У житті деяких ссавців, зокрема приматів, дуже важливу роль займає грумінг.

Грумінг – це поведінка, що виражається у догляді за хутром, тілом та адресована іншій особині. Грумінг дозволяє не тільки позбутися шкірних паразитів, а й заспокоїтися. Крім гігієнічної, він виконує ще й важливу соціальну роль. Це своєрідна «валюта», за яку можна придбати прихильність інших членів зграї.

Але грумінг потребує досить багато зусиль, павіани-гелада, наприклад, змушені витрачати на нього до 20 % свого часу

Як стверджують антропологи, розмір соціальних груп наших предків – гомінід, залежав від розміру їхнього мозку. Більший мозок – більше плем'я. Десь 100 тисяч років тому розмір мозку та неокортексу первісних людей перестав збільшуватися, а розмір груп досягнув максимального розміру, приблизно в 150 осіб.

Навіть зараз чисельність соціально значущої групи залишилася незмінною і у гутерітів(християн-фундаменталістів), і у мисливців-збирачів з Папуа-Нової Гвінеї, і навіть середня чисельність армійської роти становить близько 150 солдатів.

Використовувати грумінг стало не можливо – він зайняв би весь вільний час.

Саме тоді, за думкою вчених, важливу роль зайняла мова. Мова замінила грумінг та інші форми примітивної взаємодії, покликані підтримувати соціальну структуру.

За допомогою мови людина слідкує, чим займаються інші, що про неї говорять, за допомогою слів можна маніпулювати іншими та зайняти своє місце в ієрархії. Мова стала своєрідним грумінгом сучасного сапієнса.

Прислухайтесь до розмов інших – основною темою є інші люди, куди пішли, що зробили, з ким товаришують, з ким ворогують.

Мова стала інструментом для пліток та підтримки або підвищення свого статусу.

З появою соціальних мереж мова як вербальний грумінг набула колосального поширення. Люди отримали можливість об'єднуватися в соціальні групи, які не могли існувати раніше. Які б дивовижні вподобання ти не мав – ти завжди знайдеш однодумців і можеш з ними займатися «new-грумінгом», скільки душа забажає.

Ви ще не спите? Це все приказка була, казка зараз починається.

Серед усіх соціальних груп мені найбільше подобається спостерігати за грумінгом психологів.

Люди там збираються навчені, вміють слухати та натаскані на задушевні розмови. Можуть викликати довіру, знають багато вітіюватих слів, що захоплють своїм звучаням та зачаровують незрозумілістю.

Як правило, це жінки, і от коли вони збираються і починають взаємно «погладжувати» одна одну, то отримуєш просто естетичну насолоду.

Якщо звичайні люди під час грумінгу нагадують звичайних мавпочок, що пальцями вичісують блохи, то ці – наче магічні істоти, що вичісують сміття бурштиновими гребінцями та вибирають комах срібними пінцетами з золотими кінчиками.

Далі голосом Дроздова:

– Дикая природа прекрасна. Посмотрите на эту группку психологинь, они собрались вместе, чтобы провести терапевтический сеанс друг другу и еще глубже познать глубину собственного «Я». Давайте послушаем этих удивительных созданий.

«– Я ему и говорю:“Родной мой! Какая твоя ресурсная стратегия? Тебе нужно по кирпичику снова отстроить свои границы, прочертить дистанции и прожить себя. Продегустируй себя настоящего, пройди путь удовольствия и истинных желаний. И тогда, возможно, ты получишь путевку к себе настоящему, без багажа прошлого.»

– Ты абсолютно права. В ваших отношениях ты правильно реализуешь терапевтическое вмешательство, отыгрывая на нем сценарий интроекций (родительских фигур). Как же он иначе поймет свою окейность после обесценивания?

– Ой, ну ты же знаешь, я обожаю твоё виденье мира, точнее, как ты выражаешь бесконечную, тихую энергию внутри себя, излучая лучи собственной иллюзорно-бесконечной силы.

– Ну что ты, это ничто в сравнении с твоей магической связью трудоголика и свободного ребёнка, как ты витаешь в облаках, пахнущие легкостью и безмятежностью, но можешь открыть глаза, медленно вдохнуть, понять, почему, войти в осознанку и на выдохе транзактный анализ себя, общества, вселенной.

– Девочки, я обожаю наши разговоры об экзистенциализме, поведенческих моделях, архетипах и трансформации, нейрокоучинге и его инструментах.

– Умнички! Давайте выпьем за когнитивно-поведенческую модель и внутренние и внешние предпосылки формирования дезадаптирующих состояний!

– Класс! Сказала как ̶Б̶о̶ж̶е̶н̶ь̶к̶а̶ Карл Юнг или даже Зигмунд Фройд!"

Погодьтеся, це зачаровує. Як калейдоскоп в дитинстві. Крутиш трубку, змішуючи слова, фрази, цілі речення і тебе все більше затягує в круговерть цього незвіданого катарсису.

Все, вирішено! Якщо в наступному житті перероджуся жінкою, то буду психологом.

Завжди мріяв бути носієм потаємного, незрозумілого обивателям знання.

May Sigmund Freud be with you.