«Ми хочемо бачити швидке економічне зростання нашої крани, а саму економіку — вільною, з мінімальним втручанням держави в економіку – але з рівними, однаково сприятливими умовами для роботи всіх підприємств

Здогадаєтеся хто це? Наша Шановна Міністр Фінансів написала статтю http://www.epravda.com.ua/columns/2016/02/1/578984/ , про 5 стратегічних завдань на 2016. Виявляється, пенсіонери, збалансований бюджет та стабільність вже не такі важливі завдання. Припускаю, що пані Міністрові дали дані статистичних спостережень за 2015 рік, вона подивилася на них, знепритомніла, прийшла до себе, запила валідол склянкою корвалолу та взялася за економічний ріст.

69c1e8ac1f-ind.jpg

Як ми бачимо із цього малюнка, темпи зростання 2015 до 2014 мають значення менше 100. Це означає – зниження. Лише 3 показники є більшими за 100 і це: індекс споживчих цін, індекс ціни виробників промислової продукції та Середньомісячна заробітна плата одного працівника (номінальна), що становить 4096 (за 11 місяців 2015 року).

Ви скажете:

- Так, мені дійсно підвищили зарплатню, але я не розумію, чому я можу на неї купити менше пива (шоколадок, апельсинів) ніж у 2014 році.

Бачите отой індекс — Середньомісячна заробітна плата одного працівника реальна, який становить 78,9? Це означає, що, хоча Ваша зарплата з кожних 100 грн. підвищилася на 19 гривень (тобто, Ви вже отримуєте до оподаткування не 100 грн., а 119 грн.), купити Ви можете на 21% менше (тобто, в 2014 році Ви купляли 5 пляшок пива (плитки шоколаду, апельсинів), а тепер лише 4).

Але тепер я (і сподіваюся і Ви) – оптиміст! Ми (вірніше Мінфін) будемо боротися за економічне зростання! (Я би хотіла, щоб з це починали робити ще 2 роки тому, але краще пізніше, ніж ніколи). Ура! Мабуть і Закон № 3357 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56874 візьмуть за основу? І буде дана відповідь всім тим, хто вважав що наша Міністр не здатна до компромісів і впевнено стоїть на позиціях «все по 20».

Отже, які вони, ці 5 китів економічного зростання, основні завдання МінФіну на 2016 рік?

ПЕРШЕ. Боротьба із корупцією, що насамперед полягає у реформі ДФС (цілком погоджуюся, і у № 3357 це є). Але що я бачу, пані Міністр стверджує, що «Кабмін вдвічі скоротив кількість регіональних управлінь ДФС, що дозволить значно – майже на 17 тис – скоротити кількість співробітників податкових органів.» Я питалася у юристів податкової (насправді ДФС, але зміна назви, суті ще не поміняла), і вони мені сказали, що дійсно відділення у районах почали приписувати до області, таким чином: відділень немає, люди залишилися. Крім того, юристи ДФС – оці яскраві мужні борці із неплатниками податків, — зараз всі хвилюються, що їх по звільняють (дарма, що ще півроку тому співали пісень про малу зарплату та невідшкодовані витрати на відрядження). Я теж би цього боялася на їх місці, якби мені не сказали що днями у них з'явилися нові працівники…

Крім того, пані Міністр стверджує, що «а) потрібно ухвалити три проекти законів, що вже подані до Верховної Ради та дозволяють здійснити кілька важливих кроків щодо реформування ДФС. Це законопроекти: ...» Ось вони:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55746

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55747

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55748

13d07d5c8c-st19.jpg


І це дуже правильно, бо несерйозно, коли у поважної людини лише 2 заступники. Чим більше заступників, тим більше розуму, і менше навантажень на бюджет (спробуй дати всім хабара!). Гадаю, якби пан Ф.Д.Рузвельт не помер у 1945 році, він би поаплодував такій знахідці для виведення економіки з кризи.

Щодо решти 2 проектів, я згідна з Комітетом ВР України (мені взагалі дуже подобається даний комітет і його професіоналізм – це без сарказму) – дивіться висновки. На мою доволі суб'єктивну думку, МінФін фактично хоче перебрати на себе повноваження керівника ДФС «на місцях». І правильно! Керівництво на місцях не буде боротися із корупцією, за них це буде робити МінФін, відповідаючи кожному, хто прийде до нього з хабарем:

- Ізиді, пес смердячий (с)! Що, ти мене цими копійками думав підкупити?!

Пощастило великим платникам податків, бо «реформувати Офіс великих платників податків. Він має бути укомплектований найкращими фахівцями». Звичано, де великі гроші там і гарний сервіс, а дрібний підприємець (про якого минулого року так піклувалася пані Міністр) — нехай задовольняється найгіршими працівниками.

Ну, і на нас чекають значні витрати бюджету – власники техніки, програмного забезпечення та спеціалістів, швидко відкривайте іноземні фірми, тоді і Вам перепаде частина бюджетних коштів (привіт курсу гривні!). Власників місцевої техніки, програмного забезпечення та спеціалістів просять не турбувати. У Вас тут офшорів немає (окрім спрощенців).

ДРУГЕ. Кажуть, минулого року також обговорювали податкову реформу із суспільством і зробили точно навпаки.

ТРЕТЄ. Не знаю. Що тут писати – з усім погоджуюся, хіба що теорія і практика знову будуть йти геть у різні сторони світу.

ЧЕТВЕРТЕ. Буде дуже вигідно купляти майно у боржників в рамках процедури фінансової реструктуризації. А ще мені чомусь здається, що буде вигідним мати державний банк (але я на банках не спеціалізуюся)…

П'ЯТЕ. «… розширення інвестиційних ресурсів в країні за рахунок залучення нових кредитних коштів від наших двох- та багатосторонніх партнерів» «… на розвиток транспортної та комунальної інфраструктури в країні». Дуже добре, у нас нарешті будуть нормальні дороги та комунальна інфраструктура! Ну, доведеться потім віддавати ці кошти під %, але ж не нам, і може навіть не нашим дітям. Зате які будуть шикарні траси! Пам'ятаю, як залучали інвестиційні для автобану Київ-Одеса! І який результат! Справжній автобан, кожен рік якість не міняється, я знаю, я там проїжджаю влітку…

І останнє, якщо Ви дочитали це до кінця, подивіться ще раз на 1-шу цитату пані Міністра. «з рівними, однаково сприятливими умовами для роботи всіх підприємств.» Якщо Ви підприємець, або працюєте на підприємця (ФОПа), не радійте, Вам не місце на цьому святі фінансового життя «рівності та сприятливих умов». Маю велику підозру, що Вам приготовано місце для покращення умов для іноземних інвесторів.

Гарного лютого!