Треба віддати належне Петру Олексійовичу – вміє він обирати знаменні події для виголошення доленосних меседжів. Сьогоднішній день не став винятком. Як і прогнозували експерти, діючий президент заявив про своє рішення балотуватись на другий президентський термін на форумі «Від Крут до Брюсселя», у день пам'яті героїв Крут.

Ніхто, здається, не сумнівався, що Петро Олексійович не відмовиться від президентських амбіцій. Хоч заради справедливості треба згадати, що Порошенко став на чолі держави не те що випадково, але до певної міри за збігом обставин.

Складний час, військова агресія Росії проти України, економічний безлад – все це відомо. І багато хто віддає належне. Тим більше сам президент не дає забути про свої здобутки – армія, Томос. Ми знаємо і пам'ятаємо.

Втім, у багатьох відчуття, що країна тупцяється на місці, економічного прориву не відбулося, гроші МВФ підтримують, але хотілося б своїми силами. Не кажучи вже про повний провал у боротьбі з корупцією, волюнтаристські дії і рішення оточення, та й самого президента. Ми знову спостерігаємо, як і в часи Януковича, що істеблішмент стає все багатшим і бундючнішим, що оптимізм людей щодо дій влади повільно тане.

Здається, Петро Олексійович трохи розгубив себе у владі. І сьогоднішній пишний форум, з великою кількістю запрошених політиків, бізнесменів, творчої інтелігенції, підтверджує: влада бронзовіє! А це погана ознака для суспільства.

Громадянам буде запропоновано в черговий раз обирати кращого з найгірших. Карма, доля, назвіть це як хочете, але жоден з українських президентів не став втіленням народних прагнень, які не такі вже й зависокі: матеріальне благополуччя, впевненість у майбутньому, відчуття того, що ми живемо у своєму домі, а не на квартирі у якось дядька.

І поки від першої до останньої позиції (як каже наш президент), не будуть виконані завдання щодо розвитку (у широкому сенсі) країни, відчуття провини за не зроблене не повинно полишати людину, яка хоче знову зайняти крісло на Банковій.

Ще не встигли злетіти з вуст президента останні слова на форумі, як почався парад підтримки його кандидатури. Володимир Гройсман, Андрій Парубій, Віталій Кличко, і навіть Лесь Подерев'янський висловились «за». Не зайве було б, якби Петро Порошенко заручився підтримкою і самих пересічних громадян!