5f8ebcfeaf91b.jpg«ПВК Вагнера»

Збройне формування, за численними свідченнями діяло (і діє) на території України, Сирії та ряду африканських країн з 2014 р.

Керівники

Гуляєв Євген Аркадійович – керівник служби безпеки Євгена Пригожина. За наявними даними, мав безпосереднє відношення до створення і формування «ПВК Вагнера». Крім того, також курирував (принаймні, на початковому етапі) діяльність «фабрики тролів» і «фабрики медіа». У травні 2016 р потрапив на відеозапис серед співробітників компанії «Конкорд» при затриманні на площі Трезіні оперативниками ФСБ автомобіля з Євгеном Пригожиним за незаконне використання спецсигналів. У минулому – оперативний співробітник ленінградської і петербурзької міліції, починав в Управлінні спеціальної служби міліції (до середини 1990-х років існував такий підрозділ, що відповідав за роботу з іноземцями), закінчив службу в ГУ МВС по Північно-Західному Федеральному Округу. Згідно з деякими даними, в 2019 був звільнений Євгеном Пригожиним.

Є дані, що допомогу безпосередньо в підборі особового складу ПВК Гуляєву надавав його знайомий Віктор Коритов – колишній співробітник КДБ, заступник голови правління «Газпромбанка».

Уткін Дмитро Валерійович (позивний «Вагнер») – керівник «ПВК Вагнера» з моменту створення в 2014 р. Раніше служив в ГРУ, до 2013 р. був командиром 700-го окремого загону спеціального призначення 2-ї окремої бригади спеціального призначення Головного управління генерального штабу Збройних сил Російської Федерації (місто Печори Псковської області). Після звільнення в запас працював у приватній військової компанії Moran Security Group, потім в ПВК «Слов'янський корпус» (дочірня структура зареєстрованого в Гонконзі Slavonic Corps Limited). Підполковник запасу, кавалер чотирьох орденів Мужності. З червня 2017 р знаходиться під санкціями США. Трошев Андрій Миколайович (позивний «Сєдой») – один з керівників «ПВК Вагнера» (преса називає його «другою особою» і «виконавчим директором» ПВК). Народився 5 квітня 1962 року, закінчив Ленінградське артилерійське училище. Служив в ВДВ, брав участь в бойових діях в Афганістані та Чечні. Після звільнення з армії служив в ОМОНі і СОБРі, до 2014 р був командиром СОБР при ГУ МВС по ПЗФО. Нагороджений двома Орденами Червоної зірки та двома Орденами Мужності. Герой Росії за взяття Пальміри в 2016 р.

З 2016 р Трошев очолює Санкт-Петербурзьку регіональну громадську організацію «Ліга захисту інтересів ветеранів локальних війн і військових конфліктів». Вона також пов'язана з ПВК – зокрема, володіє каплицею в пам'ять про загиблих бійців, побудованої близькими до Пригожину компаніями в Краснодарському краї поруч з полігоном Молькіне, де, за даними ЗМІ, знаходиться тренувальна база «ПВК Вагнера». Засновниками Ліги, крім Трошева, виступили Олег Єрохін і колишній оперативник ГУ МВС по Північно-Західному Федеральному Округу Сергій Губанов, також афілійований з Євгеном Пригожиним (за даними преси, в 2017 р за завданням служби безпеки підприємця він відвідував Сирію для проведення випробувань отруйних речовин).

Командири

Кузнецов Олександр Сергійович (позивний «Ратибор») – за даними ЗМІ за 2017 р командир 1-й розвідувально-штурмової роти. У «ПВК Вагнера» з 2014 р. Народився 10 серпня 1977 р селі Нікольське Гатчинського району Ленінградської області, закінчив Санкт-Петербурзьке вище загальновійськове командне двічі Червонопрапорне училище імені С. М. Кірова. У 2008 р, будучи командиром роти спецпризначення в званні майора у Солнечногорську Московської області, був заарештований за підозрою у викраденні людини та у грабежі; в 2010 р. засуджений і відправлений до колонії, в 2013-у р. – звільнений за УДЗ. За деякими даними, отримав важке поранення восени 2019 р., проходив лікування в клініці СОГАЗ. Жемчужний Андрій Вальтерович – за даними ЗМІ за 2017 р., він – заступник командира з озброєння і техніки. Народився 14 липня 1970 р. У 1991 році закінчив Харківський інститут танкових військ. На 2017 р. проживав в Москві. Єрмолаєв Олександр Єлізарович – за даними ЗМІ за 2017 р. заступник командира з виховної роботи. Народився 18 квітня 1966 р. У 1991 році закінчив Вище військово-морське училище підводного плавання (Санкт-Петербург). Служив в Штабі Північно-Кавказького військового округу. На 2017 р. проживав в Краснодарі.

Акаунт в «Однокласники»: https://ok.ru/profile/494574736704 .

Кім Сергій Борисович – за даними ЗМІ за 2017 р заступник начальника штабу – начальник оперативного відділення. За наявними відомостями, був одним з перших, хто встановлював зв'язки в Судані – з весни 2017 р. Народився 23 липня 1968 року в м. Уштобе (Казахстан). На 2017 р. проживав в Санкт-Петербурзі.

Соціальні мережі:

«Вконтакте»: https://vk.com/sergeikim «Однокласники»: https://ok.ru/s/.kim Рехман Віктор Антонович – за даними ЗМІ за 2017 р. – заступник начальника штабу – начальник служби озброєння і техніки. Народився 27 квітня 1961 р. У 1985-му закінчив Челябінське вище танкове командне училище. У 1985-1990 рр. служив в навчальному танковому полку у військовому гарнізоні «Барановський» (Приморський край). На 2017 р. проживав в Краснодарі. Телефон +7918 2395023.

Соціальні мережі:

«Вконтакте»: https://vk.com/id398095531 «Однокласники»: https://ok.ru/profile/582486999316

Інструктори

Захаров Валерій Миколайович – фігурує в ЗМІ як керівник групи інструкторів в «ПВК Вагнера». Є радником президента Центральноафриканської республіки з безпеки, має подвійне громадянство – РФ і ЦАР. Афілійований з компанією «М-Фінанс», імовірно, пов'язаної з Євгеном Пригожиним. За однією з версій, безпосередньо причетний до загибелі журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка на території ЦАР в 2018 р. У 1990-і роки працював в підрозділі зовнішнього спостереження ГУВС по Петербургу і Ленобласті, на початку 2000-х перейшов на аналогічну посаду в Північно-Західне управління митниці. Пізніше займався бізнесом, пов'язаним з консультуванням, і співпрацював зі службою безпеки структур, що працюють в інтересах Євгена Пригожина. Сотов Олександр Олександрович – співробітник «ПВК Вагнера» приблизно з 2017 р., працював на території ЦАР як інструктор по зовнішньому спостереженню, контрспостереженню, вербуванню та агентурній роботі. Значився співробітником компанії «М-Фінанс», імовірно пов'язаної з Євгеном Пригожиним. За даними ЗМІ, також був помічником радника президента ЦАР Валерія Захарова (див. вище), спільно з яким імовірно разом служив; як і Захаров, міг мати відношення до загибелі журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка в 2018 р. Народився 2 червня 1976 р. Санкт-Петербурзі. У 2003 році закінчив Санкт-Петербурзьку академію фізичної культури імені Лесгафта, потім імовірно навчався в Санкт-Петербурзькому університеті управління та економіки. За даними преси, є колишнім офіцером Внутрішніх військ МВС РФ, в карному розшуку почав працювати після закінчення школи. На початку 2000-х зайнявся охоронним бізнесом.

Колишні співробітники

Богатов Андрій Михайлович (позивний «Бродяга») – колишній командир 4-ї розвідувально-штурмової роти. Народився 3 січня 1989 року в м Старий Оскол Білгородської обл. Навесні 2016 був важко поранений під Пальмірою, втратив руку, але залишився на службі; був переведений на посаду командира роти охорони заводу Хаян. Герой Росії. На даний момент, ймовірно, залишив «ПВК Вагнера». Чупов Сергій (позивний «Чуб» або «Чупа») – колишній заступник командира з бойової підготовки, загинув під Дамаском в початку 2016 р. За даними преси, знаходився в складі «ПВК Вагнера» з моменту заснування в 2014 р. Майор запасу, закінчив загальновійськове училище в Алма-Аті, воював в Афганістані і Чечні, служив у внутрішніх військах МВС. Звільнився в запас у кінці 1990-х рр.

Бізнес-структури

У даному розділі представлені керівники і співробітники компаній, пов'язаних з діяльністю «ПВК Вагнера» і «африканськими проектами» Євгена Пригожина.

