Напередодні обіцяної київською владою реформи шкільного харчування в столиці, депутати Київради та чиновники Департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації влаштовують яскраві шоу, намагаючись переконати киян що їх старання «на благо».

Так, депутати Київради Г. Старостенко, В. Мондриївський та Н. Шульга ініціювали проект Постанови «Про затвердження Порядку харчування учнів (вихованців) у закладах загальної середньої освіти комунальної власності територіальної громади м.Києва».

Суть реформи досить проста — встановити абсолютну монополію на ринку шкільного харчування м.Києва, передавши цю сферу комунальним підприємствам, статус яких пропонується змінити на «комунальні некомерційні підприємства — столові». Тим самим, з привабливого ринку, ємністю в кількасот мільйонів гривень автоматично приберуть приватників.

До чого призводить монополія, українські громадяни мали можливість переконатися неодноразово. Ось тільки якщо раніше питання стосувалося тарифів на електроенергію, зв'язок і т.п., то сьогодні на кону — здоров'я і життя київських дітей.

Для того, щоб переконатися, що побоювання не безпідставні, досить заглянути в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань, до якого внесено записи про десятки досудових розслідувань стосовно посадових осіб комунальних підприємств, в тому числі щодо тих, хто організовував послуги шкільного харчування в м.Києві. Тут і прямі розкрадання коштів, і ухилення від сплати податків, неякісні продукти, що загрожують здоров'ю школярів, і прикриття «темних справ» документами померлого підприємця!

Так, в Ухвалі Деснянського районного суду м.Києва №1-кс/754/2599/17 від 26 жовтня 2017 р. (Справа №754 / 14096/17), йдеться, що «слідчим відділом Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні за № 42017100030000026 від 15.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, встановлено, що службові особи КП Зеніт Деснянського району м. Києва (код ЄДРПОУ 19027846), зловживаючи службовим становищем, тобто умисно з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, діючи в інтересах ТОВ Торговий дім Фортеця (код ЄДРПОУ 35369318) при проведенні процедур електронних тендерних закупівель використали службове становище всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним та громадським інтересам».

Але київські чиновники вирішили вчинити, як у відомому анекдоті, де говориться, що «між хом'ячком і щуром ніякої різниці, просто піарники у них різні» і помпезно презентували запуск в кількох київських школах так званого мультипрофільного харчування, широко відомого під назвою «шведський стіл».

«Картинка» вийшла приваблива — деякі батьки навіть почали питати в соцмережах, коли такий формат організації шкільного харчування буде впроваджений і в інших київських школах. Ось тільки картинка на екрані відрізняється від реального життя.

По-перше, відповідно до санітарних норм, кожна готова страва має перебувати в окремому контейнері, закритому кришкою. Якщо поглянути на фотографії, розміщені чиновниками в мережі Фейсбук, ця норма не дотримується. Але навіть якщо допустити, що кожна страва накрита кришкою, скільки потрібно часу, щоб під час сніданку, за 10-хвилинну перерву, кожна дитина відкрила і закрила кришкою кожну страву? До того ж, не кожна дитина в першому класі може нормально донести піднос, на якому знаходиться стакан і кілька тарілок.

5d2496ab59bf7.jpeg

І головне питання — персонал шкільної їдальні, який розкладає їжу по тарілках, повинен проходити обов'язковий медичний огляд і отримати санітарну книжку, а їжу необхідно класти на тарілку в рукавичках. Якщо ж їжу кожна дитина накладає собі самостійно, про яке дотримання санітарних норм може йти мова? Хто може гарантувати, що у дитини, яка самостійно накладає собі їжу, немає інфекції, яку вона передасть тим, хто буде робити це після неї? Не кажучи вже про те, що діти можуть брати їжу з загальних контейнерів не митими руками, тим самим залишаючи на тарілці бактерії! І чиновники спокійно спостерігають за цими кричущими порушеннями!

5d2496cd76212.jpg

5d249769e0803.jpg

Також, при такій організації харчування, дітям банально не вистачить перерви, щоб обрати собі їжу, покласти її на тарілку, віднести до столика і з'їсти. При цьому, діти намагаються взяти першою смачну їжу, тобто біжать до певних контейнерів, створюючи штовханину.

5d2498116004a.jpeg

Крім того, діти, які прийдуть до їдальні першими, можуть взяти кілька порцій їжі, яка їм сподобалась, а тим, хто прийде пізніше, дістанеться тільки «несмачна» каша.

5d2497a260b07.jpegОднак, кого з чиновників турбує належна організація шкільного харчування за санітарними правилами, здоров'я і безпечність життя дітей, якщо перед очима маячить можливість заробити кілька сотень мільйонів гривень, організувавши монополію на ринку шкільного харчування столиці.