В Україні стартує проєкт PLUS 1, який покликаний продемонструвати українському суспільству, а потім і світу, як формується людина, що готова битись за свої цінності та переконання. В центрі уваги проекту – загиблі герої війни з Росією, що почалася в 2014 році й триває досі.

Офіційний старт проекту запланований в Києві 29 серпня – на День пам'яті захисників України (роковини Іловайської трагедії). В рамках проекту буде презентовано фотовиставку, присвячену героям російсько-української війни.

Експозиція складатиметься з 22 фотостендів, де, через призму авторських фотографій французького фотографа українського походження Юрія Білака українські сім'ї розповідатимуть історій своїх близьких – загиблих на війні з Росією українських військових. Кожна сім'я обрала одну сімейну реліквію – річ, яка є найбільшим нагадуванням про своїх рідних: чи то батьківська куртка, чи гітара, чи лицарські обладунки, чи книги. Біля кожної фотостенду у скляному боксі стоятиме цей родинний артефакт, який відображатиме своєрідне продовження відсутньої на фото людини.

Щоб додати історіям художнього обрамлення, українські митці та мисткині пишуть есеї про кожну з сімей-учасниць проєкту. Юрій Андрухович, Олександр Ірванець, Брати Капранови, Лариса Денисенко, Василь Шкляр, Ярослав Грицак, Наталя Гурницька, Ольга Духніч, Макс Лижов та інші автори долучились до написання есеїв. Експозиція стане центральною частиною інформаційної кампанії, яку буде проведено в Україні та закордоном в рамках культурної дипломатії.

Героями проекту стали вчорашні вчителі, журналісти, будівельники, програмісти, моряки, студенти, кадрові військові. Як і більшість з нас, багато з них вчора були цивільними, а вже завтра — військовими. Тут зібрані історії людей з Маріуполя, Житомира, Харкова, Коломиї тощо. Команда проекту показала всю ширину географії, яка у війні зблизила громадян України у боротьбі за право на вільне життя, перш за все розповідаючи про них, як про звичайних людей, зі своїми перемогами та поразками.

Серед героїв проекту — співак французької опери Василь Сліпак, український заробітчанин Володя Дорох, що десять років жив у США, японіст Свят «Скельд» Горбенко, моряк Андрій Назаренко. Це проект про тих, хто присвятив частинку себе створенню модерної України. Стаючи на захисті цінностей демократії та свободи, вони стали оборонцями не лише України, а й цілої Європейської цивілізації.

«PLUS 1 — це платформа для розповідей людських історій. Бо кожен чоловік та жінка, що вдягали військову уніформу, залишаються перш за все людиною – зі своїми перемогами та поразками, вадами, мріями, переживаннями та любов'ю.

Плюс одна людина, плюс один українець, плюс один син, батько, які воюють на східному фронті. Це плюс одна сестра, дружина, донька на вогневих рубежах визвольних змагань. Плюс один захисник. Плюс один воїн. Плюс одна втрата. Це плюс одна по-справжньому демократична країна.

Кожен військовий вартий того, щоб його історія була почута. Адже кожна військова втрата для нас — значуща і болюча. Це платформа людських історій для діалогу з сім'ями, що зазнали втрати під час війни», — розповідає Марина Лук'янова, директор ГО «Євроатлантичний курс», організатор проєкту.

З детальнішою інформацію ви можете ознайомитися на сайті проекту:

http://www.plusone.org.ua/uk/

Інтерактивний ролик проєкту – за посиланням: