Будівельна галузь в Україні давно є середовищем корупції та шахрайських схем. Ще рік тому здавалося, що цю гідру побороти неможливо, і ті, хто долучений до сфери містобудівництва, були змушені пристосовуватися до наявного положення речей. Як саме — думаю, не варто розповідати, хабарі та махінації стали таким звичним явищем, що нічого пояснювати не треба.

У тому вигляді, у якому існувало ДАБІ — це було лихо як для галузі, так і для країни в цілому, і єдиний спосіб це виправити — ліквідувати її. Закономірно, що у цій сфері, нарешті, відбуваються реформи і натомість ДАБІ постановами Кабміну створюються нові центральні органи, що здійснюватимуть державну політику з питань нагляду, контролю та техрегулювання.

Контроль якості документації повинен здійснюватися на початковому етапі, цю функцію буде виконувати Державна інспекція містобудування. Нещодавно ДІМ зареєстровано як юридичну особу. Держінспекція містобудування контролюватиме якість містобудівної документації: генплани, умови та обмеження для проектів, планів територій, зонування. Безумовно, вплив чиновників на отримання цих документів при цьому знижується, отже, можливості для корупції суттєво зменшуються.


Державна сервісна служба містобудування України займатиметься сертифікацією, реєстрацією, відмовами у видачі чи анулюванням документів, що дають право на виконання будівельних робіт, прийняття в експлуатацію об'єктів і т.д. Держагентство з технічного регулювання у містобудуванні України здійснюватиме функцію нагляду та технічного регулювання у сфері містобудування. Таким чином, з реформою по ліквідації ДАБІ, ініційованою Президентом, та появою таких органів як ДІМ та ДССУ, коли буде розділення сервісу та контролю, звичайним людям буде простіше отримувати дозволи та інші документи.

Чекаємо на планомірну та розумну подальшу роботу уряду — вирішення, яким буде розташування територіальних підрозділів, створення міжрегіональних головних управлінь, укомплектування структури відповідним керівництвом на місцях та штатом. За словами нового очільника ДІМ, працівники будуть проходити періодичну атестацію — а саме професійність кожного буде впливати на роботу структури в цілому.

Якщо все буде виконуватися чітко, організовано та за планом, то маю надію, що завдяки реформі між забудовником і державою буде створено баланс, і людям не доведеться спостерігати, як нечисті на руку забудовники порушують закони, і як Київ перетворюється на територію безглуздих висоток-мурашників, серед яких, до речі, немає місця для шкіл та дитсадків.

Сергій Возний, голова ГО «Об'єднання позаштатних інспекторів архітектурно-будівельного контролю»