Мене не можна назвати «адептом зради», але події, про які я хочу вам розповісти, викликають у мене паралелі і із Майданом та беркутами, і з подіями весни. Весни 2014 року, коли Донбас захоплювала росія, а в Одесі мало не відбувся той самий «Донецький» сценарій подій. Тільки от врізається у свідомість колючим реп'яхом те, що надворі зараз квітень 2017 року.

Мабуть, для початку варто зазначити про місцеву специфіку і загальну ситуацію справ з точки зору національної безпеки.

Георгафічно Одеська область розділена Дністровським лиманом, який фактично ділить її на 2 частини. В 2015му росія мала намір створити по цій умовній межі т. з. «БНР» — бесарабську народну недореспубліку. У нас проблемна ситуація на півдні області, де існує відкрито російське тб, колорадські стрічки і т. д.. А події 2 травня 2014, які врятували регіон від долі Донецьку варті взагалі окремої теми. В органах місцевого самоврядування і міста, і інших адміністративно-територіальних одиниць є на посадах і серед депутатів неприхована російська агентура. Часто трапляється так, що голови міст та селищ теж сповідують проросійські погляди. Ще у нас, в єдиному, зауважу місті України (!) існує антімайдан. Який відповідно наповнюють колаборанти і неприховані вороги України та агенти впливу РФ. Тут мова про широке коло осіб, крім т. з. «куликовців». Свого часу в Одесі російські терористи влаштовували декілька десятків вибухів, вчинено було і декілька диверсій. І під боком у нас анклав РФ — невизнана республіка Придінстров'я.

Це я ще дуже і дуже скорочено.

Так от, друзі

Ворог і досі має територіальні претензії на найбільшу за розміром і надзвичайно стратегічну область України.

Кожна весна в Одесі від 14го року супроводжується рядом не заборонених владою перфомансів-мітингів людей, які бажають війни моїй Батьківщині. Тих, хто мало не привів російські війська і мріє це колись втілити, а деякі навіть і діють відповідним чином.

Як приклад — 23 фєвраля цього року, про яке я вже писав тут. І таких прикладів можна перелічувати багато, бо у вати в Одесі є свій календар, коли вони активно відпрацьовують російські гроші, виконуючи вказівки Кремля. З цього року вони навіть почали святкувати це саме 23 фєвраля і далі у них ідуть одні сакральні дати. Це 10 квітня, день визволення від нацистських загарбників і зміна одного тоталітарного режиму на інший — окупаційний комуністичний. Далі — найбільше за значенням «свято» 2 травня, день, коли проросійські бойовики хотіли втілити в реальність створення ОНР, але зазнали поразки від жителів міста. І, звісно, 9 травня, яке супроводжується дідами і тими самими лєнтами. Вказані дати — ну просто свята для руского міра в сьогоднішній Україні. Також ситуації із сепаратизмом сприяє те, що щонайменше три політичні сили використовують дані дати для приваблення свого електорату, що допомагає проросійським силам активно діяти в ці дні. Це опоблок, партія Ківалова і «Доверяй делам».

Тут ще варто зазначити, що ризики для реальної загрози суверенітету вкрай малі, у порівнянні з 14 роком, але загроза безпеці людей є цілком реальною.

Здавалося б, куди ж дивляться правоохоронні органи? Хороше питання, на яке я спробую відповісти, розказавши про те, що відбувалось в Одесі сьогодні, 10 квітня 2017 року.

Почнемо по-порядку.

Руслан Форостяк, радник голови управління нацполіції в Одеській області повідомив наступне

58ebc916818e6.png

Ок. Майже водночас його шеф, той самий Дмитро Головін заявив, що поліція жорстко буде реагувати на провокації і навіть викликала підмогу з інших областей. І не допустить проявів сепаратизму і пропаганди совку.

