За всю історію існування людини, однією з основних її рис є спрямованість до дослідження. Первісні люди вивчали нові території, де можна було знайти їжу та тварин, згодом шукали більш родючі та багаті землі. Кінець середньовіччя став періодом великих географічних відкриттів та нових можливостей.

Зараз здається, що більше не залишилось недосліджених місць на Землі та відкривати вже нічого. Але по всьому світу, як і раніше, безліч мандрівників відправляються у подорож. Хтось вважає за краще подорожувати пішки або автостопом, хтось їде на велосипеді, каяку або мотоциклі. Що ж вони шукають і чому обирають такий спосіб життя?!

Такі подорожі завжди ставлять людину перед обличчям невідомості. Як не старайся досконально вивчити регіон куди збираєшся вирушити, тебе все одно будуть чекати несподіванки. До всього підготуватись неможливо. Якщо це поодинока подорож, то найчастіше ти залишаєшся наодинці з обставинами. І вихід в такому випадку один, або ти їх подолаєш, або ні.

Для кожного, подорож відбивається своїм калейдоскопом подій і є особливою на свій лад, як і життя будь-якої людини. Але що їх точно об'єднує, так це те, що вони виходять за рамки звичного способу життя, а часом, випробовують межі людських можливостей.

Серед українців багато людей, які відправляються в далекі та екстремальні подорожі. У нас в крові кипить жага пізнавати, досліджувати, йти за межу можливого, там де ще ніхто не бував. Нас вабить невідомість, щоб в ній не ховалося.

Руслан Верін

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: ru.

На даний момент Руслан проїхав три континенти та 46000 км у веломандрівках. Свої подорожі він починав з невеликих відстаней на 700–1000 км. У 2011 році вперше відправився у мандрівку на 6000 км навколо Чорного моря. Восени 2015 він відправився в експедицію «Вело-Африка», в якій проїхав весь континент з півночі на південь. З того часу велоподорожі для Руслана стали постійними і в наступні два роки він проїхав Азію і Північну Америку. Руслан вже почав підготовку до свого наступного маршруту. За подробицями можете слідкувати на його сторінках в соцмережах.

Подорож — це дорога до дому! Це шлях себе.

Facebook сторінка / Instagram / Youtube канал Руслана

Двоколісні Хроніки

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: en, ua.

У 2014 році Ярина і Володимир відправились у свою, поки що, найдовшу подорож з України до Австралії. Вони проїхали 25000 км на велосипедах за 17 місяців і досталися кінцевої точки свого маршруту — Сідней (Австралія). Саме там у них народився хлопчик Марко. Коли йому виповнилось 10 місяців, подружжя відправилось в мандри на велосипедах по Азії, вже втрьох.

Зараз Хроніки їдуть другу частину своєї навколосвітньої подорожі яка включає Європу, Африку та дві Америки.

Взагалі проект Двоколісних Хронік стартував ще у 2010 році та за цей час подружжя вже проїхали кілька велосипедних експедицій, в рамках яких збирали етнографічні та культурні знахідки та перетворювали їх на власну музику.

Instagram / Youtube канал Двоколісних Хронік

Олег Таран

Способи мандрівок: мотоцикл, гірські походи. Мова контенту: ru.

За весь час мандрівок Олег відвідав 34 країни. Зазвичай, він мандрує на мотоциклі або відправляється у гірські походи. На залізному коні він кілька разів мандрував по Азії. У 2016 році Олег два місяці мандрував на Індокитайському півострові проїхавши 9000 км крізь В'єтнам, Лаос та Камбоджу. У 2017 році мотоекспедиція пролягала навколо всієї Індії, також 9000 км за 40 днів. У гірських походах восходив на вершини Гімалаїв Мера Пік та Айленд Пік, а також на найвищу точку Європи — Ельбрус.

Подорож для мене, це свобода, можливість бути тут і зараз. Коли на цій планеті, не залишиться незвіданих мною місць, я полечу на іншу!

Instagram / Youtube канал Олега

Віктор Лозовик

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: ua.

