5b47ce93d8e37.jpg

Диванні дослідження стогонів про еміграцію з України.

За останній рік в Києві різко зросла кількість мігрантів, мігрантів на яких в нашій переважно моноетнічній країні звертаєш увагу. Чорношкірий хлопець в метро, індійці вигулюють собак, жінки в хіджабах в Ашані, дві африканки чекають на маршрутку. І це все в межах одного масиву, а скільки їх, що не привертають увагу? На фоні істеричних криків «скоро всі вкраїнці виїдуть до Польщі», розумієш, що наша країна включена в глобальну економічну міграцію і обезлюднення територій нам не загрожує.

За даними ООН за 2015 рік Україна посіла тринадцяте місце в світі по кількості імігрантів — 4.8 млн чоловік, що складає близько 11% від населення країни. За останні десять років кількість іммігрантів зросла майже в двадцять разів.Переважна частина із цих людей нелегали. В основному мігранти є вихідцями з країн колишнього СРСР, з них основна маса припадає на громадян РФ "what a twist!" .

Як бачимо, нестачі в мігрантах Україна не відчуває, а що ж власне з громадянами України,наскільки правдиві стогони «патріотів» про те, що «виїжджають самі молоді та перспективні, а значить скоро нам гаплик».

«Да всё так. Всё! Увидали, осудили, потрендели, махнули, покурили — и всё». За результатами соціальних досліджень, біля третини українців бажають емігрувати, але більш глибокий аналіз показує, що більшість потенційних емігрантів абсолютно нічого не робили для реалізації власних намірів. Деякі кроки, на кшталт вивчення мови чи пошуку кращого способу еміграції, робили лише 10%, а реально виїжджало ще менше.

Бажання емігрувати з країни, яка є у стані війни, країни, що постійно піддається інформаційним атакам з боку «запоребрика», країни, що ще донедавна була закритою і досі має недорозвинені соціальні інститути, є нормальним. Але, як то кажуть «обещать, не значит жениться».

«Старий кінь борозни не зіпсує, але і нової не зоре.» Дуже часто наші мігранти не можуть асимілюватися, особливо це стосується людей старшого віку. Хрестоматійний приклад, це частина жителів Брайтон Біч у Нью Йорку, які після двадцяти років проживання в США не знають англійської мови, продовжують спілкуватися лише з такими самими емігрантами і їх періодично мучать приступи діареї ностальгії. Якщо ти емігрував не дитиною, культура твоєї нової країни проживання буде тобі чужою і чим людина старша, тим більша буде культурна прірва.

«Фігаро тут. Фігаро тут. Фігаро там.» Поляки теж інтенсивно емігрували до країн західної Європи. У Великобританії по кількості мігрантів в першому поколінні поляки обігнали навіть індусів, а з самої Великобританії в 2000-х роках емігрувала рекордна кількість британців, в основному в Австралію. Люди завжди будуть їхати туди, де кращий клімат, більш ліберальні закони чи більш стабільне життя.

«Хто буде виїжджати останній, виключіть в Борисполі світло». Еміграція по різному позначається на країнах з різним рівнем економічного розвитку. Країни з економікою, що розвивається, страждають більше, адже їх і так не стабільну систему покидають найбільш талановиті та економічно мобільні громадяни. Але поряд з цим є і позитивний ефект, емігранти перераховують кошти на Батьківщину. В Україні, в попередні роки, ці перекази перевершували прямі інвестиції в економіку. Також не виключене повернення частини емігрантів, що теж принесе значну користь країні.

Ми стоїмо на порозі значних змін у житті людства, можливо скоро ми будемо хотіти переїхати в конкретне місто, бо швидка урбанізація вб'є поняття країна. Але на даний час є світова тенденція зростання ксенофобії та ізоляціонізму. Через Brexit в Британії, за яким послідувало падіння курсу фунта стерлінгів та зарплат, починається значний перерозподіл трудових мігрантів, особливо це стосується вихідців з країн центральної та східної Європи.

Значна кількість мігрантів може повернутися додому, в Польщі до того ж постійно зростає рівень життя та діє програма репатріації. І хто знає, можливо польські мігранти, змусять повернутися додому українських. Так що, якщо є бажання емігрувати, то здійсніть його, це краще, ніж сидіти вдома і нити, ліпше сидіти в еміграції і нити, як ти скучив за домівкою.