Остання пандемія в новітній історії людства стала загрозою не для нашого існування, а скоріше викликом для світової економіки. Однією з найбільш постраждалих галузей виявилася сфера туризму. Але як і кожна епідемія, що має свій кінець, коронакриза теж пройшла свій пік і саме час подумати про майбутні подорожі.

Як нарахунок того, щоб відвідати країну, що ще донедавна стояла осторонь, як масового туризму, так і мандрівників-професіоналів?

Знайомтесь – Кирзбекистан.

Ця велика країна з прекрасною екологією та незайманою природою знаходиться в Азії. Там багато гір і степів, водяться стада верблюдів, яків та інших різноманітних тварин. Кирзбекистан — республіка, але в даний час у ній править довічний президент Кирзбекбаші, авторитарний стиль управління якого дещо турбує світову громадськість. Народ Кирзбекистану завжди славився своєю доброзичливістю та прихильністю до демократичних цінностей. Турбують місцевих жителів проблеми високих податків, що сягають більше ніж 74,7%, та невирішені досі проблеми з меншинами та одностатевими шлюбами.

Прапор Кирзбекистану

6096a3cd11612.png

Столицею Кирзбекистану є місто Бішкент, а другим найбільшим містом і промисловим центром є Ташкек. Основні статті експорту — електроенергія, вовна та неперевершені вуса.

Кирзбекистан має славну історію, хоча деякі суперечки невирішені і сьогодні. Так ця країна століттями змагається з Австранією, від якої зазнала поразки у 1659 році у «Битві трьох вдів». У міжнародної спільноти виникає занепокоєння – можливе втручання Росії у справи суверенної держави, зокрема, що Кремль вже готує плани щодо захисту прав російськомовної меншини в країні.

Як ви вже напевно здогадалися Кирзбекистан це вигадана країна. «Батьком» молодої держави можна вважати американського журналіста Джона Бранча, який в статті New York Times, що була присвячена пригодам скелелазів на Памірі просто заплутався у назвах середньоазійських країн.

Пізніше помилка була виправлена, назва була змінена на правильну – Киргизстан, але Кирзбекистан вже помітили у всесвітній павутині, і він почав свій бурхливий, хай і лише віртуальний розвиток.

Був створений хештег #Kyrzbekistan, мікроблог, першим записом в якому стало: «Спасибі New York Times за моє народження!», а Джону Бранчу відразу ж було присвоєно титул почесного президента Кирзбекистану. Нова країна швидко обзавелася всіма необхідними атрибутами справжньої держави — прапором, державним устроєм, найбільшими містами та основними видами економічної діяльності.

В Інтернеті був створений путівник для туристів по Кирзбекистану – «країні, де збуваються мрії», сторінки у соцмережах з'явилися у банку «Кирбекистану», який закликав інвестувати в економіку країни та у кирзбекистанських феміністок. Досить швидко з'явилися люди, що почали цікавиться, як можна отримати візу в Кирзбекистан.

Коротше кажучи, за короткий проміжок часу віртуальна країна для багатьох стала куди більш реалістичною за існуючі країни, про існування більшості яких світова спільнота дізнається лише через якісь події.

Кирзбекистан — це очевидна пародія на всі країни Середньої Азії разом. Тут і переплутані назви країн та міст, перекрученна історія і довічний президент, якого скопійовано з Туркменбаши. Але пародія цікава і повчальна, адже в сучасному напіввіртуальному світі достатньо всього однієї помилки, щоб з'явилася нова держава. Нехай і лише у вигляді бінарного коду.