Нещодавно ми стали свідками жахливої трагедії на Позняках. Через втечу газу відбувся вибух такої сили, що розніс вщент декілька поверхів, а найстрашніше — забрав життя п'ятьох людей. Вісімнадцятирічна дівчина за хвилини лишилася батька, матері та брата. Це не перша біда в Україні через те, що газовій сфері не приділяється належної уваги. Ще свіжі у пам'яті події в Дніпрі у 2007 році, коли вибухом зруйнувало цілий під'їзд. Тоді було 23 загиблих. Мені дуже шкода, що є ситуації, у яких вже нічого не можна змінити, і ніякими матеріальними компенсаціями неможливо повернути найцінніше — людське життя.


Ми всі бажаємо жити у безпеці. Ми живемо у реаліях, де газ та користування ним — звична частина життя. Та важливо завжди пам'ятати: разом із користю та комфортом він несе у собі й велику небезпеку і потребує ретельного контролю та якісного обслуговування. Ця сфера вимагає достатнього фінансування, починаючи з обладнання для транспортування та експлуатації, закінчуючи гідною оплатою праці фахівців. Якщо для забезпечення безпеки та якісного обслуговування необхідно утримувати певний транспорт, то треба повноцінно виділяти на це кошти.

Існує формула, за якою розраховуються тарифи. Сюди враховується все: розвиток інвест-програм, обслуговування газопроводів, ремонти, робота аварійно-диспетчерської служби, закупівля матеріалів тощо. Є об'єм газу, який транспортується по трубах. Затрати діляться на об'єм, і з цього виходить тариф. Недофінансування по-справжньому небезпечне для людей! Якщо держава не перегляне систему правил гри для газотранспортних компаній, то трагедії такого типу будуть траплятися й на далі. На жаль.

Так, люди бажають, щоб тариф був низький, це природно. Але людям невірно подають інформацію. Ніхто не пояснює, що труби, по яких транспортується газ — гниють, пошкоджуються, амортизуються. Окрім цієї труби є ще купа обладнання, платформи, які повинні зчитувати інформацію з цього обладнання, модеми, коректори, багато чого, що потребує обслуговування. Якщо газову систему не обслуговувати належним чином, то ще раз наголошую: це загрожує великою небезпекою нам усім.

5f05c819d9e16.jpg


Робота кожного працівника газової служби варта достойної зарплатні — на професіоналах не можна економити! За моєю інформацією, на сьогодні газотранспортувальні компанії не спроможні платити достойну зарплатню своїм працівникам, тому що цю можливість їм блокує Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), не погоджуючи їм підняття зарплатні в тарифі. Тому ми маємо ситуацію, коли професіонали звільняються з газотранспортних підприємств. Для того, щоб утримати професійного працівника у галузі, йому потрібно платити належну ринкову зарплатню. Держава не цінує та не поважає професію. Знаючи про низьку зарплатню, молодь не бажає отримувати освіту та працювати в цій сфері. І виходить так, що газові системи в найближчій перспективі обслуговувати буде нікому, а це пряма загроза нашій національній безпеці.

Я розумію, що є політичні гравці олігархату, які замішані у газових війнах. Мені б дуже хотілось, щоб ці політичні війни за контроль над газотранспортною системою ніяким чином не впливали на технічний стан цієї ж газотранспортної системи. Мені б дуже хотілось, щоб держава зробила все від неї залежне, прибравши політичну складову та надавши всю необхідну нормативну підтримку газотранспортній галузі, яка враховувала б всі економічні, технічні, кадрові бідкання цієї галузі.


Сергій Возний,
голова ГО «Об'єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю»