Всі ми знаємо (принаймні, нам не однократно про це казав великій переможець корупції на вищому рівні – Арсеній Петрович), що нафтотрейдери – дуже нехороші люди, які жирують з надприбутків за рахунок наївних споживачів. Крім того, ці жахливі підбурювачі праведного гніву Уряду сміють приторговувати не лише розбавленим, але й контрабандним пальним!

Але не довго їм залишилося. З 1-го березня 2016 року запроваджується система електронного адміністрування (скорочено – СЕА) реалізації пального. Тепер Уряд матиме під ковпаком цих п'явок на тілі суспільства! Адже, кожний, хто торгує пальним має зареєструватися платником акцизного податку та вести облік акцизних накладних при реалізації пального (у ПКУ таке визначення «реалізації пального».. Ум! Пальчики оближете! Не вірите? Дивіться п.п.14.1.212 ст.14).

Для тих, хто далекий від податкового обліку, скажу, що подібна СЕА з 2015 року існує щодо ПДВ. Вона була створена, щоб платники податків справно сплачували ПДВ до державного бюджету та не ухилялися від свого обов'язку по спонсоруванню всіляких енергозберігаючих ініціатив Уряду. Із запровадженням такої системи у 2015 році в Україні не було зафіксовано жодного випадку ухилення від сплати ПДВ, про що яскраво свідчить, для прикладу (бо подібної інформації багато), ця стаття: http://www.depo.ua/ukr/life/u-kievi-vikrili-mizhregionalniy-konvert-z-milyardnim-12022016224500 .

Як бачимо, СЕА довела свою ефективність, тож з 01.03.2016 року вводиться СЕА для акцизних накладних для пального. Чому для пального? Уряд вирішив, що боротьба із неякісним пальним значно важливіше за боротьбу із неякісним алкоголем (зауважу: алкоголь підакцизний товар і пальне — підакцизний товар). Якби я була головою Уряду, я би запровадила СЕА спочатку для алкогольної продукції, бо на мою думку життя людини (яка має шанс отруїтися неякісним алкоголем) дорожче за життя двигуна машини… Але ж не мене плітки називають «горілчаним королем»…

Звичайно, завжди ефективніше боротися із тими хто на виду, ніж тими, хто, подібно до вампірів, живе у тіні. І хоча у ЗМІ, час від часу, з'являються такі повідомлення: http://www.0532.ua/article/1081256 та http://zik.ua/news/2016/02/11/na_volyni_vyyavyly_pidpilnyy_tseh_z_vyrobnytstva_palnogo_671458 , самі податківці кажуть, що, в Україні ще безліч підпільних торгових точок пальним, бо «інакше ним стане невигідно торгувати». Тобто, живуть собі такі дядечки та тітоньки і приторговують пальним, не сплачуючи податки, і нічого. Звичайно податкова міліція із ними бореться, сама бачила, на сайті ДФС так написано. Але щось забагато наївних (або корупціюстворюючих?) людей, які знову і знову провадять підпільну торгівлю пальним.

Зареєструйтеся платником податків у ДФС і спробуйте торгувати пальним. Якщо Ви на протязі 15 календарних днів (і більше) не зареєструєте акцизну накладну, то у повні мірі відчуєте переваги ст.120.2.1 Податкового кодексу України. А те, що Ви не могли її фізично зареєструвати, бо сайт ДФС «завис» або у Вас комп'ютерна програма «полетіла» від діяльності російських хакерів, нікого не хвилює. Не подобається – торгуй у тіні.

І от, поки ми з Вами відпочиваємо на останніх вихідних лютого 2016 року, підступні нафтотрейдери перераховують пальне. Навіщо? А так, Уряд постарався, щоб вони не знудилися. На січень-лютий 2016 року, у змінах до Податкового кодексу України, прийнятого у Святвечір за Григоріанським календарем, було прописано суму акцизу на пальне до тонни цього стратегічно важливого товару. А от з першого дня весни 2016 року, акциз запроваджується виходячи із 1000 літрів. От і сидять нафтотрейдери, перераховують. Ну, нічого їм корисно, не лише ж надприбутки рахувати.