«Це нормально бути хоробрим. Ми самі обираємо собі своє життя – і найчастіше самі обираємо, як померти». (с) Даніель Рошу (1933 — 1976)

Сьогодні мова піде про справжню легенду — цю людину прозвали Білим Дияволом, який вів «пекельну колону», на неї не діяли міни, по плітках ворога вона могла відчути людину за 500 метрів, а кулі ніби не помічали її.
Даніель Франсішко Рошу був португальським мисливцем, який проживав у провінції Ньяса, Мозамбік. Перші чутки про його надприродні здібності з'явилися саме в період його мисливської діяльності — говорили, що він убив леопарда голими руками, і одного разу стрибнув на спину газелі, зламавши їй шию (малоймовірно, але теоретично можливо).

Серед місцевих він був як свій — у побуті він був невибагливий, полював сам, тушу обробляв так само, а коли місцеві голодували — завжди допомагав їм, віддаючи свою здобич.
Так само Даніель сильно не любив браконьєрів — зазвичай він вистежував їх слідами тварин, на яких вони полювали, і без сорому застрелив.
У 1960-х роках у Мозамбіку почалися націоналістичні заворушення, які тоді, втім, не дуже хвилювали Даніеля — як будь-якого іншого рядового мисливця.


Однак після того, як партизани-повстанці почали вирізувати села у його провінції, вбивати священиків і спалювати цілі поля врожаю, він запропонував свої послуги офіційній владі.

5e2eb341882d9.jpeg

Спочатку його призначили добувати інформацію про переміщення партизанів, визнаючи її у знайомих селян — нагадаю, що місцеві його любили і дізнатися про щось не було для Роша проблемою. З цим завданням він впорався, один раз навіть пройшовши 100 кілометрів наодинці за 8 днів, видобуваючи розвіддані.

У 1964 році хвилювання переросли у повноцінну війну, і влада Мозамбіку попросила Рошу натренувати кілька частин португальських солдатів. Він ганяв їх два місяці, навчаючи їх тактиці дій у буші та безшумному переміщенні — проте бійці або не хотіли вчитися, або не могли, — видимих результатів це не дало. І Рошу вирішив створити власний загін для війни з партизанами.

Загін, що складався лише з африканців — на його особисте переконання, тільки місцеві могли воювати у місцевих джунглях ідеально ефективно, оскільки йому хотілося б.

5e2eb3332ca74.jpeg

«Повстанці – це люди джунглів. Містяни не можуть воювати з населенням буша. Отже, воювати з населенням буша має таке саме населення. Тільки найкраще».

Він покликав знайомих мисливців і набрав селян із сіл — загін називався Coluna Infernal — «пекельною колоною», і він був єдиним білим у ньому. Загін ніколи не перевищував чисельність 100 осіб. Навчання та дисципліна в ньому була воістину пекельною:

Рошу навчав своїх бійців стійкості на полі бою — стріляв їм під ноги з автомата, і їм слід стояти струнко і не рухатися.

Потім те саме він провертав під час стрибків — стріляв по ногах, які вони мали підігнути в стрибку.

Він навчав їх безшумному переміщенню в буші, і, за чутками, вчив своїх солдатів, як наступити на міну і не підірватись.

Бійці Рошу могли бігти кілька годин, і одразу після цього вступати у бій — через такі марш-кидки повстанці вважали, що його солдати перебували у двох місцях одночасно.

«Пекельна колона» та «Білий Диявол» стали нічними кошмарами для повстанців ФРЕЛІМО.

5e2eb3209a736.jpeg

Численні описи того, що відбувалося, виглядають приблизно в такий спосіб.