Той самий антімайдан в той час розповсюджує такі листівки

58ebcf127c97a.jpg

Також є і заклики про це від організатора — Моріса Ібрагіма, про якого я писав тут. Отже, я вирішив, що варто було б показати Україні, що відбувається в Одесі на четвертий рік неоголошеної війни від росії. Узяв телефон, увімкнув стрім, і почав ходити та знімати, що відбувається на алеї Слави, де планується проросійський мітинг. А вийшло з цього наступне:

Відео №1

Це самий початок. Перша пряма трансляція, зкачана з мого Фб. Тут лунають крики «Одесса, смелее, гони Бандеру в шею! Фашизм нєпрайдьот! Вон ізаАдєси, бандеравскіє бєси, Донбасс (маючи на увазі ЛДНР) ми з тобой». Також є музикальна пауза у вигляді виконання «катюші» і трошки ісконно рускіх матюків. Вата ще поводить себе досить стримано, в порівнянні із тим, що буде далі, але вже досить нахабно.

А ще вам привіт від дєдушки. На фото він чтіт дідов, показуючи агенту госдепа на ісконно рускій шиш.

58ebd2592d199.jpg

І трошки концетрату ватки у вигляді фанатки срср і цитую і істоти з іконою «царя кієвской русі нікалая».

58ebd31575a6a.jpg

Далі йде епізод другий — відеозапис прямої трансляції, в якому варто зазначити одразу декілька моментів

1:12 — «Крим російський» від ватніци

1:32 — сєпари намагаються вибити в мене з рук телефон

1:55 — співробітники поліції не припиняють неправомірні дії сєпарів і не реагують на їх вигуки, але крутять під руки мене і відтягують силою в інше місце. Серед цих поліцейських — заступник голови патрульної поліції Одеської області лейтенант Владислав Ткаченко, який до цього очолював патрульну поліцію Кривого Рогу. Він навіть не може пояснити, чому так вчинив і показує, що перебуваючи на відповідальній посаді не знає законодавства або свідомо його порушує. Його начальник Білецький, до речі теж перебував там в той момент.

Далі продовжується сєпарський трешак з цирком і просто без коментарів. Це потрібно дивитись. Вакханалія, яка нічого спільного із поминанням жертв 2 світової війни не має нічого спільного.

12:40 — пісня «хотят ли русские войны» і одночасно махання червоними ганчірками, типу то радянський прапор. Одна дама навіть вдяглась у колір триколора

14:15 — лекція про царя, єдіную русь і як це пов'язано з 10 квітня 1944 від сєпарши

16:08 — звучить нецензурна лайка від відомої публіки, на що я роблю зауваження про порушення адмін. кодексу. Поліція, яка стоїть поряд, не реагує жодним чином.

16:20 — вата агресивно себе поводить, нападає на мене, намагаючись вибити мій телефон

16:37 — на мене налітають стіною співробітники поліції, силою виштовхуючи мене, і пакуючи ще декількох хлопців з патріотичних організацій та активістів.

16:49 — я намагаюсь проводити зйомку далі, але у мене вириває з рук та тримає декілька секунд у себе в руці мій телефон якийсь коп з патрульної поліції.

з 18ї хвилини копи агресивно виводять затриманих до своїх авто

з 19ї можна побачити продовження незаконного застосування сили до тих, хто прийшов, бо виступає проти сепаратизму

20:01 — вата знову б'є по моєму телефону, на це жодним чином не реагує ніхто із сотень поліцейських. Вони продовжують буквально волочити затриманих. Також тут і далі буде чутно часті слова подяки від сєпарів на адресу «твоєї нової поліції»

20:11 — я прямо вказую поліцейським на правопорушення з боку т. з. антимайданівців, поліція знову бездіє

22:40 — поліція застосовує силу до оператора телеканалу ICTV

24:37 — поліцейський побачив, що я знімаю події на відео, цілеспрямовано розвернувся, побіг в мою сторону і застосував щодо мене фізичну силу без будь-яких законних підстав

31:07 — Іван Іщенко, начальник відділу первентивної діяльності облуправління поліції і фактично заступник Головіна не може відповісти, чому затримано людей. Каже, що не знає, і доповнює, що затриманих шестеро. До слова, це людина яка координувала дії силовиків на місці і є найвищим за посадою серед співробітників.