Віктор з дитинства захоплювався спортом. Розпочав з велоспорту, але після травми довелось перемикнутися на біг. Велосипед не кидав та використовував його для тренувань. У 2005 році здійснив велосипедну експедицію з Ужгорода до Владивостока, яка тривала 85 днів та склала 11635 км. У 2009 році Віктор здійснив більш тривалу і довшу подорож навколо колишнього СРСР. За 9 місяців він проїхав 30330 кілометрів. Наступна його мандрівка відбулась у 2016, це була експедиція «Євроазіатська паралель» протяжністю в 18000 км. Віктор по сей час продовжує мандрувати, зараз він проходить Європейську подорож за якою ви можете слідкувати на фейсбуці.

Мандри, це моє життя. Скільки себе пам'ятаю, стільки і мрію про подорожі. Тому і почав, у шкільні роки, займатися спортом. Тоді це була єдина можливість подивитися світ.

Ілля Царенко

Способи мандрівок: автостоп, пішки. Мова контенту: ru.

Ілля подорожує по різнім країнам світу, зазвичай автостопом, пішки або місцевим транспортом, вивчає цікавинки та місця де найкраще провести час та зупинитись. Дізнавшись достатньо складає тур та ділиться своїми знахідками з іншими. Він вже відвідав Ісландію, Скандинавію та країни Азії.

Віталій Серб

Способи мандрівок: автостоп, пішки. Мова контенту: ru, ua.

Влітку 2015 він відправився в навколосвітню подорож, проїхав країни ближнього сходу та зараз перебуває в Азії. Віталій подорожує автостопом або деякі відрізки проходить пішки. Інколи зупиняється пожити та попрацювати на тривалий час. Він веде свій відеоблог, тож на ньому ви можете детально ознайомитись з просування його подорожі та цікавими моментами. Віталій автостопом подорожував по Ірану, Афганістану, Китаю, Філіппінах та багато інших країн.

Instagram / Youtube канал Toward the sun

Way to Infinity

Способи мандрівок: велосипед, пішки, автостоп, каяк, човен, гори. Мова контенту: ru.

Подружня пара Микита та Еля подорожують багатьма способами від автостопа до каяка. Микита почав свої мандри з рідного міста Сєвєродвінська ще у 2013 році. Спочатку він відправився у подорож на велосипеді. Познайомившись з Елею вирішив відправитись до неї в Івано-Франківську область. Згодом вони почали подорожувати разом і одружилися, так само в мандрах. За їх плечима дуже великий досвід подорожей, наприклад, вони подорожували п'ять місяців на велосипедах по Індії, сплавлялись по річці в Америці, подорожували автостопом по Європейському та Азійському континентам та багато де ще.

Instagram / Youtube канал Way to Infinity

Eugene Johansson

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: ru.

Євген велоактивіст та мандрівник. Він полюбляє нічні покатушки містом на велосипеді та подорожувати на кілька тисяч кілометрів ровером. Євген їздив з України до Словаччини та Угорщини. Проїхав Скандинавію. Та зараз подорожує по Німечинні.

Youtube канал Adventure team

Саша Ляпота

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: ru.

Відомий блогер, який теж полюбляє велосипеди та подорожує на великі відстані. Олександр проїхав через всю Скандинавію та активно катає вдома. Коли ти починаєш мандрувати в такий шлях, то зупинитися дуже важко. Тож чекаємо наступних подорожей Олександра.

Youtube канал It"s a Good Trip

Володимир Зубков

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: en, ru, ua.

Перша веломандрівка відбулась влітку 2016 року. Маршрут пролягав з Києва до Карпат і назад. Загалом подорож зайняла три тижні та склала трохи більше ніж 1700 км. Цього з року, вже в грудні, Володимир відправився у велоподорож з України до Непалу. Маршрут пролягав через Грузію, Азербайджан, Іран, Пакистан та Індію. Ця подорож зайняла п'ять місяців та склала 8000 км.

Коли залишаєшся на одинці з дорогою, то маєш змогу зазирнути у свій внутрішній космос і сконцентруватись виключно на цьому. Кожна моя мандрівка пов'язана з вивченням людської душі.

Facebook сторінка / Instagram / Youtube канал Road to Valhalla

Сергій Гордієнко

Способи мандрівок: каяк, пішки. Мова контенту: ru.

Сергій професійний мандрівник, фахівець з екстремального поодинокого виживання, історик-дослідник, етнограф, мандрівний філософ, письменник. Є дійсним членом ЮНЕСКО та ООН, академіком міжнародної Академії сталого розвитку суспільства та особистості, дійсним членом Українського географічного товариства та почесним членом Національного географічного товариства США, академіком Міжнародної Академії дитячо-юнацького туризму й краєзнавства, доцентом Київського університету туризму, економіки та права.