«Під час іншої операції Рошу спіймав терориста та знезброїв його. Під час допиту терорист розколовся та видав розташування табору. Він також розповів, що банда обізнана про присутність Рошу та його бійців і готує їм засідку. Рошу вирішив атакувати бандитів. До табору бойовиків вела лише одна вузька стежка, прокладена у густому буші. Саме на цій стежці терористи встановили міну. Загін Рошу та полонений терорист йшли гуськом, на відстані 7-10 метрів один від одного. Міна була настільки добре замаскована, що дозорець, що йшов в авангарді, її не помітив. Але міна не спрацювала. Другим йшов Роша. Він настав на міну, але вона знову не вибухнула. Третім йшов полонений терорист. Як тільки він настав на замаскований заряд, пролунав вибух. Коли дим розвіявся, на стежці нікого не було, крім розірваного навпіл терориста – Рошу та його бійці миттєво сховалися у буші. Почекавши якийсь час, вони попрямували до табору бойовиків, але знайшли його порожнім – терористи в паніці втекли від „білого диявола“, якого не беруть навіть міни.»

У 1968 Рошу був удостоєний честі здобути найвищу військову нагороду Португалії — Cruz de Guerre. Проте замість того, щоб поїхати до Лісабона на церемонію, він поїхав на чергову операцію.

Плани, що пропонувалися Рошу, настільки не вписувалися у звичні рамки, що часом командування не знало, що робити. Як було зокрема під час операції зі звільнення заручників у Ньясі. Однією з улюблених методик партизанського руху було «переміщення» людей: просто кажучи викрадення та подальше їхнє «перевиховання» на кшталт вірності ідеалам національно-визвольної боротьби. Викрадених викрадали через кордон у Танзанію. З найбільш тямущих готували бойовиків чи носіїв зброї. Інші ставали табірною обслугою: кухарями, прибиральниками або сільськогосподарськими робітниками. Жінок використовували як обслугу, а також за прямим призначенням.

Люди Рошу змішувалися з «переміщеними особами», за кілька днів обживалися в таборі, потім уночі приносили зброю і на світанку починався добре спланований хаос. Охорона частиною перебивалася, а частиною розбігалася і потрапляла під вогонь розставлених навколо засідок. З таких походів додому вирушали, як правило, кілька сотень викрадених.

Через 10 років війни з повстанцями Даніель Рошуа став живою легендою — його загін втратив лише трьох людей убитими, а втрати у партизанів обчислювалися сотнями, якщо не тисячами. Повстанці навіть призначили нагороду за його голову 100 000 $, на той час шалені гроші, проте ніхто особливо не бажав їх отримати з очевидних причин.

Тільки 1972 року Рошу записав на свій особистий рахунок 40 убитих бандитів. Його загін захопив понад 200 одиниць зброї. У 1973 році Рошу сам знищив ще 30 бойовиків, а «Пекельна колона» вилучила у бандитів 14 станкових і 6 ручних кулеметів, 2 протипіхотні гармати, 4 легкі зенітні установки, два міномети, два вогнемети, 32 АК-47, 50 СКС. -кулеметів.

Після лівого перевороту в Португалії в 1974 Рошу був змушений залишити військову службу в Мозамбіку і переїхати в ПАР — там він воював зі схожими повстанцями, так що був як риба у воді.

Саме на службі в ПАР з ним стався випадок, після якого він став легендою — одного разу він повертався до свого взводу один, і потрапив у засідку партизанів — 11 повстанців було вбито ним наодинці. Потрапивши в засідку, він не був поранений і вбив 11 людей сам!

Однак незабаром після цього фортуна відвернулася від нього — вантажівка, яку він вела, підірвалася на протитанковій міні. Вибух було видно за кілька кілометрів, шансів на порятунок він не мав. Місце поховання невідоме

5e2eb30a80ca2.jpeg

Це був чоловік без страху, як його б у нас назвали, «характерник».

На той час, як дістати десь вертоліт дістався місця вибуху, Рошу вже помер. За словами тих, хто був поряд з ним в останні хвилини, весь час поки він був притиснутий вантажівкою, Рошу не промовив жодного слова. Якоїсь миті він закурив цигарку, спокійно докурив її до кінця – і помер.

Подарунок для будь-якої нації, коли її захищають воїни-легенди.