Опитування Левада-центру свідчать про схвалення жителями РФ терору ЧК та КДБ.

Кремлівська пропаганда культу побєдобєсія і «хорошого Сталіна» дає свої плоди: опитування Левада-центру свідчать, що у все більшої кількості громадян Ерефії терористична діяльність каральних органів викликає позитивне сприйняття.

Кількість росіян, які асоціюють Всеросійську надзвичайну комісію (ВЧК) з політичним терором і репресіями інакомислячих, з 1997 року впало удвічі — з 23 до 12%. Про це свідчать підсумки січневого опитування Левада-центру про ставлення росіян до радянських спецслужб.

Соціологи, зокрема, задавали питання: «Чи знаєте ви, чим займалася ВЧК?», На який респонденти могли дати більше однієї відповіді. З'ясувалося, що росіяни все менше асоціюють спецслужбу з «боротьбою з противниками радянської влади, контрреволюцією і саботажем» (зниження з 1997 року з 40 до 32%) і боротьбою зі злочинністю (з 42 до 28%), але при цьому все частіше пов'язують ВЧК з контррозвідкою (зростання з 9 до 15%) і розвідкою (з 8 до 13%). Про це повідомляє РБК.

5a8ee88583907.png


Всеросійська надзвичайна комісія з боротьби з контрреволюцією і саботажем при Раді народних комісарів, що стала «предком» ОГПУ, НКВД, МГБ та КДБ, була створена 20 грудня 1917 року і проіснувала до 1922 року. Ідеологом створення структури був Владімір Ленін-Ульянов. З початком громадянської війни ВЧК отримала надзвичайні повноваження, в тому числі і право позасудового розстрілу противників радянської влади — масові вироки революційних трибуналів стали частиною червоного терору.

Соціологи виявили також зростання позитивних асоціацій, що викликаються діяльністю Комітету державної безпеки (КДБ). Якщо про захист інтересів держави і держтаємниці в грудні 2000 року в зв'язку з КДБ згадували 22% респондентів, а в грудні 2007 року — 31%, то в січні 2018 року — вже 41%.

Зростання негативних асоціацій з КДБ у громадян незначне. Якщо зі стеженням і доносами КДБ у 2007 році пов'язували 15%, то в 2018-му — 19%. У той же час з 2000 року КДБ стали менше пов'язувати з репресіями і часом Великого терору — 1937 роком (падіння з 22 до 17%). З 2000 року все більше респондентів вважають, що серед чекістів служили професіонали і «дурнів там не тримали» (з 12 до 15%). З 8 до 15% зросла кількість відповідей, що зв'язують КДБ з боротьбою з корупцією в брежнєвські і андроповські роки.

КДБ при Раді міністрів СРСР був створений в 1954 році. Ця структура прийшла на зміну НКВД, ОГПУ і МГБ. КДБ отримав повноваження в сфері оперативної та розшукової діяльності, розвідки і контррозвідки, охорони державних кордонів, захисту радянської еліти, а також боротьби з інакомисленням.

Опитування Левада-центру було проведено 19-23 січня 2018 року по репрезентативній всеросійській вибірці міського та сільського населення чисельністю 1,6 тис. Осіб у віці 18 років і старше в 137 населених пунктах 48 регіонів країни. Дослідження проводилося на дому у респондентів методом особистого інтерв'ю. Статистична похибка при вибірці 1,6 тис. Осіб (з ймовірністю 0,95) не перевищує: 3,4% для показників, близьких до 50%; 2,9% для показників, близьких до 25% / 75%; 2,0% для показників, близьких до 10% / 90%; 1,5% для показників, близьких до 5% / 95%.

ВЦИОМ опитував респондентів щодо оцінки роботи ВЧК в листопаді 2013 року. Тоді близько третини опитаних (37%) висловили думку, що чекісти принесли більше користі країні, ніж шкоди; п'ята частина респондентів (20%) негативно оцінили їх роботу. Люди у віці 60 років і старше в два рази частіше, ніж молодь, називають підсумки діяльності ВЧК корисними для держави (50 і 25% відповідно). Російські спецслужби, на думку росіян, повинні рівнятися на президента Росії Володимира Путіна (21%), керівника ВЧК Фелікса Дзержинського і генсека ЦК КПРС і голови КДБ Юрія Андропова (по 17%), показав той же опитування.

Причини показників

Соціолог Левада-центру Дєніс Волков назвав кілька причин поліпшення ставлення росіян до радянських спецслужб. На його думку, це пов'язано із загальним підвищенням легітимності держави і силових органів після референдуму в Криму і війни в Сирії, відсутністю критики роботи спецслужб по ТБ і переважним позитивним чином чекістів у фільмах і серіалах.

«Навряд чи у держави є комплексна програма щодо поліпшення іміджу спецслужб», — сказав РБК Волков. Але при цьому зміна ставлення росіян до чекістів він пов'язує в тому числі з тиском влади на організації, що займаються історією політичних репресій. Так, з 2014 року Мін'юст почав включати різні структури «Меморіалу» — НКО, яка займається дослідженням політичних репресій в СРСР, — в перелік іноагентів.

Позитивне ставлення росіян до спецслужб пов'язано з наростаючим запитом на посилення порядку та справедливості, припустив директор Центру економічних і політичних реформ Микола Миронов. «Правова незахищеність, корупція і соціальні проблеми турбують громадян, і на тлі багаторічної міфологізації історії зміцнюються позитивні асоціації з радянським, в тому числі і сталінським часом, — сказав РБК політолог. — Проте тема репресії не зжита: багато негативно ставляться до радянської каральної системи і не хотіли б її повторення і в даний час ».

Позитивне ставлення громадян до спецслужб провідний науковий співробітник Інституту соціології РАН Леонтій Бизов пов'язує з «типовим синдромом оборонної свідомості». Як приклад він навів результати опитувань свого інституту, згідно з якими більше 60% респондентів пов'язують проблеми країни з діяльністю зовнішніх ворогів Росії (США, ЄС або п'ята колона) і лише 30% — з внутрішньополітичними аспектами. «Пропаганда вселяє людям відчуття» обложеної фортеці «, тому люди і пов'язують проблеми країни з Заходом, а не, наприклад, з помилками економічного планування або роботи влади», — зазначив Бизов. За його словами, в подібній картині світу в масовій свідомості зростає роль спецслужб, які повинні, як і в 1930-і роки, займатися «боротьбою з шкідництвом і викривати внутрішніх ворогів».