Follow your dream

Способи мандрівок: з рюкзаком / автостоп. Мова контенту: ru

Хоч вони почали мандрувати нещодавно, але вже встигли автостопом проїхати коло з України до Скандинавії, проїхавши Польщу, Німечинну, Данію, Норвегію, Швецію та Прибалтику. В цій подорожі вони поставили собі за мету мандрувати якомога бюджетніше, тож якщо ви теж хочете подорожувати та не маєте великою суми грошей для цього, їх досвід буду для вас в нагоді.

Youtube канал Follow your dream

Andrej Tretyakov та Ірина Гищук

Способи мандрівок: велосипед, пішки, гори. Мова контенту: ru, ua.

Велосипед, дорога та гори. Це те що Андрій та Ірина дуже обожнюють. Вони дуже часто мандрують, особливо в гори. На роверах вони намотали теж не мало кілометрів, наприклад проїхали коло з Кавказу крізь Іран. Своїм досвідом та враженнями від гостинного ближнього сходу вони ділилися на своїх фб сторінках.

Andriy Maygutyak

Способи мандрівок: велосипед, гори. Мова контенту: ua

Професійний фотограф, мандрівник та гарна людина. Андрій дуже багато подорожує, його фотографії зачаровують. Певно в нього талант знаходити найнеймовірніші місця. Нема сенсу перераховувати де Андрій був, бо він відвідав дуже багато місць. Краще подивіться на ці місця в його інстаграмі. Також він подорожує ровером разом з дружиною.

Instagram канал

Yura Petran

Способи мандрівок: велосипед, спелеолог. Мова контенту: ua.

Зазвичай Юрій їздив з друзями у гори та печери. Він спелеолог, тож це його професійна діяльність. Юра мав мрію відвідати Норвегію та зробив це. Він відправився на ровері з України, проїхав Польщу, Німечинну, Данію, Швецію, Норвегію та Нідерланди. У дорозі він провів 95 неймовірних дня та подолав 6500 км.

Мандри для мене це скоріш відчуття свободи та світу як такого, який він є насправді, "Живого реального світу"!!! Не такого як нам зображують його на картинках, фото, відео і так далі! Мандри це певним чином і нагадування і навчання того що ми забуваємось цінувати, або що взагалі не цінуємо… Ну і звісно для мене це свого роду досвід, нова історія, нове знайомство, нові емоції й радість тому що живеш в цьому світі та дихаєш в повні груди!

ПроПоходи

Способи мандрівок: пішки. Мова контенту: ua.

Хлопці вже займаються походами професійно, а колись це починалось як хобі. Вони часто ходять у гори та своєму ж досвіді перевіряють багато спорядження, яким і діляться на своєму ютуб каналі.

Youtube канал ПроПоходи

Andrey Mochichuk

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: ru.

У 2015 році Андрій проїхав на велосипеді по Європі, Італія, Франція та інші. Він описував свій досвід в блозі, тож хто збирається до цих країн вам буде цікаво. До речі Андрій мандрував коли ще не було безвізу, тож він робив шенген та описував детально плани своєї подорожі і показував це все в посольстві, нічого не приховуючи, це теж дуже цікавий досвід, можливо він буде вам в нагоді для інших країн де віза ще потрібна.

Сайт "Своїми Очима"

Про Мандри

Способи мандрівок: велосипед, автостоп. Мова контенту: ua.

Khrystyna Zhuk разом з Taras Stenyk 10 місяців подорожували по Азії, на велосипедах, літаках, поїздах, автобусах і стопом. За цей час встигли відвідати 11 країн: Грузію, Азербайджан, Іран, М'янму, Таїланд, Лаос, Камбоджу, В'єтнам, Малайзію, Індонезію та Сінгапур.

Youtube канал / Сайт ПроМандри

Тарас Піскляк

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: en, pl, ua.

Зараз Тарас подорожує по Південній Америці. Зазвичай складно дешево добратись на віддалені від України континенти дешево, але Тарас знайшов квітки за 240 євро і долетів до Мексики. Звідти відправився до Колумбії, Еквадору, Перу і далі на південь.