Єрохін Олег В'ячеславович – генеральний директор ТОВ «Євро Поліс» до листопада 2019 р. Вважається, що дана юрособа використовується «ПВК Вагнера» для укладення угод і для інших дій офіційного характеру – зокрема, в 2017 році компанія уклала меморандум з урядом Сирії, зобов'язавшись в обмін на частку видобутку нафти і газу звільняти і охороняти об'єкти нафтогазової інфраструктури, захоплені противниками режиму Башара Асада. Разом з одним із керівників «ПВК Вагнера» Андрієм Трошевим Єрохін був засновником громадської організації «Ліга захисту інтересів ветеранів локальних війн і військових конфліктів». Раніше служив бійцем в СОБР ГУ МВС Росії по ПЗФО, потім – старшим оперуповноваженим з особливо важливих справ в оперативно-розшуковій частини № 1 того ж управління. Чекалов Валерій Євгенович – за деякими даними, один з найбільш високопоставлених менеджерів, які працюють на Євгена Пригожина. Керівник і власник 50% в статутному капіталі АТ «Нева», є засновником ТОВ «Євро Поліс», афілійованим з бізнес-структурами Пригожина. Ще 50% в АТ «Нева» належить Александровій Діні Дмитрівні, спільно з якою Чекалов володів ЗАТ «Колектив сервіс» (основний вид діяльності – консультування з питань комерційної діяльності та управління). Мандель Андрій Сергійович – генеральний директор і співвласник (0,1% в статутному капіталі) ТОВ «М Інвест», золотодобувної компанією, афілійованої з Євгеном Пригожиним. У 2018 р. підрозділ компанії під ім'ям Meroe Gold приступив до розвідки золота в Судані; в цьому ж році ще одна (імовірно) структура компанії Lobaye Invest почала пошуки золота в Центральноафриканській республіці (див. нижче). За даними преси, через ТОВ «М Інвест» була організована доставка російських найманців (імовірно, з «ПВК Вагнера) і озброєнь в Судан на початку 2019 г. Варто відзначити, що фактично має право на ТОВ „М Інвест“ є АТ „Дельта“, 50 % в статутному капіталі якого належить підприємцю Ушакову Євгену Михайловичу, також пов'язаному зі структурами Пригожина. Раніше також був засновником компанії „Еврогрупп“, афілійованої з Євгеном Пригожиним. Компанія одержувала масштабні контракти Міноборони на ремонт військових містечок. Ходотов Євген Гарійовіч – за даними преси, є генеральним директором гірничодобувної компанії Lobaye Invest, в 2019 р. отримала дозвіл на розробку родовищ алмазів і золота в містах Центральноафриканської республіки. Lobaye Invest вважається дочірнім підприємством „М-Інвест“ – золотодобувної компанії, імовірно пов'язаної з Євгеном Пригожиним і „ПВК Вагнера“ (див. Вище). За деякими даними, російські фахівці, що працюють на території ЦАР за завданнями Пригожина, офіційно оформляються в штат Lobaye Invest. Раніше Ходотов був генеральним директором ТОВ „М-Фінанс“ (основний вид діяльності – видобуток дорогоцінних каменів, кварцу, слюди, мусковіту і т.д.), що також вважається афілійованим з Пригожиним. Згідно з інформацією ЗМІ, раніше Ходотов працював в петербурзькому регіональному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю. Ситий Дмитро Сергійович – за даними ЗМІ, належить до засновників гірничодобувної компанії Lobaye Invest (див. Вище) і одним з помічників і перекладачів радника президента ЦАР Валерія Захарова. Також згадується в ЗМІ як перекладач політолога Євгена Копотя і як співробітник компанії „М-Інвест“. Раніше працював в „Агентстві інтернет досліджень“. Ситий народився 23 березня 1989 року, закінчив факультет торгової та митної справи Санкт-Петербурзького економічного університету в 2011 р. Надалі навчався в Міжнародному університеті Каталонії і в бізнес-школі SKEMA в Парижі, пройшов мовні школи у Великій Британії та Іспанії.

https://opad.org.ua/archives/7307

З попередніми частинами дослідження можна ознайомитися за посиланнями:

https://opad.org.ua/archives/7199

https://opad.org.ua/archives/7247

https://opad.org.ua/archives/7251