І це ще далеко не все, читачу.

Відео №3

1:41 — «Крим кримскій»

2:09 та 2:24 — проросійське бидло палить в громадському місці. Нуль реакції поліції

4:03 — ватниця танцює канкан, потім бере чужий (!) журналістський штатив і намагається ним мене вдарити, потім махає в мою сторону рюкзаком. Це відбувається буквально в метрі від поліції, яка теж ніяк на це не реагує.

5:03 — все та ж курка таки попадає сумкою якомусь чоловікові в голову. Копи — взірець пофігізма

Відео №4. Останнє

Починається воно з того, що я зазняв наслідки чергових дій поліції, спрямованих на затримання противників руського міра. Поліція не відповідає, чому їх запакували.


58ebe274b279f.png

Не можу не поділитись кадром як на фоні копів вата тиче в камеру ісконно пендоський фак

з 2 хвилини поліція і нацгвардія продовжують тягнути хлопців до автозаку

на 3:45 той же Іщенко каже, що одного з затриманих взяли за удар іншої особи. Про інших людей він не каже нічого

5:50 — сєпарша каже що підтримує поліцію. Це маркер, я вважаю

6:16 — момент, коли затриманих і вже тих, хто перебуває в автозаку, починають бити кийками. Вата лікує. Я обурююсь і продовжую знімати, на що звертає увагу нацгвардієць

6:40 зі словами «сюда іді» і «давай его сюда», хапають мене і волочать в автозак, наносячи удар кийком

з 6:58 — перша в Україні пряма трансляція з автозака у моєму виконанні

Далі нас, 15 чоловік, набитих в оцю бляшанку повезли в Малиновський райвідділок.

58ebe51220339.jpg

Там протримали закритими ще хвилин 20. Звертаю увагу на те, що автозак фактично був забитий під зав'язку, бо крім нас 15 там було ще 2 співробітника правоохоронних органів. В інший райвідділок повезли ще 6 осіб.

Усього виходить 21 затриманий. Але поліція чомусь повідомляє лише про 16.

Потім нам нічого не інкримінують, тримають у приміщенні, і через пару годин відпускають. Хоча з початку поліція нам казала про якісь порушення з нашого боку.

Без коментарів.

Наслідки

1 особа в лікарні з ушкодженням хребта. Моєму знайомому зашили сьогодні голову.

Декілька злочинів від поліцейських, в тому числі перевищення повноважень. Незаконне застосування сили до тих, хто виступив проти сепаратизму, до мене і до журналістів.

При цьому абсолютна відсутність реакції на правопорушення сепаратистів.

Реальність в Україні сьогодні така. Тебе запросто можуть без законних підстав побити, кинути в автозак, протримати в райвідділку, і копам за це нічого не буде. А на тебе, де факто підтверджуючи протиправність своїх дій, поліція навіть не складе ані протокол, ані не проведе жодну іншу процесуальну дію.

І винен не Аваков, не Головін. Винні — ми з вами. Бо дозволяємо таке робити з нами і нашою країною.

Також нагадаю, що в цей день було побито тією ж поліцією блокувальників «Сбєрбанку», а в Києві — протестувальників проти бездії влади щодо днрівця і водночас поліцейського України на прізвище Голубан.

А висновки робіть самі. На основі фактів, які всі відзняті на відео.

Наостанок ще одне відео з місця подій. Вид збоку.

Раджу


P. S. Окремо додаю скріншоти реакції російських ресурсів на описану вище подію. Так, як приклад їх реакції. Твоя нова поліція може собою пишатись!

58ebeba708c87.png

58ebebb192a58.png


Сергій Стерненко