Прес-конференція Петра Порошенка 03.06.2016. Коментарі по «гарячих» слідах.

Вступне слово про #перемога – кредитні гарантії на 1 зелений ярд від США, низька інфляція, ніби-то зростання економіки і судова реформа.

Пожурив демократичні сили, які пручалися зміні судоустрою, не назвавши їх.

Перше ж запитання – про офшорний скандал. Порошенко очікував, ретельно підготувася і, навіть, отримував задоволення, повідомляючи про:

Виглядає так, що Порошенко нічого не порушив, ні юридично, ні морально. Якщо не вважати порушенням, що замість виконання обіцянки продати активи, ПП вирішив передати їх в спеціальне довірче управління ("сліпий траст").

Соня Кошкіна запитала про ціну голосувань регіоналів та екс-регіоналів, наприклад, по Генпрокуратурі та Генпрокуророві. Президент "сповз", але зробив дивне твердження: "З приходом Луценка відбувається деполітизація Генпрокуратури". Тобто, Шокін був політиком, а Луценко – чисто технократ???

Про війну. Russia is an agressor. Russian people are not enemies.

ПП не надав відповіді, чи довіряє опублікованим документам #TrepakPapers про ригівську "чорну" касу. В цілому не схвалює оприлюднення таких фактів до розслідування правоохоронними органими. Повідомив, що в БПП "чорної" каси немає, виключно особисте фінансування Президентом з власної кишені.

Про "УкрНафту" та "УкрТрансНафту" – повернуті під контроль держави, ситуація покращується. З ОПЗ та інших держпідприємств виштовхуються олігархи. На питанні імпорту газу традиційно "паслися" президенти або прем'єри. Сьогодні такого немає. Покращення очевидні всім, окрім одягнувших чорні окуляри журналістів, зокрема Кристина Бердинских.

На Донбасі з'явилися нові російські військові підрозділи. Росія використовує війну як полігон для випробувань новітньої зброї. Україна має достатньо сил, щоб зупинити будь-який наступ російських військ. Ситуацію розхитують "диванні вояки".

"Нєжданчік". Давно очікувана сенсація: Підписав листа у Верховну Раду про внесення нового складу в ЦВК.

Якщо запросять, поїде у #ГорішніПлавні

Порошенко вів себе досить впевнено, спокійно і дружелюбно . Вийшов із рівноваги на питанні НБУ, Гонтаревої та МВФ. Проте, досить швидко опанував себе. Поділився "таємницею", яка відома фахівцям: в червні Нацбанк планує зняти обмеження на виплату дивідендів за 2014/15 роки за кордон для покращення інвестклімату.

Hromadske ТБ запитало про кумівство. ПП сказав, що Луценко не є його кумом, на відміну від Стеця та деяких інших.

Ще одна заяка, що тягне на сенсацію – #синПорошенка не планує бути ні Прем'єром, ні Президентом!!! :)

Хвалив Михаїла Саакашвілі. За боротьбу з сепаратизмом, корупцією, дорогу Одеса-Рені, ЦНАП та інші здобутки. Позитивно згадав також керівників ОДА Райніна (Харків) та Синютку (Львів).

Не назвав майбутнього керівника партії БПП.

Закінчував прес-конференцію ПП про #зрада. Закликав журналістів не ганьбити Україну, а передавати факти про корупцію у відповідні правоохоронні органи.


Тривалість прес-конференції — 2 години. За спілкування я би поставив оцінку 4+ по 5-бальній системі.

Тривалість президентської каденції наразі 2 роки. За реальні досягнення оцінка, на жаль, всього 3 бали.