Дводенний 1-й Український Жіночий Конгрес почав свою роботу в Києві. Мала честь бути запрошеною до участі у роботі цього поважного зібрання.

Спікери та учасники Конгресу будуть обговорювати у ході 7 панельних дискусій цілий спектр питань щодо посилення політичної і громадської участі жінок на різних рівнях, залучення жінок до процесу миротворчості та сектору безпеки, боротьби із ґендерно обумовленим насильством, а також подолання ґендерних стереотипів та посилення ґендерної освіти і просвіти.

У перший же день роботи Конгресу його відвідали прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, народний депутат, представниця Президента України в Верховній Раді, голова підкомітету з міжнародно-правових питань та парламентського контролю за виконанням Україною міжнародних зобов'язань Комітету ВРУ у закордонних справах Ірина Луценко, перша віце-спікер парламенту, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Ірина Геращенко, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Державний міністр Грузії з питань примирення та громадянської рівності Кетеван Ціхелашвілі, директор Бюро з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Сольрун Гісладоттір, народні депутати України, депутати різних рівнів, представниці міжнародних інституції та посольств, громадських об'єднань та організацій, що діють у сфері утвердження гендерної рівності в українському суспільстві.

У першій же дискусії з приводу ролі жінки в суспільно-політичному житті країни головною темою став ефективний досвід українських жінок при владі. Особливо яскраво про позитивний досвід професійної та ефективної в управлінні Юлії Світличної Харківщина змогла у короткий термін досягти лідируючих позицій за показниками соціально-економічного розвитку, в області вирішено ряд безпекових питань, на контролі всі бійці, що повернулися з АТО, особливу увагу приділяють родинам загиблих, в області капітально ремонтують дороги і мости, лікарні та дитячі заклади, відкривають нові, з «нуля» збудовані школи та центри надання адміністративних послуг, йде впровадження рефлорми децентралізації та створюються ОТГ.

«На Світличну сьогодні рівняються чоловіки. Вона є прикладом цілеспрямованості, вона є вибором Президента. Адже саме Харківщину Петро Порошенко найчастіше відвідує. На Харківщині проводяться масштабні міжнародні форуми та зустрічі високого рівня», — сказала Ірина Луценко.

Будучи тут, у Києві, на заході з гендерної політики я пригадала, а з чого все починалось. А початок 1-й Український Жіночий Конгрес веде… з Харкова. Саме тут вперше в історії України, до речі, знову ж таки за ініціативи голови ХОГА Юлії Світличної, у липні 2017 року було проведено Міжнародний гендерний форум під гаслом «Рівність. Можливість. Успіх». Відкривала Форум дружина Президента — Марина Порошенко.

Саме тут більше 500 учасниць окреслили коло найнагальніших гендерних питань, згадували про 17 цілей Сталого Розвитку на період до 2030 року, де питання рівності прав жінок та чоловіків є основою для майбутнього всього людства. Саме у Харкові дискутувалося питання щодо прискорення ратифікації Україною Конвенції Ради Європи про запобігання насильства стосовно жінок та домашнього насильства та боротьбу із цими явищами (Стамбульської конвенції).

І саме у Харкові було створено за результатами роботи Міжнародного гендерного форуму "Global Gender Forum" перелік рекомендацій у царині гендерної політики, щоб європейська інтеграція, яка є головним пріоритетом внутрішньої та зовнішньої політики України, і європейські принципи , як основним орієнтир у розвитку держави, стали реальністю. Адже саме гендерна рівність є однією із цінностей Європейського Союзу, тому що демократичні суспільства повинні надавати жінкам і чоловікам можливість однаковою мірою брати участь у всіх сферах життя, зокрема на найвищих рівнях прийняття рішень.

Всі ці рекомендації тоді були передані Ірині Луценко, що взяла під свій патронат ідею проведення "Global Gender Forum", активно допомагала, цей захід відбувся, що дозволило істотно підвищити рівень представництва учасників та спікерів Форуму. Рекомендації стосувалися удосконалення законодавства і стосувалися сфери відповідальності Кабміну, Верховної Ради, виконавчої влади, організації співпраці державних та громадських установ з долученням міжнародних експертів та практиків з гендерної політики.

І ось тут, на Конгресі Ірина Луценко згадала та відзначила Харківщину та її очільницю, що стали провідниками гендерної тематики в Україні. Я пам'ятаю, що після закінчення Форуму Ірина Луценко розповідала, що має надію на продовження потужних гендерних заходів уже в Києві. Просто іноді так важливо пам'ятати про Перших. А харків'яни, особливо харків'янки, тами завжди були і залишаються!

Можу сказати ще на додаток, що результати Харківського Міжнародного гендерного форуму продовжують втілюватися. Це не була разова ініціатива – це постійних рух та працю на результат, до якого долучаються міжнародні профільні інституції.

Вже на цьому тижні 24 листопада на площі Конституції у Харкові стартують 16 днів активізму проти гендерно обумовленого насильства. Організаторами акції є представництво Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) спільно з Харківською обласною державною адміністрацією та міськрадою. 16 днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства — це міжнародна кампанія, яка проводиться щороку і триває з 25 листопада, Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, до 10 грудня — Дня прав людини.

Під час заходу у Харкові пам'ятник «Україна, що летить» підсвітять у помаранчевий колір. Помаранчевий є одним з офіційних кольорів кампанії UNiTE і в контексті її глобальної адвокації використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат.

І робота по впровадженню гендерної політики на всіх рівнях і у всіх сферах нашого життя – триває. Бо всі ми народжуємося рівними, як жінки, так і чоловіки. Варто про це теж пам'ятати.

5a15a8ecd9286.jpg