До «Асоціації інвесторів нового житла» завжди надходить чимало скарг щодо проблемних забудов. Але останнім часом ми отримуємо буквально вал заяв по ЖК «Новий Автограф» компанії DIM, якою володіють брати Насіковські. Покупці стурбовані, що ділянка, у будівництво якої вони вклалися, не призначена для житлової забудови, по ній тривають суди. А девелопер не дає вийти із проєкту, заборонивши переуступку майнових прав. Все це на тлі зриву термінів будівництва викликає в інвесторів занепокоєння — чи не стане DIM новим «Елітою-Центром» Войцеховського, чи не спіткає його об'єкти аналогічна доля?
Ми вирішили розібратися у цій ситуації і з'ясували, що побоювання інвесторів — обґрунтовані. Будівництво ЖК «Новий Автограф» по Жмаченка, 26 ведеться з грубими порушеннями законодавства. І є всі підстави для звернення за фактом незаконної забудови до суду і тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Зупинити братів Насіковських – прямий обов'язок депутатів. Ще одного будівельного банкрутства ринок не потягне, і може почати валитися, як доміно.
Але про все – послідовно. Отже, ми встановили, що будівництво ЖК «Новий Автограф» ведеться незаконно. Ця ділянка не призначена для житлової забудови. 2006 року Київрада продала ділянку Київському університету туризму, економіки і права. Основною умовою продажу було будівництво університетом навчально-виробничого корпусу. Саме в цьому полягає цільове призначення землі, згідно з рішенням Київради, з даними кадастру і Генплану Києва до 2020 року. Однак замість громадської забудови, як вимагала документація, в порушення норм Земельного кодексу, тут було розпочато житлову — чергового монстра на 777 квартир.
DIM зайшов на це будівництво за своєю звичною схемою — через «товку», яка візьме на себе весь негатив. Це ТОВ «Фасад» спробувало через суд змінити цільове призначення ділянки. Тобто, Насіковські чудово розуміли, що порушують закон, і намагалися захистити свої дії юридично. Не вийшло. 23 грудня Верховний суд остаточно відмовив ТОВ «Фасад» у зміні цільового призначення ділянки. Будівництва ЖК тут не має бути, тут повинні вчитися студенти. Це за законом. А в реальності Насіковські продовжують будувати.
Ми вирішили копнути трохи глибше по компанії Насіковських, і виявилося, що «Автограф» — тільки верхівка айсберга. Ошукування інвесторів, варварство і бандитизм – в цьому звинувачують компанію з клієнти DIM і жителі районів, де веде забудову девелопер. Так, для будівництва ЖК «Автограф» (попередник ЖК «Новий Автограф») на вулиці Жмаченка наприкінці 2014 року було вирубано понад 2 гектари хвойного лісу! Протести місцевих жителів були придушені за допомогою тітушок. Один з братів Насіковських — Андрій, писав тоді у Facebook, що «все вирішили» в КМДА.
За такою ж схемою Насіковські намагалися забудувати і Крістерову Гірку — об'єкт природно-заповідного фонду України, ботанічну пам'ятку природи. Компанія DIM Насіковський варварським способом вирубала там 384 дерева для зведення 24-поверхового житлового будинку, проте громаді тоді вдалося відстояти ділянку. Брати намагалися «віджати» також сквер «Радунка» на Алішера-Навої, і лише активний захист скверу місцевими жителями не дозволили їм цього зробити. У центрі Києва відбувається спроба знести пам'ятник архітектури «Садиба Міллера» на Гоголівській, на ділянці, яка, за даними «Бігус Інфо», дісталася Насіковським від члена команди Януковича — Сівковича.
Але власникам DIM плювати не тільки на Київ і місцевих жителів. Гори вони синім полум'ям — такий підхід і до власних клієнтів. Причому в буквальному сенсі. ЖК «А136 Highlight House» на Антоновича. За документами тут повинен бути офісний центр висотою не більше 27 метрів, а буде – житловий будинок-монстр в 113 метрів. Грубо порушені протипожежні норми, у сусіднього пожежного депо немає техніки, здатної справлятися із загорянням в такому будинку, але кого це цікавить? Поставлять два гідранта — ось і вся безпека. Щодо цього об'єкту продовжуються суди, а з ними — триває будівництво і продаж квартир і апартаментів.
ЖК «Метрополіс» на Заболотного. Знову-таки висоту у процесі будівництва збільшили з 76 метрів до 100 (хоча поруч аеропорт «Жуляни», який не давав згоди на збільшення висотності). Про протипожежну безпеку навіть не йдеться: відкрито кримінальне провадження за фактом порушення при проєктуванні і будівництві, що стосуються безпечної експлуатації будівель і споруд забудовниками. Додає газу в ситуацію, — у прямому і переносному сенсі, — той факт, що в 25 метрах від ЖК перебуває АЗС. Тоді як за містобудівними нормами мінімальна відстань мусить бути не менше 50 м.
Терміни будівництва більшості об'єктів затримуються на роки. Наприклад, як розповідають інвестори, ЖК «А52» на Лук'янівці був зданий із запізненням на 2 роки. На тлі затримки термінів будівництва DIM заборонив інвесторам переуступку майнових прав, фактично взявши власних клієнтів у заручники. Якщо ви зібралися купити у DIM – передумати вже не можна. А зайві метри інвесторів намагаються зобов'язати купувати за повною вартістю.
Виникає питання: чому Насіковські діють як бандити — ігнорують, обманюють, залякують не лише громаду, а й власних клієнтів? Відповідь дуже проста: тому що вони і є бандити броварського походження, дрібного калібру. Бандити, яким вдалося «піднятися» у 90-і і які продовжують діяти такими ж методами. Буквально днями на Євангельську Церкву «Християнська Надія» в Дніпровському районі Києва біля парку «Перемога», напали тітушки Насіковських, що претендують на ділянку, повалили паркан і атакували пункт обігріву бездомних.
Але яким чином броварські бандити піднялися на столичний рівень? Ще в 2013 році Насіковський-молодший хвалився тим, що отримав роботу охоронця у якоїсь важливої особи і фотографувався на тлі джипа господаря. Його старший брат Олександр (за деякими даними — громадянин РФ) був власником невеликої будівельної компанії «Арсан-буд», яка побудувала кілька таунхаусів у Броварах, і ніяк не могла претендувати на столичний ринок. Однак в 2013 у житті братів відбуваються важливі знайомства з верхівкою команди Януковича. За нашими даними, мова йде про Юрія Іванющенка (Юра Єнакіївський) і екс-заступника секретаря РНБО часів розгону і розстрілу Майдану Володимира Сівковича.
У 2013 Насіковський-молодший проходив підозрюваним у справі про побиття журналістки Тетяни Чорновіл. А вже 2014 року Насіковські виходять на київський ринок нерухомості, і поводяться на ньому вкрай впевнено і безцеремонно, що було б неможливо без великих фінансових ресурсів і високого «даху». Є підстави стверджувати, що Насіковські виступають в ролі номіналів, вітрини колишніх регіоналів. Саме Іванющенко Чорновіл називала одним із замовників нападу. Надалі підтримку проєктам Насіковських надає близький до Іванющенка «смотрящий» депутат від ОТЗЖ Вадим Столар, який і сьогодні де факто є співвласником групи компаній DIM.
Отже, у ТСК з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, куди ми спрямовуємо своє звернення, є можливість продемонструвати, що попри залежність її окремих членів від Столара, в цілому комісія є незалежним органом. І здатна розслідувати діяльність Насіковських, дати їй оцінку і вимагати від правоохоронних органів продовження розслідування. Уже в межах кримінального провадження. Не варто чекати, доки місце Войцеховського займуть Насіковські, і тисячі ошуканих покупців вийдуть на вулиці.