Ми зараз займаємось історичним проектом. Досліджуємо долю радянських військовополонених вінницького шталагу № 329 .Так ось, у нас 70 років прививали, що герії — це тільки ті , хто загинули в боях. Ті , хто здались у полон або їх взяли у полон, в совєцькій історії вважались зрадниками і ворогами народу .Бездарність і неготовність командування фронту до маштабних бойових дій подавали,як зрадництво окремих рядових військовослужбовців та їх командирів, про визволення яких і не варто турбуватись. Наприклад,усім відома катастрофа «Уманської оборонної операції», в результаті якої були оточені основні сили угрупування військ 6-ї та 12-ї радянських армій і яка стала початком поневірянь для десятків тисяч військовополонених, відправлених до 16-го армійського пересильного пункту, відомого, як Уманська яма, що був створений гітлерівцями поблизу міста Умань, Київської області (нині — Черкаська).


Вони повертались після німецьких концтаборів в радянські або помирали , забуті усіма .

Зараз ,вперше за 70 річну сторію з початку нашої україно-російської війни ми почали відноситись до наших військовополонених, як до людей,які пережили страшні умови російсько-сепарського полону. Які вижили у цій жахливій війні, повернулись до своїх рідних і близьких і намагаються почати жити знову. Ми переосмислили історію, яку нам нав'язували більше як півстоліття. Ми позбулись від совкового нецінування чужого життя і сухого статистичного рахування втрат тисячами. Ми це змогли. Питання в тому , що генерали, які досі керують нашою армією, працюють в ген.штабі і досі мислять тими страшними совковими категоріями, для них досі втрати наших українських військових на Сході — це просто статистика АТО, яке давно перейшло для нас у страшну смертельну війну. І поки вони будуть там керувати, доти життя бійця буде нічого не варте, доти будуть розкрадання в армії, фейковий ремонт техніки, бракована форма і завищені ціни закупівлі в МО. Бо ми уже вийшли з совка і оцінили усі втрати, а вони — ні. Саме звідти причини Іловайська, Дебальцева, 32-блок посту, невизнаних героїв цієї війни і забутих військовополонених, які уже більше двох років у неволі або чиї тіла забирають волонтерські організації.

Це я вам до чого веду :у День захисника Вітчизни згадайте, про тих хто загинув, пропав безвісти або досі у полоні в цій страшній війні. Згадайте про них поіменно