Влада РФ вводить у дію закон, за яким право на володіння зброєю буде забиратися без пояснень.

Життя власників зброї у Росії докорінно зміниться. Влада у особі «Росгвардії» посилює правила отримання ліцензій на вогнепальний арсенал і пневматику, і почне процедуру відбирання зброї у осіб, які викликають у влади якісь питання. І найголовніше — відмовляти тепер можуть без пояснення причин і довічно. Детальніше про це йдеться у сюжеті одіозного каналу «Рен-ТВ».

За новими правилами, гладкоствольні рушниці, травматичні пістолети тепер не можна буде купити так легко, як раніше. Офіційна влада пояснює запровадження нових правил тим, що кількісно почастішали випадки незаконного застосування такої зброї. За словами представників Росгвардії правила законослухняних громадян торкнутися не повинні.

Головне завдання законопроекту, який презентувало ліцензійно-дозвільне управління Росгвардіі, — відсіяти неадекватних здобувачів ліцензій. За приклад ставлять «тверського стрільця», або агресивних водіїв, які практично щодня влаштовують стрілянину з травматичних пістолетів на дорогах. Найреволюційніший пункт у законопроекті: Росгвардія зможе без пояснення причин відмовити в ліцензії будь-якому, навіть несудимому, психічно здоровій і юридично бездоганному людині.

«Ми не пояснюємо причини. Це можуть бути причини, в тому числі, і закритого характеру, які не підлягають офіційному опублікуванню. У США, я пошлюся на досвід цієї країни, у них є таке право, воно давно діє. Вони відмовляють власнику в праві на зброю, не пояснюючи, з якої причини. у них є там, по-моєму, в американському законодавстві, поняття „неблагонадійність“, — розповів Леонід Веденов, генерал-майор поліції, начальник Головного управління державного контролю та ліцензійно-дозвільної роботи Росгвардіі.

Права на зброю позбудуться люди, у яких є вже давно погашена судимість за будь-які злочини, вчинені в стані алкогольного сп'яніння. До спиртного в законопроекті взагалі особливе ставлення. Навіть незначний проступок в п'яному вигляді авторами поправок розцінюється як свідчення того, що людина, випивши, втрачає над собою контроль.

Паралельно з посиленням правил для порушників Росгвардія пропонує спростити життя законослухняним власникам зброї. Зокрема, розглядається питання про продовження терміну дії ліцензій з 5 до 15 років.

Але очевидно, що головна причина таких заходів криється не у поведінці неадекватних росіян. Питання давно обговорювалися, і приймати більш жорсткі заходи ніхто не збирався навіть після резонансних подій. Огляд ситуації дозволяє виявити страхи влади перед масовим застосуванням зброї у разі заворушення. Відомо, що силові структури СРСР завжди забирали ліцензійну зброю у населення у разі погіршення криміногенної ситуації. Так, на Кавказі на початку 90-х років у населення відбирали легальну зброю, через що пересічні громадяни виявилися беззахисними перед бандитами і під час етнічних „чисток“. Імовірно, через захмарні показники бідності і невдоволення населення політикою влади, населення РФ все більше виявляє своє невдоволення. А Кремль почав планово відбирати зброю перед виборами у населення, якому не довіряє, і яке не довіряє владі. А тому, це свідчить про зростання соціальної напруги у російському суспільстві, і майбутні вибори відбудуться вже зараз оцінюються як складні і з важкими наслідками.