ТСК з питань розслідування фактів корупції в органах ДАБІ перетворилася на каральний орган, який переслідує громадські організації та активістів, що викривають корупцію у цій ТСК. І робить це руками прокуратури за заявою депутатів.

Що відбулося? Ми як Асоціація інвесторів нового житла отримуємо багато скарг на недоброчесних забудовників. Намагаючись захистити права інвесторів, ми зверталися до ТСК з проханням хоча б розглянути ситуації, коли забудовники, котрі мають пряме відношення до депутатського корпусу, порушують закон і права людей. Але виявилося, що ТСК реагує лише на звернення кишенькових громадських організацій великих забудовників. А такі прізвища, як Столар, в ТСК краще взагалі не вимовляти вголос. Тому я як голова Асоціації звернулася до НАБУ із заявою про те, що в діях голови та низки членів ТСК є ознаки корупційних злочинів. НАБУ почало розслідування.

І ось прийшла відповідь від голови ТСК Андрія Пузійчука. За його скаргою проти мене відкрито провадження. Я отримала виклик на допит до прокуратури. Що ж так розлютило пана Пузійчука, що він розпочав кампанію по цькуванню і залякуванню мене за допомогою прокурорів?

Зрозуміло, що розслідування НАБУ. Яке почало перевіряти, чи дійсно тіньовим головою цієї ТСК є депутат від ОПЗЖ і колишній «смотрящій» за Києвом Вадим Столар. І якщо ні, то чому діяльність низки членів і голови ТСК дивним чином спрямована на виконання завдань, що приносять користь Столару. А саме: підконтрольні йому депутати «кошмарять» його конкурентів на будівельному ринку, сприяють в отриманні дозвільних документів та грають роль парламентського «даху», який захищає недобросовісних забудовників від правоохоронних органів, протестів місцевих жителів і активістів.

Ось за що мені прилетіла застрашлива «атвєтка» від пана Пузійчука. А точніше, від Столара. За те, що громадськість поставила питання: а чим ви там, люди добрі, займаєтесь у своїй ТСК? Часом не корупцією? І у відповідь вони вирішили освоїти новий вид парламентської діяльності – репресії проти активістів, що їх викривають.

Дійсно, чим ще зайнятися депутатам? І чим ще зайнятися прокуратурі, як не допитом активістів, що повідомили про корупцію депутатів? До речі – хто там на кому стояв, як казав класик. Коли на нас нападають бандити, яких наймають недоброчесні забудовники, то зрозуміло, хто замовник, а хто виконавець. А тут за прокуратурою стоїть Пузійчук, за Пузійчуком – Столар, за Столаром – ОПЗЖ. За ОПЗЖ… Ціла російська політична матрьошка нас пресує, аж гордість бере. І методи – виключно російські. Опричники у погонах поскакали на захист представника влади. Якого «образили», бідолашного: сказали, що на ньому шапка горить.

Але я хочу звернутися до пана Пузійчука. Якщо все, у чому ми його звинувачували – брехня і наклеп, то чому б вам не зробити прес-конференцію? І на ній відверто розповісти, по-перше, як саме ТСК бореться з корупцією в ДАБІ і як конкретно просуває її реформу. Що вже і куди просунуто? І, по-друге, пояснити, що ж саме із того, що писала Асоціація інвесторів нового житла – брехня і наклеп?

Може, брехнею є те, що пан Пузійчук є забудовником, який до депутатства контролював компанію «Фундамент?». І що наразі справи у компанії кепські і вона залежить від підрядів, які їй можуть забезпечити такі впливові особи, як Столар? Чи, може, брехнею є те, що партнерка Пузійчука по узгодженій роботі в ТСК, депутатка від ОПЗЖ Наталя Приходько – колишній менеджер Столара?

Чи може, неправда, що у ТСК є два списки, які визначають її активність: один – «правильних» громадських організацій (тобто, ручних ГО Столара), заяви яких комісія розглядає, а всіх інших – ігнорує? А другий – список забудовників, яких ТСК «кошмарить» (а інших – або ігнорує, або – кришує)?

Всі звернення Асоціації інвесторів нового житла були проігноровані. Якщо в них також була брехня і наклеп, пане Пузійчук, то вийдіть і скажіть про це вголос. Скажіть вголос, що ви не вірите в те, що молодші партнери Столара, брати Насіковські – це кримінальники, які незаконно вирубали ліс і побудували там ЖК Автограф, а поряд, на землі, де мав бути новий корпус Університету туризму – будують ЖК Новий автограф. Що вони знищили 384 дерева для зведення 24-поверхового житлового будинку прямо на Крістеровій Гірці — об'єкті природно-заповідного фонду України.

Назвіть вголос наклепом те, що сам Столар забудовує прибережну зону Дніпра на Позняках, виганяючи там гібрид ТРЦ і ЖК під легендою яхт-клубу. Ми детально описували для ТСК, як там ведеться будівництво – анонімно, без паспорту об'єкту, відверто по-злодійськи. Жодної реакції ТСК. Пузійчук не бачить порушень. Тож пропоную йому публічно заявити про свою любов до Столара, а не писати на мене кляузи до прокуратури. Це буде принаймні по-чоловічому.

А втім, немає лиха без добра. Цей випадок показав справжні обличчя керівництва парламентської ТСК, яка мала бути антикорупційною. Обличчя доволі потворні і кримінальні. Ми побачили, що це ніякі не народні обранці, а ОЗУ, яке пресує активістів. Людей, що захищають права дуже широкого прошарку українців, що довірили кошти забудовникам. Мова йде про сотні тисяч інвесторів. Адже всім добре відомо, що ми не чиясь кишенькова «гошка». Всі знають, що я – справжній постраждалий інвестор «Аркади», що почала боротьбу за свої права. Що наша Асоціація – це об'єднання простих людей, які зрозуміли, що тільки разом ми можемо протистояти злочинцям.

І зараз нам наочно продемонстрували, що ці злочинці сидять не тільки у приватних офісах, а і у Верховній Раді. І це єдина команда. Ми добре розуміємо, що у відкритті провадження Пузійчук – лише зброя, репресивний апарат Столара. Саме Столар є справжнім ідейним і фінансовим натхненником атаки проти нас. І це дуже добре, повторюся, що маски скинуто. Цей випадок показує, що дехто намагається обкатати репресивні технології придушення спротиву суспільства, по затиканню ротів і залякуванню тих, хто схопив впливових злочинців за руку. Але не вийде, хлопці.