5 листопада Президент підписав указ про передачу Національної академії державного управління при президентові України до сфери управління Міністерства освіти. Рішення прийнято на підставі звернення Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Простими словами — Академія, головний заклад системи підготовки держслужбовців, стане лише посередньою складовою університету!


Я, як кандидат наук державного управління і людина, яка отримала другу вищу освіту в НАДУ, наголошую на тому, що не можна урядовий заклад, який готує кадри найвищого рівня для управління державою, передавати до системи загальної вищої освіти! Місія Академії — формування сучасної управлінської еліти України, науковий супровід державно-управлінських реформ. Тут навчають керівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Викладачі — керівники органів державного управління та провідні професори й управлінці-практики. Чи можна собі уявити підтримання такого високого рівня, якщо Академія стане просто однією зі складових Університету ім. Шевченка?

Президент повинен зрозуміти, що на посади міністрів, керівників центральних та регіональних органів виконавчої влади не можна призначати людей, які не розуміють, що таке державне управління. Дивно й нерозумно брати людей з вулиці, мотивуючись лише тим, що це люди нові, тому вони зроблять щось якісно нове. Ці люди не мають ні знань, ні досвіду, ні управлінських якостей. Не може пересічний громадянин управляти важливими напрямками у державі. Потрібні професійні кадри, яких готують не один рік.

Наведу один приклад, це реальна історія одного призначення на посаду в Мінрегіонбуд. Новонароджений чиновник запитав у майбутніх колег: «розкажіть, будь ласка, чим саме міністерство займається?» Ви уявляєте цей рівень? Міцність ланцюга визначається міцністю найслабшої її ланки. То який державний апарат створюється з такими «ланками»?

Я постійно удосконалюю і підвищую свій професійний рівень, отримав декілька дипломів вищої освіти, проходив курси. У розвиток і освіту я інвестував роки. Тому зараз, коли бачу, як на державні посади призначають пустих, неосвічених виконавців, які не в змозі приймати елементарних управлінських рішень — я розумію, що держава сама себе веде до прірви. Щоб працювати у державній структурі, людина повинна мати до цього здібності, докласти багато зусиль, аби набратись навичок, зрозуміти, як працює державна машина, як взагалі проходять процеси. На це потрібен час і перш за все, професійне державне навчання.

Будь-яка комерційна структура, велика корпорація — має кадрові резерви. Тим паче його повинна мати держава. Має бути професійний заклад, який готує державних управлінців, який повинен стати кадровим резервом в нашій державі. Необхідно формувати дієві кадрові управлінські ресурси, і такою кадровою кузнею повинна бути Академія державного управління при Президентові України. Передача під міністерство освіти урівняє її з іншими навчальними закладами та повністю знецінить! Таким рішенням держава знищує систему підготовки держслужбовців.

Шановний Президенте! Академію будь-що треба зберегти! Потрібно підвищити її статус та надати повноваження формування кадрового резерву державних службовців для усіх гілок влади. Це стане надійною опорою у визначенні кадрів для вищого політичного керівництва держави.