Щороку перед новим роком, в Інтернеті з'являється інформація щодо того: що краще поставити на святковий стіл, що краще надіти та щось на кшталт — чи чекає на Терези нові неоподатковані прибутки.

Я теж вирішила не відставати від сучасної моди та запитала про 2018 рік у маловідомої (поки що) ворожки із професійним ім'ям – Текс.
На відміну від багатьох ворожок, вона була обережна та заявила, що «майбутнє ще можна змінити» а також, що «не всі закони ще прийняті». Бачите, вона, головно, спеціалізується на передбаченнях та порадах бухгалтерам та МБС (малий та середній бізнес).


Передбачення № 1.
Якщо в Новорічну ніч у Вашому балансі (мається на увазі фірма – автор) витрати перевищили доходи – чекайте у 2018 році приходу ревізорів органу ДФС. Правочин, за яким сформовано найбільше витрат, вони визнають нікчемним/фіктивним/безтоварним.
Що робити.
Звернутися до юриста/адвоката з податкових питань та купити потужний ксерокс та штамп «З оригіналом згідно» Пам'ятайте, «фіктивність» контрагента може бути встановлена виключно обвинувальним вироком суду (ст.62 Конституції України). А органи ДФС не наділені повноваженнями перекваліфіковувати один вид правочину на інший.


Передбачення № 2.
Якщо іноземний партнер не сплатив за поставлений товар протягом 90 днів з дати митного оформлення (виписки вивізної вантажної митної декларації) (Nota Bene! Слідкуйте за НБУ. Він може змінити терміни і до 180 днів, і до 120 днів, тощо) – чекайте щодня на пеню у 0,3% суми неодержаної виручки.
Що робити.
Одразу ж звертайтеся до суду (який вказаний у контракті) з позовом про стягнення з нерезидента заборгованості, яка виникла внаслідок недотримання нерезидентом строків. Тоді нарахування пені зупиниться (якщо Ви не програєте справу ;D). Так, у разі прийняття судом рішення про задоволення позову, пеня за порушення строків не сплачується з дати прийняття позову до розгляду судом (ст.4 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті»).


Передбачення № 3.
Якщо Ви збираєтеся придбати авто, якому менше 5 років — зачекайте на 01.02.2018 року. До цієї дати, на сайті ДФС повинна з'явитися інформація, чи підлягає омріяне авто оподаткуванню транспортним податком в сумі 25000,00 грн. Якщо Вам не шкода віддати Державі 25000,00 грн. – купляйте будь-яке авто будь-коли.


Передбачення № 4.
Якщо Ви даєте ксерокопію свого паспорта та Довідки про присвоєння індивідуального податкового номеру малознайомим особам за 100 доларів – на Вас чекає зустріч із таємничими незнайомцями, з яких один буде у суддівській мантії, а інший – працює в прокуратурі. Вірогідно, Ви навіть декілька років харчуватиметеся коштом Держави.
Що робити.
Легкі гроші сьогодні не варті тюремного ув'язнення завтра.


Передбачення № 5.
Сплата податку у банку, що наступного дня збанкрутував, не є причиною для смутку.
Пояснення.
Бажано сплачувати всі податки із застосуванням паперових носіїв (хоча це дуже дорого, але чорнильні відбитки штампу банку позитивно впливають на Ваш імідж жертви).
Пунктом 22.4 ст. 22 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні визначено, що під час використання розрахункового документа ініціювання переказу є завершеним для платника з дати надходження розрахункового документа на виконання до банку платника.
Тобто, якщо банк прийняв платіжне доручення та поставив свій штамп, податок вважається сплаченим.
Зверніть увагу! Навіть якщо Ви сплатили податок, а бюджетний рахунок раптово помінявся (звичайна практика), то Ви не повинні сплачувати штраф, адже гроші надійшли до бюджету.
На даний час така позиція цілком відповідає судовій практиці та підтверджена Верховним судом України http://reyestr.court.gov.ua/Review/54163639

Передбачення № 6.
Якщо в Новорічну ніч Ви вирішили стати ФОПом та продавати електронні книги та цифрові рамки, які Вам пересилатиме з Польщі Ваш кум, подумайте ще раз… на тверезу голову.
Пояснення.
Продаж оцих:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/231-2017-%D0%B... товарів повинен здійснюватися із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО). Не так страшний РРО, як його обслуговування.


Передбачення № 7.
Якщо через блокування податкових накладних у Вас не вистачає грошей на виплату заробітної плати працівникам….
Що робити.
Ви опинилися між Сциллою і Харибдою. Так, згідно ст.265 Кодексу Законів про працю України, за затримку виплати заробітної плати більше як за 1 місяць, до роботодавця застосовується штраф у розмірі 3 мінімальні заробітні плати (у 2018 році це, орієнтовно, – 11169,00 грн.).
Разом із тим, Податковий кодекс теж чатує, наче справжній мисливський собака, – йому хочеться нарахувати Вам штраф за несплату ПДФО. Але його (штраф тобто) можна мінімізувати.
Увага! Згідно з п.п.168.1.5 ПКУ, — якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені цим Кодексом для місячного податкового періоду. Тобто, якщо Ви нарахували заробітну плату за січень 2018 року, ПДФО повинно бути перерахованим до бюджету не пізніше 02.03.2018 року. Інакше – штраф від 10% до 20% від суми невчасно сплаченого ПДФО.
Однак, якщо Ви виплачуєте заробітну плату, але не сплачуєте ПДФО в той самий день, то штраф зростає від 25% — за 1-шу виплату заробітної сплати без сплати ПДФО, до 50% — за 2-ге подібне порушення та до 75% — за 3-тє та наступні порушення (див. ст.127 ПКУ).
Отже, якщо Ви виплачуєте заробітну плату, не забудьте про ПДФО (а також про військовий збір та ЄСВ).


Передбачення № 8.
Законодавець має власний світогляд, особливо перед новим бюджетним роком.
Що робити.
Перш ніж читати нововведення у законодавстві, придбайте, в залежності від Вашого темпераменту: валідол, корвалол або/та боксерську грушу із парою міцних рукавичок.


Ворожка Текс більше не могла приділити мені часу. Але ми домовилися – щойно в неї будуть нові видіння у кришталевій кулі – вона одразу повідомить мене.


Нехай Ваші нерви відпочивають.


Чудового грудня 2017 року!