Після скандального міжнародного енергетичного форуму в Монако, де поряд із урядовцями від БПП був присутній не засуджений екс-міністр Януковича Злочевський, чиновники почали заперечувати спілкування, зафіксоване журналістами.

2 червня 2017 року у Монте-Карло (Монако) відбувся енергетичний форум, на якому поруч з українськими урядовцями був присутній спочатку оголошений злочинцем, але так і не засуджений українськими правоохоронцями колишній міністр екології Микола Злочевський. Отримавши доступ до надр екс-міністр казково збагатився, і ривком почав освоювати ринки Європи, чим привернув увагу навіть іноземних правоохоронців.

593a80eaaa8db.jpg

Як бачимо, під час форуму права рука Володимира Гройсмана віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон, народний депутат від БПП і голова податкового комітету Ніна Южаніна (екс-головбух «5 каналу») та заступник керівника Міністерства енергетики з питань європейської інтеграції Наталія Бойко радісно позують із начебто ворогом, представником злочинного режиму Януковича.

Коли після розголосу піднявся скандал, Южаніна виступила перед журналістами із заявою. Згідно неї, вона заперечує спілкування з колишнім міністром екології Миколою Злочевським на Міжнародному форумі з питань енергетичної безпеки майбутнього в Монако, а «про присутність Злочевського не було заявлено, по-перше, а по-друге, я навіть до сьогоднішнього дня не знала, що це він ... Ми не спілкувалися, я до сьогоднішнього дня сумніваюся, що це він», — заявила на своє виправдання депутат.

Варто зауважити, що сам форум був скликаний власне Миколою Злочевським, і однією зі співведучих була одна з доньок екс-міністра — Карина.

593a827ee46c0.jpg

А той факт, що українські урядовці знали куди їхали і у кого брали інтерв'ю свідчить і сюжет «5 каналу».

Ініціатор форуму олігарх Злочевський господарював на заході у звичному йому малиновому піджаку, потискаючи руки усім присутнім.

Влада, яка називає себе спадкоємицею Майдану, все більше і явно розкриває свої зв'язки із олігархами Януковича. Спочатку усіх шокували візити вищого керівництва держави до Австрії на переговори із Дмитром Фірташем, потім почали випливати схеми, які нова влада продовжила із Сергієм Курченком, «роттердамською» аферою Ріната Ахметова та більш дрібніших олігархів. Однак, це були здебільшого внутрішні, закриті заходи. А цього разу влада вляпалася у міжнародний скандал, де офіційні урядовці нової влади співпрацюють із оголошеним вдома злочинцем. Це, насправді, діагноз усій системі: ніяких реформ і очікувань на боротьбу з корупцією не варто і сподіватися. Влада відновлює усі корупційні схеми, і продовжує співпрацювати зі «злочинцями старого режиму». І це не високопарні слова, адже, як відомо, за більш як 3 роки нового режиму не був посаджений ні один злочинець ані часів Януковича, ані нинішніх «реформаторів». У кращому разі відбувалося масштабне затримання, суд, і злодіїв відпускали, виправдавши за звинуваченнями.

Відтак, у справі Злочевського залишається нерозгаданим питання: коли він та його родина офіційно повернуться в Україну? Адже про це свідчить поновлення діяльності на їх сайті.

Довідка: У 2014 році після Революції гідності, Злочевський фігурував у судовій справі у Великій Британії про замороження $23 млн. на рахунках британського відділення банку BNP Paribas. Департамент із шахрайства (Serious Fraud Office) стверджував у суді про «підстави вважати, що захисник [Злочевський] вдався до кримінальної діяльності в Україні, і що кошти на рахунку в BNP були доходами від цієї кримінальної діяльності». На думку слідчого, перебування Злочевського на посаді міністра екології та природних ресурсів і володіння компанією Burisma було «прямим конфліктом інтересів». Під час перебування Злочевського на різних посадах в уряді Януковича у 2010-2014 рр. Burisma отримала дев'ять ліцензій на розробку родовищ в Україні і збільшила виробництво всемеро.

У 2015 р. суддя британського суду закрив справу за відсутності доказів і розблокував переведення $23 млн. із BNP Paribas на Кіпр, як того вимагав власник рахунку.