Що може бути краще, ніж прийти ранком вихідного дня до водойми та милуватися, як прокидається природа? І що може засмутити сильніше прогулянки вздовж річки, яка вмирає, а цю картину доповнюють металеві скелети риб, встромлені головами в землю? Якщо поцікавитись, чому річка виглядає так плачевно, то стане зрозуміло: вона вмирає. Про це кажуть екологи. А ті риб'ячі хребти — неначе пам'ятники на цвинтарі колись сповненої життя ріки. Нині річка зміліла, місцями висохла, заросла очеретом, ряскою та токсичними водоростями, які знищують рибу. А колись тут водилося більше ніж п'ятдесят видів риби! Ще сто років тому ширина ріки сягала ста метрів, а зараз вона перетворюється у болото. На зведення набережної за керівництва Карплюка злили близько 75 мільйонів гривень! Замість того, щоб вкладати ці кошти в рятування ріки!

Що вбиває Ірпінку? Масова вирубка дерев вздовж водойми, знищення торф'яних полів, забудова берегів, особливо — заплавних земель. Я вже писав про те, що зводити будівлі на цій території не можна, зміна ландшафту та масштабна забудова призведе до порушення водного балансу та до гибелі річки. Забудова заплави порушує водне та природоохоронне законодавство.

Складається враження, що влада Ірпеня не просто допускає злочинну недбалість, а навмисне, крок за кроком, з холоднокровністю вбивці, доводить ситуацію до повного знищення річки. Збудували набережну, а там недалеко і до поступової повної забудови заплавної землі. Ні для кого не секрет, що місцева влада наполовину складається із забудовників, і для них на спустошеній землі відкривається безмежний простір для забудови нових житлових комплексів. І попливуть до них гроші, гроші! Горстка злодіїв готує собі ґрунт для святкування свого життя на гибелі екосистеми Київщини.

5f326e2c8abdf.jpg



Річка потребує негайного комплексного очищення. Також вкрай важливо суворо заборонити зведення тут будинків! І жорстко карати кожного, хто намагатиметься порушити закон. Нагадаю: заплава Ірпеня входить до Смарагдової мережі України, вона повинна захищатися державою від забудов! Порушників потрібно змушувати зносити свої споруди за власний кошт і накладати на них такі штрафи, щоб нажива з будівництва житлових комплексів не перекривала їх.

Також закликаю задуматися не лише про місцевий масштаб проблеми. Малі річки наповнюють водою великі, і ми не можемо допустити їх знищення, адже це призводить до руйнування екосистеми цілої країни. Ми повинні розуміти — від наших маленьких кроків залежить, яким буде результат в кінці шляху. Якою ми зробимо нашу Україну — благодатною та зеленою, що щедро дарує життя, чи залишимо по собі пустелю з безліччю бетонних споруд, які з часом стануть схожими на ті жахливі риб'ячі скелети на набережній? Все залежить від того, візьмемо ми відповідальність на себе чи віддамо долю річки у руки місцевої девелоперської влади.

Сергій Возний, голова ГО «Об'єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю»