Штаб Повітряних Сил ЗСУ повідомив, що сьогодні зранку, 29 жовтня, група невстановлених осіб в балаклавах (з інших джерел є інформація ще про їх озброєність) здійснили напад на військову частину А3571 біля Шкільного аеродрому. Особи назвались представниками інтересів власника ТРЦ "City Center", котрим володіє бізнес-компаньйон міського голови Володимир Галантернік. У відомстві додали, що нападниками було вирубано зелені насадження та викрадено майно в/ч, після чого вони зникли у невідомому напрямку.

З'явилось також відео нападу, де тітушки зламали паркан військової частини. На ньому видно, як бандит в масці нападає на військового ЗСУ, силою його виштовхуючи з території.


У цієї ситуації є передісторія.

Є земля під і навколо стратегічного військового аеродрому. Вона перебуває на балансі Міністества оборони, і там знаходиться вказана частина. Відповідно до закону, міська рада повинна була присвоїти земельній ділянці кадастровий номер. Не один раз командування Повітряних Сил робило офіційні запити з проханням це зробити. Але орган місцевого самоврядування не зробив цього. Натомість, рішенням міської ради Одеси в кінці вересня було передано 288 гектар землі під будівництво для компанії «Будова». Вона належить тому ж компаньйону мера Галантерніку. І разом з тим було віддано під будівництво і землі, що належать Міноборони. І вже зранку цього дня декілька десятків тітушок в тактичному одязі та в масках увірвались на землю військового об'єкту, демонтували паркан військової частини та самовільно захопили 0,21 Га землі.


Ця ситуація — чергова яскрава демонстрація того, що відбувається сьогодні в місті. Одесу контролює бандитський клан, в кріслі мера сидить проросійський Труханов, регулярно під нові корупційні схеми списують сотні мільйонів (якщо не мільярдів) гривень. Постійно порушуються права людини, а правоохоронні органи замість реакції для встановлення правопорядку, самі стають на сторону грошей і Гєнадія Лєанідовіча Труханова. Навколотруханівський клан настільки втратив почуття безкарності, що дозволяє собі середі білого дня здійснити напад на військовий об'єкт. В воюючій країни виступивши проти власної армії. Хотілось би щоб тут резонанс був не меншим, ніж коли був прорив кордону Саакашвілі і ко. Пам'ятаєте, як тоді розганяли «напали на наших захисників!» і тощо?

Так от, це ситуація набагато гірша.

Передивіться відео ще раз.

У мене нема цензурних коментарів.

Бабло перемагає все. Навіть оборонну сферу держави.

І якщо з мером Одеси і ко все зрозуміло і так, то поведінка самих військових залишає теж багато питань. Мені було вкрай неприємно дивитись як якесь створіння хапає і виштовхує офіцера ЗСУ. І ні військовий, ні інші солдати, що були поряд, нічого не зробили і виглядали так само, як в Криму навесні 2014. Безпорадно і жалюгідно, не роблячи нічого. Мені невідомо, чи у них була вказівка бездіяти, чи їм не хотілось вживати заходів самостійно, але статут вартової служби ЗСУ каже наступне:

«пункт 195. Застосуванню фізичної сили, вогнепальної та холодної зброї, якщо дозволяють обставини, мають передувати попередження про намір їх використання. Без попередження фізичну силу, зброю можуть застосовувати у разі виникнення загрози життю або здоров'ю військовослужбовців, нападу на чатового, на об'єкти, які охороняють, вартове приміщення або зміну, що прямує до постів (з постів). За неможливості уникнення застосування сили (зброї) це не повинно перевищувати міри, необхідної для виконання покладених на чатових обов'язків. У разі заподіяння чатовими шкоди особовий склад варти забезпечує в найкоротший строк подання потрібної допомоги потерпілим. Про застосування фізичної сили (зброї) чатовий або розвідний негайно доповідає начальникові варти, а начальник варти — черговому варт (черговому військової частини). Перевищення повноважень у застосуванні сили (зброї) має наслідком відповідальність, встановлену законом України.

196. Чатовим застосовується зброя без попередження у разі явного нападу на нього або на об'єкт, який він охороняє.

197. Усіх осіб, які наближаються до поста або до забороненої зони, позначеної покажчиками, крім начальника варти, помічника начальника варти, свого розвідного та осіб, яких вони супроводжують, чатовий зупиняє вигуком „Стій, назад“ або „Стій, обійти справа (зліва)“. За невиконання особою, яка наближається до поста або до забороненої зони, цієї вимоги чатовий попереджає порушника вигуком „Стій, стрілятиму“ й негайно викликає начальника варти або розвідного. Якщо порушник не виконує цієї вимоги, чатовий досилає патрон у патронник і робить попереджувальний постріл угору. Якщо порушник не виконує й цієї вимоги та намагається проникнути на пост чи до об'єкта, який охороняють (перетнути заборонену зону), або якщо він після такої спроби вдається до втечі, то чатовий застосовує зброю.»

Написано цілком однозначно та безапеляційно. Але замість оборони території ми побачили лише опускання рук і відсутність будь-якої реакції як на захоплення військового об'єкту, так і відкритого нападу на військовослужбовця.

Невиконання наведеного вище витягу тягне за собою відповідальність, передбачену ст. 418 Кримінального кодексу.

Але не тільки військові діяли безвідповідально в цій ситуації.

Свою бездіяльність продемонстрували і СБУ, і органи Нацполіції, котрі не затримали нікого з нападників для притягнення їх до відповідальності. Більш того, особа із невизначеним правовим статусом в органах МВС Одещини Руслан Форостяк заявив в ефірі телеканалу 112, що нападу не було, а особи в масках — не тітушки, а будівельники. Ну що ж, подивіться на фото. Вгадайте, хто з них в якій сфері будівництва експерт?

Ось, схоже на бригаду штукатурів.

59f603382050c.jpg

А це, певно, вже маляри. Маска закриває обличчя від фарби.

59f6037530037.jpg

А це вже, скоріш за все, професійні архітектори.

59f60390a520c.png


Отже, що маємо у підсумку?

Міська влада незаконно приймає рішення про передачу земель Міністерства Оборони третім особам, не маючи на це повноважень. Бізнес-партнер мера Труханова Галантернік організовує групу невстановлених осіб, котрі вчинюють напад на військовий об'єкт та військовослужбовців. Опір їм ніхто не чинить, а поліція взагалі несе повну ахінею, котра суперечить здоровому глузду.

В цей час на Сході стоїть ворог, що веде проти нас війну. А ми демонструємо і йому, і всьому світу, що наша армія не здатна захистити власну територію та майно, а нацполіція стає на бік мерії та заперечує реальний факт нападу.

2017й рік. В Україні коїться казна-що, і не десь, а у життєво важливій сфері оборони.

Результат 1:0 на користь бандитів.

Вас вітає новостворена одеська народна республіка, де не діють закони України. Лишилось тільки провести «референдум». Але з огляду на все, що тут твориться, я не здивуюсь, якщо відбудеться і це.



Сергій Стерненко