджетними коштами? 30 гривень на добу — на поїсти та проїхатися, а гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу має становити не більш як 250 гривень. А як вчасно і повністю виплачуються ці добові та витрати на проїзд – про це ходять легенди та складаються пісні. І тому, дуже добре, що Уряд так піклується про бюджетників, виплачуючи їм 1500 грн. на місяць та дозволяючи спонсорувати державу і їздити у відрядження за власний рахунок. Так і зароджується народна творчість.

Але бюджетники, то таке – самі туди пішли працювати і чомусь тримаються за свої крісла. Можна було б припустити що бояться, що не зможуть знайти роботу через занепад економіки. Але з економікою у нас все гаразд. Ще трохи міністр соціальної політики полякає інвесторів підвищенням податків і зборів http://biz.liga.net/all/all/intervyu/3271176-pavel-rozenko-v-skhemakh-vyplat-psevdopereselentsam-teryaetsya-6-mlrd.htm і все буде добре.

Уявімо, що міністерство закордонних справ, для підвищення довіри громадян США, влаштовує звану вечерю для посла дружньою країни. Посол людина поважна, його треба вразити, тому, для музичного фону, запросили музичного виконавця, якій вміє грати та унікальній колісній лірі. Музичний інструмент рідкісний і на ньому грає, припустимо Василь Васильченко з Диканьки, який є також працівником підприємця Арсена Розенко. МЗС укладає договір із підприємцем і той відправляє свого працівника у Київ, кажучи на прощання:

- Ну, ти там, покажи їм!, — а тоді шепотом додає, — і привези мені сувенір від посла.

Оскільки музикант отримує гроші з бюджету, добові йому платяться на рівні 30 грн. та 250 грн. — на готель. От скажіть мені, чи можна зараз у Києві (і не в Києві також) знайти готель за 250 гривень на добу? Ну, нічого, переночує наш Василь на вокзалі, прикрившись газеткою — рекламою якоїсь політичної партії, або під пальмою, у ботанічному саду: він же ж Диканьки, а не з Чикаго, нічого з ним не станеться.

Дуже добре, якщо наш Василь аскет і харчується їжею духовною, переважно обіцянками нашого шановного Лицаря у куленепробивних обладунках, який, як тільки його залишать у кріслі назавжди, то точно підніме українську економіку та зобов'яже бізнес підвищити зарплати, і добові витрати (які не з бюджету, бо державний бюджет – то свячена корова і її доїти не кожному дозволено).

Припустимо наш Василь не лише аскет, а й атлет і пройтися Києвом пішки від Солом'янського району до Харківського масиву для нього дитяча забавка. Тож, 30 гривень, які йому великодушно виділив Уряд припадають на їжу. Що Ви особисто можете купити собі попоїсти на 30 грн. на добу? У моєму обласному місті, ми можемо дозволити собі: пляшечку 0.5 мінеральної водички, батон (або булочку) і шматочок десь 0.5 см. ковбаси. Можна, звичайно знайти дешеву каву і тоді купити тістечко. І це на цілу добу, не телевізор дивитися, а працювати (ну і пішки гуляти, звичайно ж).

Але, так тому Василю з Диканьки й треба, бо він лише й думає, як ухилитися від сплати податків. А от справжні борці із корупцією та гіганти економічної та фінансової думки можуть собі дозволити їздити у відрядження не за свої кровні, а за гроші платників податків, тих самих яким: «вам сколько не дашь [не понизишь налоговую ставку], вы всё равно платить [налоги] не будите» (С).

1634f955fb-dt.jpg

Що цікаво, так це призначення платежу:

a0505f91af-dt1.jpg

Оскільки я не належу до гігантів економічної та фінансової думки, то можу лише припускати що призначення розшифровується як: «Відшкодування витрат на відрядження за кордон у березні 2016 року Яресько Н. на картковий рахунок № хх згідно авансового звіту № 2 за дорученням Кабінету міністрів № хххх/1/1-15…[а тут я так і не зрозуміла, чи це якась директива від 27 червня 2014 року – але до чого тут пані Наталя Енн, яка стала міністром лише у грудні 2014 року, чи посилання на якійсь договір від 27 червня 2014 року]»

Для бухгалтерів, мабуть ця бюджетна класифікація витрат стане загадкою, бо якщо виплачується згідно авансового звіту, то відрядження ВЖЕ ВІДБУЛОСЯ. Але ж до 10.03.2016 року пані Міністр сиділа в Україні, чи я проґавила її візит до дружньої країни? З іншого боку, «за дорученням Кабінету міністрів № хххх/1/1-15» вказує на те, що доручення було виписане у 2015 році. Але його я у документації КМУ не знайшла також, бо то — секретні документи.

Але злісних платників податків має радувати те, що у пані Наталі Енн не має власного авто http://www.minfin.gov.ua/uploads/0/94-%20%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%96%D1%97%20%D0%AF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%202014.pdf , інакше б довелося ще відшкодовувати витрати на пальне…

P.S. Тут викладені посилання на нормативні акти, пов'язані із відрядженнями:

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0218-98/print1443641535868010

http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/98-2011-%D0%BF/print1443641535868010

http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/698-92-%D0%BF