Мої дідусь і бабуся користувалися велосипедом. За день могли наїздити до 60 кілометрів. Деколи мене зі собою брали. Тоді я й зрозумів, що велосипед — гарний засіб для подорожування. Тож, коли дістався до Санта-Марти у Колумбії, купив через інтернет ровера за 75 євро, замінив у ньому деякі деталі й вирушив у дорогу. Це ж не авто, тут документи не потрібні.

Facebook page Two Wheel Adventure

Anna Grechishkina

Способи мандрівок: мотоцикл. Мова контенту: en, ru, ua.

Ганна вже об'їхала навколо світу на своєму залізному коні та не збирається зупинятись, зараз вона іде на світовий рекорд як жінка подолавша найбільшу кількість кілометрів на мотоциклі за одну подорож.

Youtube канал

Раміль Зіядов

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: az, ru.

Раміль хоч і Азербайджанець за громадянством, але Україна стала для нього рідною за час його подорожей. Раміль мандрує на велосипеді вже п'ять років та кожну зиму він приїздить до України щоб відпочити та провести час в більш теплій країні. Може це трохи дивно звучить, але враховуючи що Раміль мандрував на ровері навіть в -40 градусів, то наші зими для нього цілком комфортна температура. Цього року Раміль проїхав з України до Магадана.

Він почав вести групу в фб російською мовою.

Група в фейсбуці

Валерій Ананьєв

Способи мандрівок: пішки. Мова контенту: ua.

Ветеран, письменник, мандрівник. Певно так можна було б схарактеризувати Валеру якби впихувати його в якісь рамки. Сам же себе він інколи називає "вільною людиною". Він багато чим займається та зараз нас цікавить його мандрівна особистість. Він пройшов пішки шлях святого Якова з Парижа до Сантьяго-де-Компостела.

Наступного разу Валера збирається також пішки пройти до Північно-Льодовитого океану. До речі зараз в продажу можете знайти його книгу https://slid.com.ua/....

Youtube / Instagram

DreamUp

Способи мандрівок: велосипед. Мова контенту: ru.

Подружжя подорожують з дитиною, я б навіть сказав, що вони живуть у мандрівках, інколи зупиняються на одному місці на більш довгий час та розповідають про життя навколо та свій досвід.

Youtube канал

Олексій Коровін

Способи мандрівок: мотоцикл, велосипед. Мова контенту: ru.

Олексій багато проїхав зі своїм вірним конем, бував в Європі, Азії, знаходив пригоди у Пакистані та подолав багато кілометрів по Індії. За час своїх подорожей він зняв кілька фільмів про свої мандрівки. Надихнув та продовжує надихати своїм прикладом багатьох людей, котрі хочуть мандрувати.

Остання для Олексія подорож відбулась до Африки, де він тяжко захворів та вже не зміг повернутися самостійно. Коли ти вирушаєш у далекі і не знайомі місця, завжди є ризик, що щось піде не за планом. Ризик, що ти можеш не повернутися. Світла тобі пам'ять Олексію, ти завжди будеш для нас взірцем. Дякую тобі.

Людина все життя шукає. Вона так влаштована. Хоче цього або ні. Усвідомлює або навіть не здогадується. Вона в постійному пошуку сенсу, пошуку себе. Кожен обирає свій шлях. Хтось йогу, хтось релігію, хтось улюблене ремесло. Я для себе вибрав подорожі. Поодинокі подорожі.

Youtube канал / Facebook сторінка

Ми живемо в такий час, що звичайний життєвий уклад може різко змінитися навіть протягом одного десятиліття. Можуть повністю зникнути деякі професії. Або звичний спосіб взаємодії в суспільстві кардинально зміниться. Життя стає дуже непередбачуване.

Для сучасної людини вкрай важливо навчитися пристосовуватися до нового. Пізнавати незнане, перевіряти ще раз те, що вже знаєш, виходити за рамки звичного і розуміти межі своїх можливостей. Подорож це відмінний спосіб все це знайти, випробувати себе на міцність і дізнатися хто ти такий.

Стаття написана в рамках проекту NAЇ та присвячується світлій пам'яті мандрівника Олексія Коровіна.

Автор статті Володимир Зубков, ілюстратор Ольга Радіонова.

NAЇ — проект про Україну та українців.