Якщо Ви вирішили, що мова піде про найдавнішу професію, то Ви вгадали. Але не про одну, а про цілі дві. Одна називається «жриці кохання», в народі – «повії», а інша – «податківець», в народі — «кровопивця» (можна було б ще згадати третю – юристів, але вони лише нададуть нам масовості, а на зміст посту не вплинуть). Ці дві професії чимось схожі ("клієнт" може наставити синців), а чимось геть різняться (хотіла написати, що для трудової застосовуються різні частини тіла, а тоді згадала, що деякі податківці не гірше працюють язиком*).

Певна, Ви чули про презервативи і можливо, навіть регулярно їх використовуєте. Тоді, наступна інформація має Вас зацікавити.

Справжня історія винаходу та створення презервативів не відома, вчені припускають, що їх використовували ще 11 тисяч років тому, в доісторичну епоху (і посилаються на наскальні малюнки у печері Комбаре́ль, Франція). Але нагальна потреба у них виникла, коли у 16-му столітті сифіліс почав гуляти Європою. Вже у 18-му столітті, переважно англійські медики, казали, що презервативи є аморальними, бо "помилкове відчуття безпеки примушує чоловіків вступати в нерозбірливі статеві зв'язки з сумнівними партнерками". А Джон Кемпбелл, 1-й герцог Грінвичу закликав Парламент Об'єднаного Королівства заборонити їх. Без успіху, бо у парламенті були самі лише нерозбірливі та хтиві чоловіки, а от, якби були жінки… Але про це згодом.

Перші гумові презервативи почали вироблятися вже у промислових розмірах з 1850-х років. Пуританські США не схвалювали їх, але що робити – американці були такі ж нерозбірливі та хтиві, як англійці (давалася взнаки підступна британська кров).

a6ef7c5fe0-elparallel1894-1939-exhibitatcccbinbarcelona78.jpg

А тепер повернемося до другої найдавнішої професії. Одним із найвідоміших податків сучасності є досить молодий – податок на додану вартість, або скорочено – ПДВ. За офіційною версією його придумали у 1954 році, знавці справжнього (а не лише куртуазного) кохання – французи.

До чого тут ПДВ? Ну так українці завжди славилися справжнім коханням, вірністю, у зв'язках ганебних були помічені рідко. "Навіщо українцям презервативи?", подумали справжні жінки:Крістін Лаґард та Наталя Енн Яресько, і вирішили підняти ціни на лікарські засоби взагалі і презервативи, зокрема. Якщо Ви зараз сидите із круглими очима перед монітором/телефоном, пояснюю.

Зараз на лікарські засоби, до яких відносяться і презервативи діє ставка ПДВ у розмірі 7%. У бюджеті України не вистачає грошей, тому МВФ наполегливо, знаючи про цнотливу вдачу українців, пропонує збільшити ПДВ на ліки до 21%. Тобто, якщо зараз, припустимо 1 презерватив коштує 10 грн., то він може подорожчати до 11,31 грн. Якщо Ваше інтимне життя не дуже інтенсивне, на Вас це майже не позначиться, якщо ж Ви сучасний дон Жуан, або, скажімо, Клеопатра, ці 1,30 гривень можуть позначитися на Вашому бюджеті. Можна, звичайно використовувати гормональні контрацептиви, але щось мені підказує, що це може вилитися у більші грошові втрати. Є ще третій варіант – використовувати амулети, вони ж захищали від небажаної вагітності у давні часі. Зрештою, дитиною більше, не велика проблема. Зате буде кому працювати Вам на пенсію та на погашення відсотків та кредитів МВФ…

*Нормальні податківці, я не Вас мала на увазі!