Мій дім — моя фортеця. Люди купуть квартири, щоб почувати себе у безпеці, мати можливість відпочивати та ростити своїх дітей. Тому основна вимога до виконання будівельних робіт — це міцність та надійність. Мабуть, так думають не всі забудовники, тому що переважна більшість з них це аферисти та пройдисвіти. Близько 4 години ранку мешканці мікрорайону Озерна житлового комплексу «Чайка» у Хмельницькому прокинулися від неймовірного гуркіту, а визирнувшиу вікно, побачили, як просто з-під будинку сунеться земля. За словами одного з жителів, здавалося, ніби будинок зараз просто сповзе у прірву. До речі, глибина утвореного провалля — сім метрів!

Комісія, що прибула на місце подіїї, зафіксувала зсув грунту - посунулася частина схилу біля 11-поверхівки. Причина тому — будівельні роботи, що ведуться поруч: компанія «Будальянс» зводить тут ще дві багатоповерхівки. Забудовник сусідньої ділянки, на вул. Кармелюка 4/2, працює з порушеннями технології, при роботі не враховані та не проконтрольовані норми ДБН. У процесі будівництва не було проведено жодних зсувозахисних робіт! І тільки після надзвичайної ситуації, внаслідок якої могли загинути або постраждати люди, генпідрядник надіслав бригади, які почали робити підпірну стінку. Але в проєкті, який пройшов експертизу, вона є, дренажна система була запланована! Чому ж її не робили з самого початку?

Генпідрядником будівництва являється ТОВ Будівельний Альянс Груп, замовник — служба зовнішньої розвідки України. Будинок, біля якого стався зсув, був побудований та введений в експлуатацію в січні 2017 року ПП «Інвестиційно — маклерский дім РЕСПЕКТ». Для розслідування справи створили штаб від ОДА, міськоі ради, ДАБІ та інших зацікавлених осіб.

Ведуться розмови про відселення мешканців до готелю на деякий час, але заступник мера не вбачає такої необхідності. Люди самі виїхали з будинку, розуміючи, що залишатися вдома — означає наражати на небезпеку себе та своїх дітей. А будівельники тим счасом заперечують свою провину, замість того, щоб повністю взяти відповідальність за свою злочинну недбалість та жадібність! Ця ситуація ще раз свідчить про необхідність якісного та жорсткого контролю на кожному етапі будівельних робіт, бо в цій справі дрібниць не буває, від них залежить життя та безпека кожного з нас!

Сергій Возний, голова ГО «Об'єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю»