Міністерство регіонального розвитку внесло суперпропозицію, якій позаздрили б у Фінляндії: розміщувати початкові школи на перших поверхах житлових будинків! Можна було б подумати, що дані слова — жарт, аж ні: поправки до державних будівельних норм винесені на обговорення.

Велика проблема Києва — це те, що з кожним роком житлових комплексів стає дедалі більше, чисельність будинків зростає, й за рік-другий вже з'являється новий мікрорайон. Усе б нічого, та у цій гонитві за прибутками забудовники «забувають» зводити школи та дитсадки. Вони включають їх у план, щоб отримати дозвіл на будівництво, та насправді їх не будують. А потім на молоді сім'ї, чекає сюрприз: заселяючись у нову оселю, вони стикаються з тим, що ані садка, ані освітнього закладу для їх дітей немає.

А якщо дитину приймають до школи, то вчитися там неймовірно складно, бо класи переповнені, вчителям важко контролювати таку кількість школярів та приділяти їм достатньо уваги. Про якість навчання говорити не доводиться, якщо діти вчаться у дві зміни, втомлюються і від незручного графіку, і від великої кількості учнів.

«Близько 50% міських шкіл є переповненими. Діти змушені вчитися по 35-40 учнів у класі або в кілька змін. А для малюків в перших класах це взагалі суцільний стрес», — так висловився Парцхаладзе.

Тож як заступник міністра регіонального розвитку та будівництва, президент Конфедерації будівельників пропонує розв'язувати цю проблему? Як «справжній професіонал»: а перенесімо початкові школи, хоча б частково, у житлові будинки!

Тобто — перебуваючи на посаді профільного заступника, він не вносить державницьку пропозицію, наприклад, територіальним громадам, почати процес будівництва шкіл та садків. Не підняв тему того, що це неприпустимо, коли будується така величезна чисельність будинків, а закладам для малюків та учнів не залишається місця.

Міністерство, мотивуючи тим, що у нових житлових комплексах немає місць, щоб побудувати окремі будівлі під шкільні установи, намагається просто скинути дітей у високоповерхівки! Це означає, що ні окремої території для прогулянок, ні належної охорони, ні будь-якого контролю за дітьми не буде! Які батьки погодяться на те, щоб їх дитина вчилася у звичайному будинку, до якого майже безконтрольно зможе зайти будь-хто?

До того ж, таке рішення порушує будівельні норм, у яких чітко вказано, що будівлі шкіл належить проектувати типовими, а площа озеленення повинна бути не менш ніж 40 — 50% від загальної площі ділянки. Ділянка повинна буди огороджена по всьому периметру. Я вже не кажу про інші норми, яких неможливо дотримуватися, якщо навчальні заклади перенести у звичайну високоповерхівку.

5ee88080d7b84.jpg


Маючи такий вищий склад у міністерстві, недовго чекати, що школи взагалі знесуть, а учнів розмістять у підвалах та на горищах. Це ненормальне явище — для чергової високоповерхівки, для магазинів, торговельних центрів та ресторанів місце є, лише для дітей місця не знаходиться! Тема дуже наявна вже не перший рік, а проблема не вирішується!

Потрібно ставити питання чітко та жорстко: за законом кількість учнів у школах не повинна перевищувати 1400 чоловік. Згідно з новим законом про освіту кількість учнів у молодших класах не повинна перевищувати 24 чоловіка, у середніх та старших — 30. Плануючи черговий житловий комплекс необхідно обов'язково будувати достатню кількість шкіл та садочків, щоб не вдаватись потім до таких безглуздих пропозицій, яке зараз висуває Мінрегіонбуд. Заклади для дітей повинні не залишатися у намальованих проєктах, як це відбувається зараз, а будуватися, і за цим повинен бути чіткий контроль. За недотримання норм і їх порушення забудовники повинні нести покарання.

Але чи це можливо, коли заступник міністра будівництва, який сам є забудовником, переслідує інтереси зовсім протилежні інтересам сімей, чиїм дітям потрібні комфортні умови для навчання?

Сергій Возний, голова ГО «Об'єднання позаштатних інспекторів»