Винесення вироку Віктору Януковичу суспільство очікувало з нетерпінням. Було зрозуміло, колишньому президенту країни не варто сподіватись на поблажливе ставлення судів. Часи родіонів кіреєвих, здається, вже в минулому. І все ж, вирок прозвучав як постріл – 13 років з усіма обтяжуючими. Здається, Віктор Федорович може зітхнути з полегшенням.

Максимальна санкція статті Кримінального кодексу передбачає до 15 років позбавлення волі. Тим не менше, судді вирішили, що провина екс-президента не настільки тяжка.

Можна заглибитись в історію винесення вироків керівникам держави у світі. За прикладами далеко ходити не треба. Колишня президент Південної Кореї Пак Кин Хе отримала 24 роки, а згодом ще 8 років за корупційні дії, колишній президент Бразилії да Сілва відбувся 9-річним тюремним ув'язнення. Але треба зауважити, що мова йшла про корупційні дії, не пов'язані безпосередньо з державною зрадою.

Що стосується Януковича, то йдеться не лише про привласнення коштів. Тут дії, які призвели до загибелі значної кількості людей, а також до анексії Криму та фактичного відторгнення частини Донбасу.

Якщо покласти на одну шальку терезів вирок, а на другу злочин, чи вони співмірні? Здається, що ні!

Не беручи до уваги крайні випадки народної «розправи», як то над колишнім лідером лівійської революції, здається, дії екс-президента України у міжнародній юрисдикції оцінювалися би як значно важчий злочин.

Треба визначитись, говоримо ми про злочин проти людяності, чи судимо «расхитителя социалистической собственности». Здається, судді, свідомо, або несвідомо помилились у своєму рішенні десь на років 20, чи більше.

Самого Віктора Федоровича, який неодноразова «гриз зону», такий м'який вирок навряд чи засмутить. Йому, як нікому, відома професійність і непідкупність нашого суддівського корпусу, рішення якого можуть будь-кого спантеличити.