Завдяки наполегливості активіста Руху Опору Капітуляції Кропивницького Дмитра Сінченка Державне бюро розслідувань відкрило кримінальну справу за фактом можливої державної зради за спроби узаконити проросійську автономію окупованих територій Донецької і Луганської областей.

Дмитро Сінченко зазначив, що провадження відкрито Територіальним управлінням ДБР, розташованим у місті Миколаєві, за його заявою.

Реалізація цього задуму, ймовірно, почалася під час саміту лідерів «нормандського формату» з підписання нових домовленостей на розвиток так званої «політичної частини» Мінських протоколів (т.з. «формула Штайнмаєра»), з подальшим ухвалення відповідних законів більшістю українського парламенту, та спробами прийняття змін до Конституції України.

«Існування автономії в ОРДЛО призведе до подальшої автономізації інших українських територій, а відтак – до повзучої федералізації і подальшого розвалу України на частини. За умов активного втручання Росії така автономія стане прикладом автономізації для решти регіонів, а також плацдармом для сприяння і допомоги подальшому відділенню інших територій України. Відтак автономізація Донбасу може лише відтермінувати воєнний конфлікт з Росією, який в подальшому поглибиться, призведе до нових окупацій та анексій українських територій іноземними державами, а також нових воєн за ці території», — йдеться у заяві Сінченка.

У ДБР попередньо кваліфікували провадження за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), яка передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Нагадаємо, раніше за позовом Дмитра Сінченка Верховний Суд України відкрив провадження у справі щодо ненадання президентом України Володимиром Зеленським публічної інформації.