Не знаю чи це проблема комунікації, чи дійсно в цьому напрямі ніхто не думає і не моделює розвиток подій, якщо наприклад карантин доведеться продовжити на місяць, два чи більше.

Ні для кого не секрет, що в нашій країні є надзвичайно високий відсоток людей, який живе від зарплати до зарплати.

І не важко передбачити можливий сценарій розвитку подій, коли в людей закінчаться кошти, щоб прогодувати себе.

В такому випадку, те, як країна реагує на вірус, може принести більше біди, ніж сам вірус.

Зрозуміло, що наша держава не володіє значними резервними фондами, щоб забезпечити таких людей.

Принаймні, ми не чуємо від влади, як вона планує вирішувати це питання.

Тому прийдеться або підтримувати людей, які не мають фінансової подушки, або послаблювати обмеження бізнес-активності.

Відповідно, треба зосередитись на тому, щоб максимальні зусилля та ресурси направляти, щодо підтримки обмеження пересування, в першу чергу, на тих, хто може постраждати найбільше та потребуватиме госпіталізації

Пенсійний фонд України має сформувати облік усіх пенсіонерів. Міністерство охорони здоров'я України має сформувати облік усіх хворих з групи ризику.
Та ефективно взаємодіяти з МВС України.

Це має бути зроблено в кожному регіоні.
І це не видається чимось неможливим.

Наприкладі львіського регіону, що стосується пенсіонерів.

У Львівській області 2500000 населення.
З них 15% пенсіонерів. Тобто приблизно 375000 в області.

У Львові близько 800000 населення. І з них десь 120000 пенсіонерів. Також в місті близько 1500 поліцейських.

Тобто на одного поліцейського припадає 82 пенсіонери. І це я не рахую ще к-сть працівників ДСНС України, можливість залучення курсантів, волонтерів і т. ін.

Потрібно проводити роботу з кожним персонально. Донести до них важливість самоізоляції.

Потрібно максимально забезпечити дотримання умов самоізоляції саме пенсіонерів і осіб з хворобами, які можуть призвести до ускладнення.

Більшість з пенсіонерів не дотримується карантину вимушено через походи за пенсією, через необхідність працювати, бо пенсії не вистачає, за продуктами.

Пенсію потрібно, лише доставляти (ніяких видач в касах банку чи банкоматах).

Потрібно організувати доставку продуктів до таких осіб.

Цим мають займатись поліцейські,надзвичайники, курсанти, волонтери.

Наприклад, може бути створений інформаційний ресурс, на якому буде можливість додавати базу осіб з групи ризику, які потребують доставки продуктів. Його створенням наприклад можуть зайнятись SoftServe чи EPAM Ukraine.

З вказівкою адреси проживання та контактного телефону. І кожна людина відфільтрувавши за регіоном, містом зможе побачити перелік осіб в свому населеному пункті, які потребують цього.

Відповідно,кожен бажаючий зможе стати благодійником для конкретної особи, купивши та завізши їй набір продуктів дотримуючись умов дистанції (покласти пакет під двері, подзвонити-постукати, відійти на безпечну відстань).

Додати надбавку до пенсій, але в разі порушення умов карантину анульовувати ці надбавки. Власне, ці надбавки можуть бути в форматі продуктових наборів.

Для ефективного інформцівання населення потрібно залучити операторів зв'язку. Kyivstar, lifecell через смс та автоматичні дзвінки з записаним інформаційним повідомленням мають оперативно інформувати населення про нововведення. Та донести до осіб з групи ризику про важливість залишатись вдома і що про забезпечення їх продуктами подбають.

Такі та інші кроки в цьому напрямі дозволять з часом поступово знімати обмеження та уникнути колапсу. Бо,в протилежному випадку, можна дотримати людей на карантині до такого моменту, що це запустить неконтрольовані процеси і може підштовхнути голодних людей до компромісних з законом вчинків.

Тобто влада уже зараз має повідомити людям, як вона планує вирішувати ці проблеми.