12 лютого 1960 року, Отоя Ямагучі, японський студент і прихильник правих націоналістичних поглядів, убив перспективного соціалістичного діяча, голову соцпартії Японії, Інедзіро Асануму, у прямому ефірі.

5f4b915ebbada.jpeg

(за це фото фотограф Ясуші Нагао став першим іноземцем, який отримав Пулітцерівську премію)


Асануме пророкували долю Мао, він був «злітаючою ракетою» комунізму в Японії. Асанума навіть не приховував, що має зв'язок із китайськими комуністами.

5f4b9190bd97e.jpeg

Проте планам цього перспективного «вождя» не судилося збутися, — 12 лютого 1960-го року, під час виступу голови соцпартії, Отоя Ямагучі, відокремившись від натовпу, завдав Асанумі 2 удару японським традиційним коротким мечем «вакідзасі».

5f4b916d4c36a.jpeg

Удари виявилися смертельними. Асанума помер дорогою до лікарні, а Ямагучі посадили у в'язницю для неповнолітніх, де він, втім, через два тижні наклав на себе руки, написавши на стіні камери «Сім життів за країну. Довгого життя його Імператорській Величності!», посилаючись на легендарного самурая з ранньої історії Японії, Кусунокі Масасіге.

Відео вбивства:


Цей юнак врятував Японію від червоної чуми в особі Інедзіро Асануми. Останній герой самурайської честі він виконав свій обов'язок і гідно пішов з життя.