Самопроголошений керівник терористів Донбасу Захарченко діяв за вказівкою кремлівських кураторів, які сподіваються централізувати окуповані території.

Нещодавня заява ватажка терористів Донеччини розбурхала інформаційне затишшя у оголошеному Заходом «хлібному перемир'ю» у зоні бойових дій на Донбасі. Аналітики вже розглянули цей інфовкид з різних точок зору, але головна мета Кремля у створенні цієї інфохвилі залишається незрозумілою. Адже після подібних гучних промов Москва, зазвичай, починає певні дії.

Відтак, спробуємо розібратися у ситуації. А для цього нам варто розуміти логіку дій кремлівських окупантів на Донбасі. В першу чергу варто зауважити на те, як формувалися терористичні республіки «ЛДНР» — за ще радянським принципом «змагальності» між різними спецслужбами, кураторами і «смотрящіми». У такий спосіб легше контролювати потоки фінансів, які вкидалися у проект «Новоросія». Саме тому із вуст терористів ми постійно чуємо компромати на інших терористів, яких звинувачують у розкраданні «народного добра», гумконвоїв, пограбувань підприємств чи «віджимів» чужого бізнесу. А тому, усі терористичні квазіутворення на Донбасі станом на літо 2014 року опинилися під контролем різношерстних і різноетнічних бандформувань і сфер впливу: кавказьких земляцтв, «казаков» Козіцина, банд під управлінням ФСБ, ГРУ, військ РФ та місцевих кримінальних авторитетів. Для впорядкування цими по суті малокерованими бандами почали запроваджувати централізоване управління, спочатку за допомогою незаконно проголошених «лідерів республік» — Захарченка і Плотніцького. Однак, у 2014 році, їх влада була більше номінальною, і всім керували з Москви. Вже з осені 2014 року кремлівські куратори почали боротьбу з непідконтрольними бандами, які відмовлялися слухати центрального керівництва, або ж спокусилися контролювати фінансові потоки самостійно — в обхід ценртальних «смотрящіх». Спочатку зачистку провели проти банд Козіцина, а згодом банди «Бетмена» та інших терористичних груп окупованої Луганщини, які, по суті, утворили самостійні райони, і не бажали виконувати команди зверху.

У такий спосіб впродовж 2015 року були зачищені майже усі непідконтрольні банди та райони, і всі терористичні утворення були злиті у два окремі «корпуси», відповідно на територіях Луганщині та Донеччині, яка знаходиться під контролем РФ. Приблизно тоді ж почалися розмови про злиття «ДНР» та «ЛНР» у одне квазіутворення для зручності управління. Однак, куратори через Плотніцького та Захарченка оголосили про неможливість наразі об'єднати «народ новоросії» в одне ціле.

За останні два роки на окупованих територіях відбулося кілька масштабних перерозподілів майна і потоків, які насичували ці землі фінансами. Це не лише підприємства, — вивезені в РФ, чи залишені в ЛДНР. У першу чергу це потоки з РФ від гумконвоїв, фінансування на оплату бандформувань, кеш із наркотрафіка, продажу рабів. У літній сезон упродовж 2015-2016 рр. Захарченко заробляв заробітками на жнивах — із Ростовської області та Кубані приганялися комбайнери, які викошували у різних агропідпримствах врожаї зернових. Цього року, вочевидь, варто очікувати на такі ж «подарунки» місцевим селянам. Усі згадані потоки постійно перерозподілялися між місцевими бандитами, які показуються у ЗМІ як управлінці «ЛДНР», та армійськими з'єднаннями РФ, які, по суті, і ведуть війну проти України, і утримують порядок на захоплених територіях. Саме для їх утримання і намагаються перерозподілити фінанси у Кремлі. За різними оцінками загальна кількість військ армії та бандформувань на окупованих територіях Донбасу становить від 25 до 40 тис чоловік (під час загострення бойових дій їх кількість зростає). Наразі головні потоки на найманців ідуть до Сирії. А відтак, виплати на Донбас суттєво скоротилися. І контроль за цим велетенським окупаційним господарством вирішили передати младоолігарху Курченку. Про це неодноразово писали і говорили як в Україні, так і на Донбасі. А відтак стає очевидним, що заява Захарченка була написана одним із кураторів, який зараз працює над цим проектом Курченка.

Сама назва «Малоросія» свідчить про те, що ідея могла зародитися лише у кремлівському кабінеті. Як і подача заяви Захарченка: було видно, що головний терорист ДНР з ускладненнями читав і видавав малозрозумілі формулювання. А відтак — і ідея ця не його. Той же факт, що Плотніцький відхрестився від заяви про «утворення Малоросії» свідчить про самоуправство якогось кремлівського куратора — не всі ключові гравці погодилися з ідеєю. Та й не всі гравці хочуть відступатися навіть дещо пересохлих потоків. Однак, це не означає, що в окупованих землях Донбасу не почнуться зміни. Вочевидь, Москва вирішила не просто скоротити фінансування поки що обтяжливих для неї терористичних банд ЛДНР. Вони планують черговий переділ, у результаті чого можна очікувати на появу нових «лідерів» різного рівня, і ліквідацію старих, надто нахабних.