Зараз переважну більшість обстежень становлять хворі на COVID-19. Сьогодні у передсвятковий день хворих було небагато, але випадки були цікавими, тому з'явилися час і бажання про них розповісти. Думаю, це може бути цікавим не тільки лікарям, але й звичайним людям – побачити, як виглядає коронавірусна хвороба. Скріншоти сканів зроблені з екрану, прізвища хворих обрізані.

5fecc5cca5800.png

Хвора К., 66 років, кашель зрідка, температури немає, має цукровий діабет. Виявляються субплевральні вогнища за типом «матового скла». Типова КТ-картина двобічної полісегментарної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.


5fecc5f84668b.png

Хворий К., 70 років, кашель зрідка, температури немає. Субплевральні вогнища за типом «матового скла». КТ-картина двобічної полісегментарної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.

Все більше з'являється хворих середнього віку з коронавірусною пневмонією, зокрема це подружжя П.


5fecc61a9a7ed.png

Хвора П., дружина, 42 років, є кашель, температури немає, втрата нюху та смаку. Субплевральне зниження прозорості за типом «матового скла» (гіпостатичний ефект) та одиничне вогнище лівої легені. КТ-картина лівобічної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.


5fecc63ee2b49.png

Хворий П., чоловік, 46 років, кашель зрідка, температура субфебрільна. Субплевральне зниження прозорості за типом «матового скла» (гіпостатичний ефект) та одиничний інфільтрат правої легені. КТ-картина правобічної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру.

Про «гіпостатичний ефект», або його ще називають «гравітаційним», треба написати окрему статтю. На мій погляд, він є проявом хронічної коронавірусної хвороби. Раніше хворих з таким ефектом було дуже мало, лише декілька відсотків. Зараз цей ефект спостерігається не тільки у хворих, але й у багатьох клінічно здорових, тобто у тих, хто ще не хворів, і у тих, хто вже перехворів. Відсоток таких хворих серед усіх обстежуваних може досягати 60-90%, я точно статистично ще не рахував. Він виявляється у дорзальних (спинних) відділах легень — це те місце у легенях, де під час горизонтального положення людини (напр. сну) відбувається інфільтрація легеневої паренхіми не тільки через ураження легень, але й за рахунок гіршої роботи серця, теж ураженого коронавірусом. Вірогідно вірус може довго знаходиться у цих місцях легень. Також точно не рахував, але приблизно 40-70% коронавірусних хворих мають збільшене серце (серцево-легеневий коефіціент більше 0,5). 20-30% хворих на коронавірусну пневмонію мають невеликий гідроторакс (скупчення рідини в плевральних порожнинах) завтовшки 3-5мм, причому у середніх відділах навіть більше, ніж у нижніх. Деякі хворі тільки з гіпостатичним ефектом теж мають гідроторакс, що підтверджує значення гіпостатичного ефекту в оцінці перебігу хронічної коронавірусної хвороби. Ще 10-20% хворих мають лімфаденопатію, коли лімфовузли середостіння збільшуються по товщині більше 10 мм.

Ось, наприклад, старенька хвора з типовою коронавірусною пневмонією, лімфаденопатією і гідротораксом. Ця ж хвора має лівобічний геміпарез.


5fecc6768376c.png

Хвора П., 79 років, кашлю немає, температури немає. КТ-картина двобічної інтерстиційної пневмонії, вірусного характеру; середостінна лімфаденопатія, двобічний гідроторакс.


5fecc6a41e31b.png

Хвора П., 79 років, лівобічний геміпарез. КТ-картина геморагічного інфаркту правої півкулі головного мозку (червона стрілка).

Геморагічний інфаркт відрізняється від геморагічного інсульту тим, що спочатку виникає ішемічний інфаркт, а потім туди відбувається крововилив.

Ще сьогодні були такі цікаві випадки.


5fecc6da1e9c6.png

Хворий Ж., 71 рік, ковід, повісився вночі, встигли витягти з петлі живим, без свідомості, невдовзі після проведення КТ помер, не приходячи до тями. КТ-картина лікворної гіпертензії (підвищення внутрішньочерепного тиску).


5fecc6fb0acf3.png

Хворий Г., 9 років, вчора впав з турніка, вдарився потилицею, свідомість не втрачав. КТ-картина перелому потиличної кістки, епідуральної гематоми потиличної ділянки мозку.

Ще пару сьогоднішніх МРТ.


5fecc7258b2a4.png

Хвора Т., 79 років, скарги на біль у шлунку після їжі, затримка стулу, дані УЗД – об'ємний утвір підшлункової залози. МРТ-картина раку підшлункової залози (цистаденокарцинома – червона стрілка), механічна жовтяниця – синя стрілка (Т2-Зважене зображення і Diff-ЗЗ). Відзначається підвищення інтенсивності МР-сигналу у стінках в Diff-ЗЗ та під час в/в контрастування.


5fecc74b8bb9d.png

Хвора Г., 43 роки, скарг немає, менструальний цикл нормальний, онкомаркер яєчників СА-125 – 10 (норма). Висновки двох досвідчених спеціалістів УЗД з двох різних лікувальних закладів – об'ємний утвір правого яєчника. Лікуючий лікар все таки хоче знати – є рак, чи немає. Хвора хоче це знати навіть більше, ніж лікар.

Висновок: МРТ-картина раку правого яєчника. Червона стрілка вказує на злоякісну ділянку правого яєчника, де підвищена інтенсивність МР-сигналу в Diff-ЗЗ, знижена в ADC-ЗЗ і посилюється під час в/в контрастування.

Взагалі МРТ набагато краще, ніж КТ і УЗД, виявляє патологічні зміни усіх внутрішніх органів черевної порожнини, тазу, а також мозку.