Вперше у житті йду на допит, і на допит із радістю. НАБУ, схоже, всерйоз налаштовано потрусити банду Столара і розмотати злочинний клубок у парламентській ТСК під керівництвом Андрія Пузійчука. А в мене є багато, що розказати детективам з приводу того, як антикорупційна ТСК діє в корупційних інтересах самого Пузійчука і Столара. ТСК як спосіб заробітку.

Нагадаю, я, як голова Асоціації інвесторів нового житла, подала заяву у НАБУ про можливі корупційні злочини Пузійчука і членкині ТСК Наталі Приходько. Ці злочини почалися безпосередньо з моменту створення ТСК. Бо про яку незалежність і відстоювання прав громади в діях ТСК може йти мова, якщо Приходько є «сімейним» юристом екс-«смотрящєго" за Києвом Столара? А голова ТСК – забудовник, родина якого володіє групою компаній "Фундамент", що традиційно "харчувалася" на муніципальних і державних підрядах? Яка ж тут може бути громада і які інвестори? Тільки бабло, тільки хардкор.

Ми робили багато публікацій на тему корупції у ТСК і ось нарешті нас почули в НАБУ. З чим я піду на допит? Знаю, це питання дуже бентежить Пузійчука і Приходько. Остання навіть скаржилася на мене у прокуратуру та робила погрозливі заяви на ТСК. Не можу заспокоїти керівництво ТСК, привід для занепокоєння в них таки є.

Планую розповісти детективам багато цікавого. Наприклад, як Пузійчук і Приходько прямо на засіданні ТСК лобіювали інтереси підслідного НАБУ Сергія Кримчака. Того самого скандального чиновника, якого НАБУ підозрює у цілому букеті злочинів, пов'язаних з дерибаном київської землі і якого буде судити ВАКС вже 5 липня 2021 року. А 20 квітня 2021 року відбувалося засідання ТСК, на якому Кримчака приймали як дорогого гостя, шановного забудовника, якому погана КМДА не погоджує проект ТРЦ у Новопечерському провулку – під виглядом житлової забудови. Ай-ай-ай. І Пузійчук викликає чиновників КМДА на ТСК і разом з Приходько влаштовують їм жорстку порку за те, що вони образили гарного хлопця Кримчака.

Або ж інший приклад. Засідання 4 березня, коли Пузійчук виступає у ролі торгівельного представника однієї з мереж будівельних гіпермаркетів. І з папірця, люб'язно підготовленого замовником, зачитує текст, який схожий на рекламний буклет. Про досягнення цієї мережі, про те, як вона платить податки, як змінилася її позиціювання, і яка в неї корисна для країни маркетингова стратегія і як ДАБІ повинна якнайшвидше видати їй необхідні дозволи на відкриття нових філіалів. Якщо це не лобізм і не зловживання службовим становищем, тоді що?

Під знаком Столара

В той же час ТСК демонстративно ігнорує три звернення Асоціації інвесторів нового житла по кричущим кейсам. Перший – компанія "ДІМ" авторитетних броварських братків Насіковських забудовує землі Університету туризму на Жмаченко, 26, де мав бути новий корпус Університету, а вони виганяють там свій "Новий Автограф". Другий – Столар забудовує прибережну зону Дніпра на Бажана, 151: прямо на березі залива зводиться потворний гібрид офісного і живого комплексу, хоча по документам там має бути яхт-клуб. Третій – на Стуса 35-37 замість науково-учбового центру з гуртожитком будується 21-етажний знов-таки житлово-офісний гібрид. Та, що там університет. Вони мовчать, коли Столар забудовує територію Національного інституту раку своїм ЖК "Вежа на Ломоносова". Тільки за одне це вони мають бути покарані.

Наступний пункт – конфлікт інтересів Пузійчука. Компанія родини голови ТСК "Фундамент" отримує підряди на добудову об'єктів "Аркади" разом із колегою Пузійчука по партії "Батьківщина" пані Молчановою із "Столиця груп". Хоча тут не тільки партійний зв'язок, скільки понятійний, через Столара, який є партнером як Молчанової, так і Пузійчука. Не менш цікаво з точки зору конфлікту інтересів і те, що "Фундамент" Пузійчука наполегливо лізе до тендерів Міноборони на будівництво житла для військовослужбовців.

Депутатський мандат рятує Пузійчука від банкрутства.

Особливо цікаво і те, що "Фундамент" намагається отримати державні підряди на фоні великих проблем із власними об'єктами. Частина з них заморожена, інші будуються з відставанням від графіку на три роки і більше. А ті, що нарешті здаються, виявляються непідключеними до інженерних мереж у зв'язку з недотриманням технічних умов. І інвестори вимушені перекривати вулиці, щоб привернути увагу Пузійчука до себе, як ще було в ЖК "Велкам Хом" на Ревуцького восени.

Будівельний бізнес Пузійчука тримається лише на його мандаті і підтримці Столара, який працевлаштував його у ТСК. ДБК-3, що забезпечує "Фундамент" комплектуючими та залізобетонними конструкціями, перебуває у стані банкрутства. З ДБК-7, що також входить до складу імперії Пузійчуків, СБУ через суд стягує 44 млн.грн.за незбудований ЖК "Bergen". "Азур-груп", що входить до групи "Фундамент", і має добудовувати об'єкти "Аркади", не розраховується з субпідрядниками і не виплачує зарплатню співробітникам.

Все погано у бізнесі, але ж добре у декларації. Там все – від шкури вбитого в Африці бегемота і костюма за 984 тис. грн. до преміального автопарку, який знаходиться у власності родинної компанії "Фундамент авто".

Впевнена, детективам буде дуже цікаво. Сподіваюся, НАБУ буде розслідувати цю справу Пузійчука і Приходько також професійно і наполегливо, як справу їх доброго знайомого Кримчака. І, як і у випадку з Кримчаком, доведе її до Вищого антикорупційного суду. Без двох цих персонажів у Верховній Раді і будівельній сфері стане трохи менше організованої злочинності.